Окупираха административни сгради в Украйна

Янукович назначи хардлайнера Клюев за началник на администрацията си
24 яну 2014 15:29, Елка Василева
95
Окупираха административни сгради в Украйна
Снимка: Reuters

Протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в четири града в западната част на страната, предаде Франс прес.

В Лвов, смятан за бастион на националистите, 200 демонстранти са прекарали нощта в централата на областната администрация и са принудили назначения от президента Виктор Янукович областен управител Олег Сало да подаде оставка. Пред сградата е издигната барикада от чували с пясък.

Областният управител заяви, че оставката му, подписана принудително, не е валидна. Тази сутрин обаче не беше допуснат в сградата. Протестиращите са блокирали и шосе, водещо към границата с Полша.

Лвовският клон на партията на Янукович "Партия на регионите" обяви, че напуска партията.

Още по темата
Окупирани остават и сградите на областните администрации в Ровно, Тернопил и Хмелницки.

В Черкаси полицията успя да прогони демонстрантите, които бяха превзели областната административна сграда миналата вечер. Арестувани са около 50 души.

Тази сутрин протестиращи направиха опит да нахлуят в областната управа в Черновци, близо до границата с Румъния.

Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, но атаките на демонстранти продължават. При сблъсъците е пострадал председателят на областния съвет Михаил Гайничер.

В Луцк около 1000 демонстранти, събрани пред сградата на областната администрация, настояват за оставка на областния управител.

В Ивано-Франковск опозицията успя да окупира два етажа на областната административна сграда, но останалата част от сградата е под контрола на полицията.

Във Волинска област областният управител Борис Клемчук е написал заявление за оставката си, което, след като бъде регистрирано, ще бъде изпратено в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Оставка е подал и председателят на областния съвет Владимир Войтович.

Президентът Виктор Янукович назначи днес хардлайнера Андрей Клюев за началник на своята администрация, съобщава Франс прес. Предишният титуляр на поста Сергей Льовочкин подаде оставка миналата седмица заради законите срещу демонстрациите. Според опозиционния уебсайт "Украинска правда" Андрей Клюев стои зад насилието при разпръсването на студентска демонстрация на 30 ноември в Киев, при което бяха ранени десетки души. Клюев е бивш вицепремиер, а досега заемаше длъжността секретар на Съвета за национална сигурност, пише БТА.

Група участници в антиправителствени протести окупираха тази нощ министерството на аграрната политика и прехраната. Охраната не оказа съпротива, предаде ИТАР-ТАСС. На стената край входа бе изписан надпис "Десният сектор" - името на групировка, която постоянно се конфронтира с милицията. Според Олександър Данилюк, участвал в превземането на сградата, там ще се разположи група, която "ще изпълнява функциите на въоръжени сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ей, земляци, вие гледате руските медии и сте в пълно заблуждение за ситуацията в Украйна. Хората, които излезнаха на площада искат само едно - да се накажат виновниците за побоищата на мирните студенти, сваляне на президента и правителството за това, че са допуснали силова разправа с мирни хора, между прочим вече има 10 души загинали от ръцете на БЕРКУТ! Това малко ли ви е, че наричате мирните хора, които искат справедливост бандити. А руския писател дето предрича ряпа да яде!
73
3
 
8
 
! Отговори
както предрича преди 10 години
един руски писател, Украйна я чакат невероятно тежки времена, сриването на държавност поражда безвластие, в най скоро време мародери ще тръгнат по селата вследствие по градовете, с глада никой няма да им помогне и в най скоро време ще започне анархия, всеки срещу всеки и само глад и смърт, западна Украйна ще е тази която ще страда най много, Европа няма нужда от хора които палят полицаии домове. Европейците живеят тъърде спокоен живот за да допуснат диви опулени *** да им палят къщичките...
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Украинец от Донецка бе донецка *** ти някога бил ли си в западна Украйна? Отиди там където няма психично болни, като вас там, може би ще се излекуваш, имаш още шани!
71
4
 
3
 
! Отговори
njkoi преди 10 години
spored men trjbva da se obarnem kam stalin za pomo6t smjtam 4e toi za edna no6t bi razre6il problema v kiev
70
0
 
3
 
! Отговори
позиция преди 10 години
Християнската позиция е против насилствени,кръвопролитни бунтове срещу всяко правителство,защото само Исус ще обяви Божието царство като се върне.Но трябва да разобличава силите на злото и делата им.Monks in the Ukraine Stop Violent Protester and Police Clashes with Prayer-Political Blindspot politicalblindspot/monks-stop-violence/ Християните се опитват по мирен начин да спрат насилието.
69
6
 
12
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Абе Янукович,Ти президент ли си или лукова глава.Задължението му е да опазва реда и имуществото на хората.Защо си трае ами не запусне БЕРКУТ и за една нощ да изчисти площада?По една кюския в главите на тия пияни *** и всичко си е наред. Какво ги гали тия метежници?
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович е осъждан 2 пъти. През 1967 г. за грабеж получава присъда от 3 години затвор, намалена на 18 мес. като част от амнистията по случай честването на 50 год. от Октомврийската революция. Втората присъда е от 1970 г. за нанасяне на средни телесни повреди, за което получава 2 години затвор." /Уикипедия/
67
4
 
