Проруски активисти отказват да отлагат референдума

Кризата в Украйна продължава да бъде водеща тема за западния печат
Обновена: 9 май 2014 09:55 | 9 май 2014 09:50,
28
Проруски активисти отказват да отлагат референдума
Проруски активисти отказват отлагане на референдума за ДНР Снимка: Reuters

Проруските активисти в източната част на Украйна са отказали да отложат насрочения за неделя референдум за независимост на т. нар. Донецка народна република (ДНР) въпреки призива на руския президент Владимир Путин, пише aмериканският вестник "Ню Йорк таймс" .

Ежедневникът определя това като рискован ход от страна на сепаратистите, който изглежда като предизвикателство към техния политически покровител.

Според анализатори обаче Путин просто се застрахова срещу евентуалния неуспех на бунтовниците да организират референдума успешно, особено на фона на проучвания на общественото мнение, които показват, че привържениците на разделянето на Украйна няма да спечелят при едно честно и свободно гласуване.

Изданието обобщава, че призивът на руския президент предизвика гневни реакции от страна нa новите прозападни ръководители в Киев. Според тях той се вписва в стратегията на Путин да продължи да дестабилизира Украйна преди ключовите президентски избори на 25 май.

Друг американски вестник, "Вашингтон пост", пише, че отказът на проруските активисти в Източна Украйна да отложат референдума за независимост може да бъде възприет като неочакван неуспех за Путин.

Според ежедневника обаче лидерите на сепаратисткото движение не са имали особен избор, тъй като анулирането на допитването ще ги остави без какъвто и да било параван на народна легитимност и ще изпразни от съдържание тяхното движение.

Много неща около референдума остават неясни: как ще протече той, кой може да участва, колко честен ще бъде вотът и даже колко и кои градове ще гласуват, пише "Вашингтон пост".

Британският вестник "Гардиън" също отбелязва, че остава неясно как точно ще бъде произведено допитването, при условие че бунтовниците контролират само отделни гнезда в съответните области.

Въпреки че призивът на Путин за отлагане на референдума внесе нотка спокойствие в ситуацията, която изглеждаше, че излиза извън контрол, напрежението остава високо преди днешните тържества в Русия и други бивши съветски републики по случай Деня на победата над нацистка Германия, обобщава изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
belousrv преди 9 години
До АнонименСъгласен съм с това, че Путин трябва да започне да плюе опълченците може тогава светът ще разбере, че там са местни хора които не са украинци и не искат да живеят в Украина с това лудо правителство!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея от Украинското правителство са тотални ***. Путин казва да се отложи референдума - те не са доволни. А ако беше казал да за проведе референдума щяха ли да са доволни? Каквото и да каже Путин те са против и правят напук. Аз бих предложил на Путин да помоли украинското правителство да избие бунтовниците. Тогава за да му направят напук те ще изтеглят войската от източна Украйна.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20Исках да кажа,че между нацизма и комунизма особени разлики няма.Все пак ако първият му "урок" на нациста е да извади око на котенце,то за комуниста каляването в боя започва с убийство на човешко същество.Сегя ясно ли се изразих,таварищ?
18
5
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До до troll terminator 13То и намен не ми пука за това което на теб ти пука, но нека ти кажа нещо, на Путин вече му пука ама яко зад ушите и вече знае, че втори Крим няма да има, този номер минава веднъж само!
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18Не ти разбирам дълбоката мисъл, но определено си искал да напишеш нещо :(
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като прочетох статията излиза че каквото и да стори Путин все предизвиква гневни реакции и все е изневиделилца!Излиза че Путин наистина е добър играч на политически шах!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НекъвХорорНекъвХелНа комунистите изпитанието било да хвърлиш човек на прасетата.Нацизмът и комунизмът са зло.
14
3
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Всеки се самоопределя.В БГ комунистите си надянаха фесовете,подарени от Доган.Сега на изборите да им направим обрязване-"сюнет" с лозарски ножици...
13
3
 
3
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Едно от изпитанията да бъдеш СС-овец било с нож да изкараш окото на котенце. Нацизмът и хитлеризмът може привидно да са примамливи за младите, но в същността си са голямо и отвратително Зло. Нищо добро няма да донесе на украинците, сега малко въодушевление от победите, а после унищожение като Германия 45-та година.
12
3
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Фашистката хунта в Киев също се готви за референдума1. В Одеса влязаха 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-1 (чернодрешковци), които тероризират и грабят местното православно население 2. Славянск се атакува от нови 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-2 3. Фашистки танкове с десант от 500 въоръжени есесовци-майдановци от SS батальона Киев-3, избиват местното население в Мариупол 4. Нови 1 000 фашистки доброволци се тренират от ЦРУ инструктори да убиват ефикасно- Какви преговори, какво изтегляне? Нали властта им в К
11
3
 
8
 
! Отговори
до troll terminator преди 9 години
Всъщност на никой не му пука дали ти признаваш референдума, а на руснаците не им пука дали някой изобщо го признава или не, точно както в случая с Крим.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Изданието обобщава, че призивът на руския президент предизвика гневни реакции от страна нa новите прозападни ръководители в Киев"Значи "гневяха" се че Путин не призовавал проруските представители да не провеждат референдум, а сега се генвели, че ги призовавал да не провеждат референдум... *** незадоволените, незнаещи какво искат майдански госпожички.
9
3
 
17
 
! Отговори
Правилно! преди 9 години
Така трябва. Иначе фашистките бандити ще ги изгорят. Това не са българи да са подредени предател до предател. Там хората си отстояват интересите и не се натискат да мият задниците на европейците като нашите русофоби. Там са мъже не като нашите гейове!
8
18
 
4
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
Вие може и да си правите тъпия референдум, но никой няма да ви го признае!
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ СА ОБИКНОВЕНИ ТЕРОРИСТИ - НАЦИСТИ!ТОВА СА НОВИТЕ ФАШИСТИ НА 21-ВИ ВЕК !ХОРА,БДЕТЕ !
6
3
 
23
 
! Отговори
БЕЗ ОТЛАГАНЕ преди 9 години
Че защо да отлагат, след като ХУНТАТА няма да спира атаките срещу тях
5
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Америка!Жалката руска *** пак ще преклони глава пред световния хегемон!
4
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да го проведат :) Това ще е още един прекрасен ден, тъй като великите сили точно това чакат да го нахакат на жалкия лилипут с поредната порция санкции, този път и секторни :) Да му напълнят кошницата със санкции пък те нека си правят референдуми колкото си искат :))))))))Слава на Украйна!
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S DEN POBEDU SLAVA NA RUSIQ SMYRT NA FASHIZMA SVOBODA NA DONECK
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не кричать!