Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ

Нереалистично е да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия
16 юни 2015 21:23, Елка Василева
271
Конфронтацията с Русия крие опасности за САЩ
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Можеше президентът Барак Обама да бъде човекът, отправящ твърдо предупреждение - премерено, лишено от войнствени заплахи – към президента Владимир Путин и в него да подчертае, че Западът ще поддържа натиска, докато Русия не спре да нарушава суверенитета на Украйна.

Вместо това Джеб Буш - бивш губернатор на Флорида и водещ кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г. - стори това, говорейки на пресконференция в Берлин миналата сряда, пише Албърт Хънт в "Ню Йорк таймс".

Политическите последици са минимални. Не е ясно дали Русия ще бъде главна тема в президентската надпревара, а Буш има по-големи проблеми от това да звучи малко като президента по един външнополитически въпрос. Но приликата в тона подчертава колко трудни и проблемни са отношенията САЩ-Русия.

Въпреки критиките на републиканците Обама се проявява като доста решителен, откакто Путин сложи ръка на Крим и започна да помага на сепаратистите в Източна Украйна миналата година. В отговор на агресията САЩ въведоха сурови икономически санкции и изолираха Русия.

Мнозина в Америка, в това число и немалко политици, инстинктивно гледат на Путин като на разбойник, а на Русия като бледо подобие на стария Съветски съюз - "бензиностанция, която се прави на държава", както обича да казва сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона.

Икономиката на Русия е слаба, разчита на пазара на петрол и газ, където цените претърпяха рязък спад, и страда от санкциите.

Страната обаче остава огромна военна заплаха със смъртоносния си ядрен арсенал. Русия демонстрира също национализъм, който подхранва желание за връщане на отмината слава и е важен играч по глобални въпроси като Сирия, Иран и тероризма. Две неотдавнашни статии в сп. "Нешънъл интерест", издавано от Центъра за национален интерес, хвърлят светлина върху рискованите предизвикателства, които стоят пред САЩ в отношенията им с Владимир Путин.

Експертът по Русия Дмитрий Саймс и преподавателят от Харвард Греъм Алисън написаха, че увеличаването на натиска може да се окаже в полза на Путин. Много критици на Обама например го призовават да достави смъртоносни оръжия на Украйна, но Саймс и Алисън предупреждават, че такова действие може да даде претекст на Русия да отговори "с оръжие и дори с войски, започвайки игра на ескалация".

В Москва, споделят те от лични наблюдения, антизападните ястреби са във възход: "Путин не е най-крайният от хардлайнерите в Русия".

В друга статия бившият дипломат и водещ експерт по външната политика на САЩ Лесли Гелб отбелязва, че руснаците са се почувствали унизени от Запада след падането на комунизма.

Загубват четвърт от съветската територия, половината от населението си и много богатство. Гелб обаче твърди, че е "напълно нереалистично да се мисли, че Западът може отново да обуздае Русия", освен ако не се отнася към нея като с велика сила.

САЩ и Русия, казва той, трябва да приемат дипломатическа стратегия "Разведряване плюс", но признава, че "големи части от политическите общности от двете страни няма да се примирят" с такава стратегия.

Да се разбереш с хулиган, който се държи по-лошо, когато почувства липса на решителност или липса на уважение, е деликатна задача.

Американците, чието внимание е насочено към зверствата на терористите ислямисти и към икономическите и политическите предизвикателства, отправени от суперсилата Китай, не обръщат много внимание на потенциалната заплаха от Русия.

Тази заплаха е темата на книгата на бившия дипломат и университетски преподавател Марвин Калб "Имперски хазарт: Путин, Украйна и новата Студена война", която ще бъде издадена тази есен. В неотдавнашна публикация в блог той се запита дали САЩ "се запътват към конфликт с Русия".

Размишлявайки върху позициите на Буш и Обама, Майкъл Макфол, който допреди година бе посланик на САЩ в Русия и враг на режима, предупреди, че не съществуват бързи решения: "Конфликтът между САЩ и Русия няма да бъде уреден за седмици или месеци, това предизвикателство ще отнеме години и дори десетилетия".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
четящ преди 8 години
пълни хамерикански простотии! зощо няма ангели, дракуля и чудесна епе енд????
113
1
 
20
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Боже, възроди Русия отново и отново! Все по-силна и все по-мощна!Амин!
112
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои преди мен са определили САЩ като хулиган. Понятието хулиган е някак си гальовно, като палавник, непослушко и т. н. САЩ са си направо световен жандарм, който непрекъснато се оглежда наоколо и се чуди кого да смаже. То бива злоба, бива, ама тяхното на нищо не прилича. Те вече водиха войни по целия свят, с изключение на Антарктида и Австралия. Непрекъснато кръстосват океани и се чудят кого да ударят. За какви жизнени интереси става въпрос. Кой е до границите на САЩ и ги заплашва с война?
111
3
 
