Ватикана отрече папата да е сътрудничил на хунтата в Аржентина

"Обвиненията са безпочвени и политически мотивирани"
15 мар 2013 17:37, Елка Василева
6
Ватикана отрече папата да е сътрудничил на хунтата в Аржентина
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Твърденията, че папа Франциск е сътрудничел с военната диктатура по време на управлението й в Аржентина през 1976-1983 г., са безпочвени и политически мотивирани, обяви днес Светият престол.

"Никога не е имало конкретни и достоверни обвинения срещу него; той е бил разпитван веднъж от аржентински съдии в качеството му на "запознат с фактите" и е предоставил документи, за да отхвърли тези обвинения", каза говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитиран от ДПА.

Още по темата

По думите му обвиненията са "не просто безпочвени", те трябва "твърдо и изцяло да бъдат отречени". Ломбарди добави, че тези твърдения се разпространяват от "антиклерикалната левица" с цел "атака срещу Църквата".

Папа Франциск призовава сънародниците си в Аржентина да не идват в Рим за неговата интронизация по-късно тази седмица, а да дарят за благотворителност парите, които биха изхарчили за пътуването, каза още говорителят на Светия престол. Ломбарди поясни, че новоизбраният папа се е обадил на папския нунций в Буенос Айрес и го е помолил да каже на вярващите, че "няма нужда да предприемат това дълго и скъпо пътуване до Рим". Вместо това, препоръчал Франциск, те трябва "да направят жест на солидарност към бедните", предаде ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Нелегален анонимен преди 11 години
Ами и нашият Бойко никога не е имал нищо общо с организираната престъпност! Тай е ангел небесен! Какви честни кафяви очи!
4
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: bartholomaios***superonline.org, lev***lev.va, patriarchate***ec-patr.org Относно: до двамата нечестивци с "титлите" Дата: Събота, 2013, Март 16 01:09:06 ЕЕТ Ти Димити Архондис/Въртолмей/- "вселенски патриарх",ти Хорхе Берголио,/Франциск-"божи наместник",защо ли Писанията казват,че Патриархът на цялата вселена е Отец Йехова-Всемогъщия и Божият Наместник е Неговия Син- Господ Бог Исус ? Защо си правите образ и подобие,като се оприличавате с титлите,които не ви принадлежат и изкривявате Божията истина ? Разкайте се вие двамата служители на нечистия бесовски дух наречен "звяра",защото още малко и ц
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оттеглилият се папа беше членувал в "Хитлер югенд", този в хунтата. Единствено Православнат а църква не е участвала в лов на хора.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя папта не е ли йезуит, та йезуит се кълне в истината :):):)
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Папа = Бащица = Тато