250 000 деца може да умрат от глад в Южен Судан

Страната е опустошена от 18 месеца на гражданска война
17 юни 2015 08:35, Елка Василева
11
250 000 деца може да умрат от глад в Южен Судан
Снимка: архив, Reuters

Около 250 000 деца може да умрат от глад в Южен Судан, опустошен от 18 месеца на гражданска война, предупреди Тоби Ланцър, координатор по хуманитарните въпроси на ООН в тази страна, предаде Франс прес.

В началото на юни Ланцър беше изгонен от Южен Судан, след като прогнозира краха на най-младата страна в света, която е независима от юли 2011 г.

По повод кризата в Южен Судан службата по хуманитарни въпроси към ООН призовава донори да дарят 1,63 милиарда долара за страната, в която две трети от 12-милионното население има нужда от помощ, а 4,6 милиона са заплашени от недостиг на храна.

Конфликтът в Южен Судан избухна през декември 2013 г., когато армията се раздели на две между привърженици на президента Салва Киир и на бившия вицепрезидент Риек Мачар.

Племенни милиции се присъединиха към двата лагера и започнаха кланета на етнически принцип и издевателства, приписвани на двата враждуващи лагера.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: войнагладЮжен Судан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът не е как да нахраним бедните, а как да нахраним ненаситните богати .
5
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 8 години
ами да отида да им готвя..докато се е-ат и правят още деца ?????
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалкото е че нашите ромляне се охраниха и заякнаха!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако не се размножаваха като зайци нямаше да гладуват, ама и те като нашите индианци. Раждат по 10 и после олеле, гладни сме, нямаме пари, нямаме храна... ми то трябва малко акъл! Така, че как да ги съжалявам като сами са си виновни за тая простотия!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До По-важно е...: Всъщност Западната граница на НАТО се оказа много близо до Русия, което е против договореностите, но ти *** нали и по-добре е да кажеш някоя глупост.
1
5
 
6
 
! Отговори
По-важно е... преди 8 години
... моралните стожери да харчат стотици милиарди за ракетни остановки, за да се противопоставят на агресивната политика на ***, който се оказа без да иска на източната граница на НАТО. Бедността и мизерията, както и останалото, ще бъдат оправе ни от Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.