4
 
! Отговори
Ехото преди 8 години
До анонимника "...Китай и Русия = вечна дружба,против агресора..."Китай е хищник, който има вече сили и пари, и само дебне удобният момент да си вземе обратно Манджурия и Сибир.
110
1
 
17
 
! Отговори
ОА преди 8 години
ТАКА ИМ СЕ ПАДА ГАДНИ АМЕРИКАНЦИ
109
0
 
6
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
до Венелин - не че ние ще сме на губещата страна, тук печеливша страна няма да има, защото след третата световна война, четвъртата ще се води от мутиралите *** след няколко милиона години, тъй като хора просто няма да има след всичката радиация която ще ни се излее отгоре...
108
4
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
С наглостта и глупостта си, американците докараха Русия и Китай до съюз, към който освен останалите страни от БРИСК клонят още 20-тина големи държави. В крайна сметка така нареченият "Запад" може да се изправи срещу коалиция, която не само ще го смачка, но ще го унищожи напълно. Третата световна война вече започна, а ние както винаги сме на губещата страна.
107
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
193-ти, *** до Америка, влез в която и да е тяхна библиотека, или в който и да е университет. Само не забравяй при това да си свалиш шапката - така е прието. Може пък да ти просветне защо се считат за нещо повече. Ако трябва, *** до Ню Йорк, и т. н. Ако въпреки това нищо не става, то не се претоварвай, за да не си лепнеш някой енцифалит.
106
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ да им дава сили и мъдрост на янките, за да пазят България от нашествениците (дето ни нападнаха през 44-та, и осират всичко, до което се докопат).
105
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интерсно янките се правят на велики и се отнасят към другите с различни прозвища(наричат Русия хулиган).А сега да видим кой е хулиганът,Виетнам;Ирак; Афганистан;Косово;Либия;Сирия и много други.Дори за Украйна дадоха 5млрд за да я разбунят,всички тези държави дадоха хиляди жертви заради американските интереси.Не са ли те хулиганите?Сега ги е яд,че не могат да убият някоя и друга хилядарка от населението на Крим и че не успяха да завладеят черноморските пристанища и трябва да се съобразяват с РФ
104
0
 
3
 
! Отговори
183-ти преди 8 години
До 191-ви. Естествено съм чел въпросната статия за това кой, къде, какви пари праща.Ако ти остане време и знаеш английски, прочети пълния и ще видиш що за чужденци работят в Русия. Упътване: виж къде отиват въпросните 20 милиарда. Но най-добре е човек е да поседи малко в Русия, малко в Щатите (или обратното), та да разбере за какво иде реч, а не да повтаряклишета. Иначе няма избавяне от стила на недомлъвки "...им е забранено ..." (изреченията трябва да имат ясен подлог и дори смисъл).
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 183 - защото им е "забранено" а иначе Русия плаща над 20 милиарда долара на работещи в нея мигранти , на второ място е Великобритания с 18 милиарда и т.н ! Попрочети малко и тогава коментирай !
102
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Ако затворят в една стая Маккейн и Жириновски, ще стане супершоу!
101
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин се държи по-нагло от мутрите, но със сигурност ще "гризне" дървото!
100
3
 
20
 
! Отговори
истината преди 8 години
Кофтито от цялата работа е че накрая ние ще го изядем обикновените хора. После няма да има значение на чия страна си Русия или САЩ защото компаниите ще печелят луди пари, а населението бива изтребвано.
99
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маккейн направо им се изака в ушанките :)))
98
7
 
38
 
! Отговори
yan преди 8 години
Хулиганите са САЩ, а проститутките са са европейските политици и техните послушни медии и журналисти. Визирам и българските политици от всички партии и Днес.бг.
97
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре казано: "бензиностанция ...", може и "Горна Волта с ядрени ракети". Но защо българската младеж емигрира при лошите, а не при кагебиста? Защо нашите студенти са на летни бригади в USA or UK, а не при братушките? А Кадафито - доколкото си спомням, самите либийци му забиха желязна пръчка отзад и после го тръмнаха. Садам също се молеше да не го дават на иракчаните. За Путин ще се погрижат самите руснаци, само малко търпение, товарищи.
96
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай и Русия = вечна дружба,против агресора :)
95
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя кокал не е за тяхната уста :) ,това да не е някоя от аборигенските държави,които порутиха без проблем! Тук ще си счупят зъбите,и май почнаха да го проумяват :)