Опозицията в Русия с нов опит за обединение

Създават движение за съпротива срещу властта
9 фев 2015 09:43,
85
Опозицията в Русия с нов опит за обединение
Снимка: Reuters, архив

"Хора без знамена и партийна идеология" създават в Русия движение за съпротива, сплотявайки сили срещу властта, пише "Независимая газета".

Вестникът разказва за появата на масово гражданско движение, в което редица руски опозиционери канят всички несъгласни с политиката на властите. Участниците заявяват, че са уморени от чакане опозицията да се сдобие с лидер и смятат да се обединят самостоятелно - без знамена и партийна идеология. Срещат се всяка вечер на Манежния площад в Москва, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Идеята за такъв протестен формат датира от миналата година. Но след случая с опозиционера Марк Галперин, арестуван за нарушение на правилата за едноличен протест, се наложи да побързаме, уточнява пред всекидневника Евгений Левкович - един от организаторите на новото движение.

"Отначало чакахме честни избори, после - че протестите ще вразумят властта. После чакахме опозиционни лидери, Координационен съвет и т. н. После се надявахме Путин да реагира на Блатния площад (протестите в Москва през май 2012 г., б. пр.). Ами, ето че реагира. Дочакахме конфронтация с Украйна, наказателни дела срещу опозиционери за еднолични протести и фактическа забрана върху инакомислието. Значи трябва сами да поемем отговорността", обяснява Левкович.

Крайната цел на активистите е да бъдат отменени репресивните закони в Русия, да се гарантира спазването на конституцията, да бъдат освободени политзатворниците и решен украинският въпрос, пише вестникът.

Липсата на идеология е единственият шанс движението да обедини хора с най-различни възгледи, изтъква Левкович, според когото на срещите идват хора "с европейски ценности". По думите му, има негласно споразумение с полицията да не закача никого, ако активистите не организират шумни акции. Полицията впрочем най-вероятно ще загърби мирния пакт, щом на Манежния площад се съберат няколкостотин души, прогнозира опозиционерът.

Това не е първият опит на граждански активисти в Русия да се обединят. През май 2012 г. из центъра на Москва се местеше тук и там лагер на движението "Окупирай", впоследствие разтурен от властите. А преди година активисти редовно протестираха край президентската администрация, напомня "Независимая газета".

Отношението към днешните лидери на протеста в Русия е нееднозначно, коментира пред изданието експертът Константин Калачов. Необходими са освен това и популярни теми, които да сплотят протестиращите. "Опитът показва, че в условията на криза е твърде значим икономическият дневен ред, а днешните движения не предлагат никакви антикризисни мерки", добавя анализаторът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA GI SRESHTNAT S DEZERTIRALI UKRAINCI ,DA SI IZYASNIAT PROTIVORECHIYATA
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ се активизира в РУСИЯ. Това трябва да е заглавието. Малко са се объркали защото това не е Либия и тия номера не вървят.
52
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Опозиционерите в Русия да знаят, че и за опит се носи наказателна отговорност. После да няма тън-мън.
51
1
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
До !?Ами тази снимка е на Ройтерс и кой знае от кой протест е! Медиите са царе на манипулациите. Вижте филма "Войната която не виждаме" и ще видите как са лъгани хората по света и най-вече самия американски народ.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левкович ли? Че този защо не иде да вдига стачки в Юдея?
49
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак Американците 6теса виновни за стачките в Русия.За всичко са виновни им Американците.И Американците ги опииват със водка.Ако неса Американците Русия 6тее много добре,6те завладее за 1 месец половината свят,както мисле6е Хитлер.Няма да работят повече комонистите не обича да работи и без туи,само да използва чужд труд.Руснаците ги обичаме но оправниците им неее.Никога несме били против Руснаците а само против власта им.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До браво на менБраво на теб добре заработваш долари.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До браво на мен по-скоро сам си пишеш коментари и сам си отговаряш
46
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази наша държава, докато Господ не прибере проруската ***, оправия няма да има.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ иска опозицич като българската - лесно, бързо и с малко да бъде купена...
44
2
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Колко ли милиона са се изръсили на Запад за тези "граждани без знамена и идеология, съюзени срещу властта"?
43
15
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Товa е войнa, нa войнa всичко е позволено, ние ще победиме, Бог е с нaс! Долу русия!
42
13
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До санкции 53Естествено е, когато има диктатор да има и терор. Жалко за Русия. Беше започнала да се очовечава. Сега се върна отново в 19 век.
41
2
 
19
 
! Отговори
санкции преди 9 години
Естествено е, че след като западняците удариха Русия със санкции, руското правителство да удари прозападната опозиция със санкции!
40
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 " слaвянски ценности" не съществувaт, " слaвяни" също, поне във видa който москaлия се мъчи дa нaтрaпвa. Зa дa имa мир москaлия требвa дa изчезне! Имa москaлия имa войнa, нямa москaлия нямa войнa!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знаех, че опозицията се бори с властта. Мислех, че на опозицията и е друга работата, но карайте както сте я подкарали... Освен това опозицията си мислех, че е политическа сила, която участва във властта, но обаче явно искате и в това да ме разубедите... Освен това на снимката се показва радостта от взаимодействието на протестиращи с полиция - всички са усмихнати. Застанали с в съответните пози пред камерите, а репортерите снимат доволни и щастливи. Да не си помислите, че е нарочно ей !!!
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво напествие на янки бе,болни мозъци! Знам какво търсят руските фашисти в Украйна , в опит да качат рейтинга на жалкото джудже. *** умрели,който взима пари да пише като тия,да му изсъхнат ръцете и за болести да ги харчат!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветните революции вече не вървят...странното е че промититте мозъци не свършват !?!
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия трябва сега да бъде сплотена като юмрук.Само така ще се спасят от нашествието на янките.А всякакви джавкащи опозиционерчета, са от рода на Юда и ще последват съдбата му!
35
3
 
17
 
! Отговори
Крис преди 9 години
*** неправителствени организации този път ще ударят на камък