5
 
! Отговори
целта преди 10 години
Янукович ,в обръщението си към украинския народ за Рождество Христово,нарича християнството..."основа за формиране на нашето единство и държава". Това,което днес виждаме в Украйна е борба за разрушаване на християнските основи на Украйна.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука има страшни иезоити...ЕС ни бил виновен ,че сме бедни ???? Не знам обаче ,защо не пишете за тукашния бизнес,как се забогатява ,как се плащат осигуровки, какви ни са заплатите ,краде ли се,,,,,то излиза ,че ЕС ни откраднал заплатите и създал мутрите и кои ви плаща да пишете тея щуротии не ми е ясно ,и с какъв патос творите само ,не е истина !
65
0
 
3
 
! Отговори
една цел преди 10 години
Отново голямата картина(Откровение 13),падане на всички правителства и религии и световно правителство,нова световна религия отричаща Исус като Господ и спасението на човешките души.Събитията на насилие и революции навсякъде по света са с тази цел,изглеждат различни,но не са.Демократичните свободи се заменят с насилствено узаконяване на "свободите"на Богухулстване и луциферианизъм.
64
1
 
2
 
! Отговори
borisov преди 10 години
sled perestroikata ot 1989 na sam za razbivaneto na soc lagera ivsi4ki soc darjavi e vinoven usa
63
4
 
4
 
! Отговори
опит за преврат преди 10 години
Виктор Янукович,Президент на Украйна:Правителството ще вземе всички легални мерки да спре конфликта. president.gov.ua/en/news/29993.html
62
4
 
7
 
! Отговори
ЕВЛОГИ преди 10 години
До Анонимен71 ДРЕМЕ МУ НА ПУТИН ЗА КОРАВИТЕ УКРАИНЦИ.НО С ТЕЗИ СВОИ ДЕЙСТВИЯ *** ОТ МАЙДАНА ЩЕ РАЗЦЕПЯТ УКРАЙНА НА ДВЕ
61
7
 
8
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Хора за какво говорим,едни организирани банди платени от вън,рушат,грабят,палят,превземат държавни учреждения имали власт в света която да търпи това,не нали но Украинското правителство търпи за сега и въпреки това от запад ги критикуват че уж разгонвали бандитите и ги арестували!?е по голям цинизъм и простотия няма..........
60
5
 
7
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
внимавайте какво пишете защото радетелите за демокрация и свобода от ЦРУ и НАС на САЩ са в мрежата и слухтят.пишете както нашите независими медии за зверствата на Янукович и Путин, и за добрите и красиви протестиращи който биват нападани от лошите от Беркут .и недай боже да си помислите че в безредиците в Украйна САЩ и европеския съюз се намесват,не никога.а тези гадове от Беркут протестиращите им пеят песни и им носят водка с сельодка а те ги бият правят барикади и хвърлят коктили ***.
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СВ.НИКОЛАЕВИ с пари не става като нямаш топки ,украинците са корав народ и няма да допуснат другаря Путин да ги яхне.Какъв е проблема да се подаде оставка и да се отиде на избори.
58
5
 
9
 
! Отговори
СВ.НИКОЛАЕВ преди 10 години
ТЕЗИ УКРАИНЦИ БИЛИ ПО ГОЛЕМИ *** И ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ.НАС С ЛЪЖИ НИ ВКАРАХА В ЕВРОСЪЮЗА А ТЕЗИ *** СЕ ПЕРДАШАТ ЗА ДА ВЛЯЗАТ САМИ.НЕ ЗНАМ НЕ ВИЖДАТ ЛИ НИЕ КАКЪВ ГО ЯДЕМ В ЕС НИЕ ТА СЕ НАТИСКАТ ЗА ТАМ.СОРОС ЯКО Е ДАЛ ПАРИ.НО НЕ РАЗБИРАМ САЩ И ДРУГИ *** ОТ ЕВРОСЪЮЗА ДЕТО СЕ СЪРДЯТ ЧЕ БЕРКУТ БИЯТ.А НИМА В САЩ ЧЕНГЕТАТА НЕ ДРАХА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ОТ ОКУПИРАЙ УОЛСТРИИТ ИЛИ ФРАНСЕТАТА НЕ БИХА В ПАРИЖ ИЛИ ТОМИТАТА НЕ БИХА В ЛОНДОН.ТОВА НАМИРИСВА НА ФАРИСЕЙЩИНА КОЯТО Е ПОЛИТИКАТА НА ЕВРОСЪЮЗА.
57
1
 
6
 
! Отговори
втора Гърция? преди 10 години
Янукович отхвърля още през 2012 искането на МВФ да увеличи цените на газ за домашно потребление с 5O%-Ukrainian Journal:Ukraine rejects IMF 5O% gas hike demand. ; Азаров"Събитията в Украйна са опит за преврат"-Kyiv Post"Events in Ukraine are coup attempt,early presidential elections are impossible,says Azarov" .Неотроцкисткият опит за преврат толкова напомня на 1917.
56
3
 
10
 
! Отговори
Васко преди 10 години
В размириците в Киев участват чужденци с боен опит. Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви по време на среща с ръководителите на църквите и религиозните организации. "Те се крият в заловените сградите. Ние знаем, че там има оръжие, "- каза президентът.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз смятам, че е крайно време Америка да се намеша открито в Украйна и Русия да отвърне на удара, като я заличи от лицето на земята!