Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада

"Ще работим върху санкции за оказване на натиск върху Русия"
Обновена: 28 мар 2014 07:51 | 27 мар 2014 22:44, Веселина Йорданова
110
Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада
Ренци и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призна след срещата си с италианския премиер Матео Ренци в Рим, че евентуалните икономически санкции срещу Русия биха навредили на Запада, предаде ИТАР-ТАСС.

"На първо място, досега не е ставало дума за икономически санкции, приложими към цели сектори - например енергетиката или отбраната. Но в хода на консултациите ние разглеждаме какви именно санкции и в кои сектори могат да бъдат приети с най-малък негативен ефект за нас", каза Обама, отговаряйки на въпрос на журналист.

Още по темата
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика. Затова ще работим върху санкции, които биха се отразили най-малко на външния свят, но биха били достатъчно действени за оказване на натиск върху Русия", допълни американският президент.

От своя страна италианският премиер увери, че Италия е в състояние да се справи с икономическите проблеми, които биха произтекли от евентуални санкции срещу Русия.

Срещата между Обама, който тази седмица е на посещение в Европа и Ренци премина сърдечно, отбеляза Ройтерс. Президентът на САЩ, който след като посети Колизея, възторжено го нарече "забележителен и невероятен", бе почти също толкова щедър и в похвалите за 39-годишния Ренци, който миналия месец стана най-младият италиански премиер и заяви амбициозна програма за реформи.

Взаимните любезности между президента на САЩ и премиера на Италия обаче прикриха по-деликатни двустранни въпроси като например замразяването на италианската поръчка за 90 бойни самолета "Ф-35", която Рим иска да свие от съображения за бюджетни икономии.

Макар че Барак Обама не спомена пряко поръчката за самолетите, той посочи, че съюзниците на Америка в НАТО трябва да се стремят да увеличават бюджетите си за отбрана.

Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.

Пред медиите не стана дума и за другата важна тема по линия на НАТО, от която Рим е особено заинтересуван - избора на нов генерален секретар. За възможен съперник на сочения за фаворит за поста бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг се сочи бившият италиански външен министър Франко Фратини, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Хаха, признахте си че ще гризнете дръвцето. Не ще навредят, а нпарво ще има масови фалити на фирми в зап. европа, оттам безработица, оттам масови протести, след което доста народ ще се раздели с постовете си, а за бъдещето на ЕС не ми се мисли. Като си помсиля, ми да им бяха наложили санкции бе, тъкмо ЕС щеше са си иде скоропостижно, а сега още агония.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Де да беше на местото на Русия,една малка и бедничка страна,Обама щеше да покаже силата си!!!
73
0
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Хаха Италия идъхва и без Русия да и е спряла кранчето той тръгнал да се перчи че можела да се справи и без Русия.Клоуни.Ама как на всеки американски президентец му побелява косата за година-две след встъпване в длъжност!Това да се чудиш как да маневрираш в *** на евреите и да се чудиш коя мръсотия как да скриеш пред обществото като в същото време да направиш нещата така както хората искат да ги чуят е нечовешко натоварване!То затова оная еврейска *** Буш побеля веднага и ходеше насинен
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия си увеличи територията и населението и гепи най-ценното на Черно море, а вие като кучета жафкате след кервана.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада"Ще работим върху санкции за оказване на натиск върху Русия"Значи О'бъммър иска да навреди на запада?
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама си лае, кервана си върви!!!!!
69
2
 
19
 
! Отговори
но комент преди 10 години
След неоправданата с нищо агресия против Ирак, и след избиването там като пилци на 1 милион човешки същества, какво морално право има Америка да налага санкции и да говори за международно право?Гледма в новините -в Египет осъдени за един ден на смърт 520 души, хиляди хора бяха избити от военните по улиците- там санкции няма?какво човешки права ,каква демокрация?
68
3
 
27
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Ще му се на Обама да изтъргува 90 самолета,но Италиянския му колега дипломатично му отказва.Смяяях.САЩ се подхлъзнаха с Русия и ми се струва,че Обама ще ходи при Путин да се извинява.
67
2
 
14
 
! Отговори
независим преди 10 години
То си беше ясно от началото още,ама пусто европейски избиратели,трябваше нещо по твърдичко да се каже.
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.................................................................Най-много пари се влагат в отбраната. Превода ли е грешен, що ли...
65
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С всяко изказване на кратуните от САЩ и ЕС, става ясно как Путин ги е умножил по 0!
64
4
 
17
 
! Отговори
IYI преди 10 години
МАРСУВА ИЗ ЕВРОПАТА , ЧЕ ЗАДОКЕАНСКИТЕ МУ ГОСПОДАРИ ЩЕ МУ БИЯТ МАСЛЬОНКИ СКОРО !!!!
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OBAMA DA OBQSNI KAK MOJE DA SANCIONIRA6 NQKOI,KOITO SI IMA VSI4KO, A TI VISI6 PRED VRATATA MU DA KUPUVA6 I PROSI6 OT NEGO KATO SOPOLIVO CIGANE.TOVA ZNA4I DA SANKCIONIRA6 SEBE SI BE .
62
2
 
43
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Голямо лицемерие !В гражданската война в Конго загинаха 5 милиона души, в Уганда-1 милион бяха изклани за броени дни, в Ирак- 1 милион жертви, и никой не скочи да налага санкции или да се възмути поне, сега най-големия проблем на света стана присъединяването на Крим към Русия- без нито един пострадал,без нито един изстрел.
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така става като влизаш в бърлогата на мечката - после се насираш до уши.
60
2
 
43
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Санкциите срещу Русия практически ще бъдат санкции срещу Европа. Ама на *** какво му пука? Разбуни духовете в Украйна, качи на власт фашистите и сега ще си вдигне черните крака на бюрото и ще гледа сеир. Хайде да ви попитам аз, американофилчета, ако Лукойл ни спре доставките и ви стане бензина 5 лева каква песен ще пеете...
59
1
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До Анонимен 77Защото Костов ни превърна в американска ***, брат.
58
0
 
3
 
! Отговори
Няма смисъл преди 10 години
Няма смисъл да се коментира.Клакьорите са много.....или по-точно 2-3 но се подвизават под различни имена....Защо не си е...те майката! Отнася се за тези , които са клакьори.....
57
1
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До exoНе ми стигнаха символите да добавя, какво получихме от тази Европа ? И не ми казвай еврофинансиране, защото ще ти извадя статистика колко пари са дадени, и колко от тях са прибрани обратно под формата на данъчни актове, поръчкови проверки и други. Разбира се, Бърозу сигурно не знае нищо за това, и част от тези пари не са отишли при него, сигурен съм
56
12
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 10 години
А, бе ти нормален ли си? Кой иска акции на руски компании , а не иска на Apple====