САЩ губят блясъка си, надеждата на финансовите пазари е Европа

Притесненията са повече за САЩ и Европа, отколкото за еврозоната
12 апр 2015 16:46,
23
САЩ губят блясъка си, надеждата на финансовите пазари е Европа
Снимка: Ройтерс, архив

Финансовите пазари очакват с притеснения новата седмица и данните за икономическата форма на САЩ, а в същото време Европа показва ранни признаци за обръщане на тенденцията, пише в свой коментар Reuters.

„Виждаме обратното на 2014 година – имаме повече опасения за САЩ и Китай, отколкото за еврозоната”, коментира Карстен Бржески, икономист в ING Bank.

Сега има повече причини за надежда за еврозоната, въпреки че икономическият ръст е бавен, а безработицата още е висока, коментират анализаторите.

Причината са действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и количествената й програма за изкупуване на държавни ценни книжа за 60 млрд. евро на месец. Първите данни показват, че ръководителят на ЕЦБ Марио Драги засега може да се похвали с успех.

Програмата успява и да успокои нервите на трейдърите, свързани с гръцките дългове.

На този фон във вторник (14 април) в САЩ ще бъдат разпространени данните за търговията на дребно през март. Очакванията са за ръст на продажбите, но пък наблюденията са, че потребителите са предпазливи и са запазили част от спестените от по-ниските цени на петрола долари.

Инфлацията и в САЩ започва да се забавя в следствие на ниските цени на петрола.

Китай също показва явни признаци за забавяне на икономиката. В сряда локомотивът на световният икономически ръст ще съобщи данните за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие.

На базата на статистическата информация досега икономистите предричат ръст в рамките на 7 на сто. Макар и това да е значително над данните за САЩ и Европа, очакванията са, че икономическият ръст на Китай през тази година ще бъде най-бавният от 25 години насам.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: еврозонаСАЩевропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Priest преди 9 години
И последно: печалбата ще бъде за този, които устиска, да изчака докрая. Т.е. този, който може да си позволи да се лиши от известно количество ръст на икономиката за тази и другата година. Това най-вече са новите икономики, които имаха толкова силен ръст в последните години, че могат и да пишат някоя и друга нулева година. Старите колоси да му мислят.
12
0
 
0
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Капитализъм се прави с капитал, т.е. с пари. Това със заемите са шикалки, най-вече за вярващите в Дедо Коледа и Доброто. Глобализацията беше част от стария проект - да изнесем парите, за да работят за нас и в други часови пояси. Само че когато и в тези часови пояси започнаха да разбират от работа с пари, парите си останаха там. Не се върнаха обратно при американските олигарси. Затова сега цялата хистерия е насочена безпомощно към създаване на нови митове за торбаланците, за да се върнат парите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Това са хистерични коментари. Истината е, че богатството се преразпределя в световен мащаб. Не че Америка е загубила блясъка си толкова, колкото вече блестят и блещукат множество други държави от АСЕАН, до цяла ЛАтинска Америка. Проблемът: който разчита на бързи печалби може да преразпредели инвестициите си в страни с твърде бърз темп на растеж (както бяха Русия, Иран, Бразилия допреди 1 -2 години)високи лихви на дивидентите. Т..е отлив на финансите от старите колоси ЕС и САЩ.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слънцето никоха не губи блясъка си !Агент Браян Дейвис !!! НАСА !!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Вистински американец преди 9 години
God bless the United States of Amerika!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne samo blasaka si...vsichko che zagubat....olicetvorenieto na zloto.iztochnoto kraibregie na USA che potane..prorochestvoto e Obama e poslednia USA prezident...a Sl Sevrukova kazva kagete na balgarite po sveta do 2020 da se pribirat v Balgaria sled tova nama da mogat...Bog nama da pozvili mormona da specheli....Dobroto i Svetlinata vinagi pobegdavat
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HARTIA,KOIYATO SKORO NIAMA DA STRUVA NISHTO I USA SE RAZPADA NA 52 DARGAVI.
6
1
 
1
 
! Отговори
ДО 11 преди 9 години
с такива псевдо икономисти е пълен света. А за знаеш случайно ..къде са най-мощните мултинационални компании в света, Доходите на тези компании, къде са най-богатите хора в света, най-престижните университети, научни центрове, ...Тези предсказания са краха на САЩ ги помня от рецесията през 70 те г. на 20 век. .......или си заблуден, или са обикновен руски тъпчо....
5
1
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Тоя огромен външен дълг не могат да платят никога, могат само да взимат нови, още по-големи кредити, но балон не може да се раздува до безкрайност, и когато се спука , тогава -сегашната криза и Голямата депресия ще ни се видят като игра на Чичо Доктор. Просто от 15-тина години ааамерикансата икономика боксува и правителствата вместо болезнени мерки да орязване на бюджета и икономии, все повече печатат пари, за да си връщат кредитите. Не са фалирали още, защото са на върха на хранителната верига.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami daite da si kupuvame rubli.daaaa ama ne. rublajiite samo bu4at,ama sa skatali zeleno i Evra pod diu6eka.
3
2
 
4
 
! Отговори
Saban Bajramovic преди 9 години
Prokleta je amerika i zlato sto sijaaa!!!
2
25
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Сега на надеждата на прогресивното човечество е в колхозната азиатска *** !Доларите в рубли веднага !
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Hahahaha mi via segali go razbrahte hahaha