Голяма част от референдумите в Европа имат само съвещателен характер

Политолог: Швейцария обаче може да има проблем с ЕС след допитването за емиграцията
Обновена: 20 мар 2014 11:22 | 20 мар 2014 09:28, Мариета Иванова
3
Голяма част от референдумите в Европа имат само съвещателен характер
Снимка: Bulgaria On Air

В редица европейски страни референдумите имат съвещателен характер и са предпоставка за  обсъждане на даден проблем. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air политологът Димитър Димитров на въпрос дали може да се очаква отприщване на вълна от националистически шовинизъм в Европа след референдума в Крим и провеждане на подобни обществени допитвания.

Димитров посочи още, че в редица европейски страни няма голяма практика за провеждане на референдуми. За разлика от Крим, предстоящото обществено  допитване в Шотландия има дълга история и е подготвяно в продължение на месеци, коментира Димитров.

Той подчерта, че анексирането на Крим ще е прецедент в международната политика, но няма особени основания за очакване на превръщането на случая в практика на европейска земя въпреки все по-активното говорене по темата. 

Конкретен резултат от референдумите от европейските държави се наблюдава в Швейцария, тъй като там следва конкретна законодателна инициатива, заяви още политологът. Той не изключи възможността след последното обществено допитване за ограничаване емиграцията, Швейцария да има проблем с достъпа до европейските пазари и като цяло с ЕС.

На въпрос дали пряката демокрация може да провокира конфликт политолгът посочи, че това е консервативен възглед и подобен изход е много вероятен, когато решенията се взимат на емоционална основа. Той допълни още, че в Европа има много потиснати етнически малцинства - основно в пограничените райони на редица държави.

Обществените дебати в Италия и Испания за отделяне на региони Димитров коментира като опит за търсене на повече демокрация, провокиран от увеличаващото се неравенство в различните части на страните.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия събсем ни взеха за мезе!"В редица европейски страни референдумите имат съвещателен характер"или с други думи:"В редица европейски страни демокрациите имат пожелателен характер".Ако отидем по-натам:"В редица европейски страни диктатурите изглеждат като демокрации!"Може ли да ни мажат очите толкова!
2
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Демократите може лесно да бъдат познати по отношението им към Референдумите!Швейцарската Конфедерация не случайно е от най-богатите държави в света, без да има нито неф,т нито газ....
1
2
 
0
 
! Отговори
Bukov преди 7 години
mda. taka e.predi 70 godini v Bg e imalo edin savestatelen referendum. savestatelite sa umreli.tasi godina mladoto pokoleie ste ima nov savestatelen referendum.normalno,ili?