Черен ден със серия бомбени атентати в Пакистан

114 души загинаха, над 200 души са ранени
Обновена: 11 яну 2013 11:58 | 11 яну 2013 11:58, Елка Василева
3
Черен ден със серия бомбени атентати в Пакистан
Град Квета след единия от бомбените атентати. Снимка: Reuters

Жертва на бомбени атентати, извършени вчера в Пакистан, станаха 114 души, а над 200 души са ранени, предаде Франс прес.

При поредица атентати в Квета, административен център на югозападната провинция Белуджистан, загинаха общо 92 души, 81 от които в заведение, посещавано от шиитското малцинство.

При първия бомбен атентат в силно посещаван пазар на града загинаха 11 души, а 27 са ранени. Взривното устройство е било поставено под кола на корпуса гранични войски – паравоенни части, които отговарят за сигурността в района.

Още по темата

Отговорност за този атентат пое Обединената армия на Белуджистан, която се бори за независимост на пакистанските белуджи. Провинцията е известна с богатите си находища на природен газ, мед и злато. На територията на провинцията, която обхваща малко под половината територия на Пакистан, живеят едва 8 милиона от 180-милионното население на страната, посочва Ройтерс.

По-късно при двоен атентат срещу билярден клуб в друг квартал на Квета бяха убити 81 души, а 121 са ранени. Сред убитите има девет полицаи.

Първият атентатор самоубиец взривил бомбата си в клуба, а десет минути по-късно при пристигането на място на полицията и спасителните екипи втори камикадзе взривил кола бомба пред заведението.

Още 22 души бяха убити и 65 са ранени в град Мингора, най-големия град в северозападната провинция Сват. Бомбата избухнала сред тълпа, събрала се за проповед на известен местен мюсюлмански духовник. Някои от ранените в Мингора са в много тежко състояние, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
трагедия преди 11 години
Наистина черен ден ,а жертвите неизненадващо са шиити.Белуджистанската територия административно е разделена между Пакистан и Иран,който също неизненадващо е пропуснат.А вчера 9 души убити,17 ранени при терористична атака в Ирак в шиитски квартал неизненадващо.Съжалявам за повторението на една дума но това не е ли вече историческо преследване и избиване на група хора на религиозна и расова основа ,само ,че така направено,че да не се вижда чия ръка контролира това,кой мрази тези хора.
2
0
 
1
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Където стъпи американски крак ..............................
1
0
 
1
 
! Отговори
xari potar преди 11 години
EDVA LI IMA PO SKAPANA I ZAGUBENA DARJAVA OT PAKISTAN.TIQ SA OTVRATUTELNI *** PALNY DIVACI DA SE TREPQT