FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите

Гръцкият премиер изпратил писмо, че приема предложеното с леки промени
Обновена: 1 юли 2015 13:15 | 1 юли 2015 13:13, Бойчо Попов
95
FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите
Снимка: Архив Reuters

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до всички водещи членове на Европейската комисия, до Международния валутен фонд и Европейската централна банка. FT разполага с документа.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото от две страници, изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ за бедните пенсионери да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас. 

Очаква се финансовите министри от еврозоната да обсъдят новото предложение в конферентен разговор в 17,30 часа средноевропейско време.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
23
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Гърците издуха гащите и любезно се надупиха!
6
3
 
32
 
! Отговори
българин преди 8 години
Какво стана тя? Къде сте сега, доблестни "защитници" на Ципрас и СИРИЗА? Или чакате нови опорни точки от Москва? Нали Ципрас щеше да пребори мръсните империалисти от ЕС и САЩ, също и от Луната? Нали доблестните гръцки малакиа щяха да дадат пример на целия свят, как се отстояват народополезни искания срещу гадните западни империалисти и банкери? Сега, какво правим? Ами, това, което си правите по цял ден - викате на черното бяло и на бялото - черно. Дано поне намалеят зашеметените, дето ви вярват.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то беше ясно.30 милиарда ще са ги попривършили до есента и отново почва тетърът "ние не искаме евро,ще излизаме,нищо няма да платим и тн.." оп четиринадесета коледна премия и заплата и така до края на света.
4
0
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Добре и все пак не съвсем добре. Размина се хиперинфлацията и изпадането от еврозоната, но съм скептичен че гърците ще се придържат към обявените мерки. Там избягването на данъци е национален спорт та според мен просто отложиха кризата с някоя година. Дано не съм прав де, ще поживеем и ще видим.Все пак жалко че се съгласиха, щеше ми се да видя на каде ще се обърнат като ги отрежат европейските банки.
3
5
 
26
 
! Отговори
Аз преди 8 години
През 1997ма година гърците бяха около 100 пъти по богати от нас, 18 години по-късно до вчера гърците бяха 3 пъти по-богати от нас (говора за доходите им), след няколко дни гърците ще са само 2 или 1,5 пъти по-богати от нас. До няколко години ще ги изравним а може и да ги задминем, ако продължават да си избират популисти като Ципрас.
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкият Жан Сидеров срина държавата за няма и 6 месеца.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да плясне един два шамара на тая шушумига!