Кубински министър в Държавния департамент за първи път от десетилетия

Джон Кери ще посети Хавана през август
21 юли 2015 09:48, Елка Василева
4
Кубински министър в Държавния департамент за първи път от десетилетия
Бруно Родригес и Джон Кери. Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства новото начало в отношенията между Вашингтон и Хавана, но добави, че между двете страни остават много различия и че пълната нормализация ще бъде продължителен и сложен процес, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с кубинския външен министър Бруно Родригес в Държавния департамент във Вашингтон вчера той изтъкна, че "голяма полза" може да бъде извлечена от насърчаването на пътуванията и свободния поток на информация между двете страни, както и от възобновяване на търговията и облекчаване на семейните визити.

Кери обаче подчерта, че САЩ нямат намерение на този етап за променят съществуващите условия на наем по отношение на военноморската база в Гуантанамо.

Още по темата

Родригес - първият кубински външен министър, който стъпва в Държавния департамент от 1958 година, потвърди, че военната база наред с търговското ембарго остава основен проблем за Куба. Кери съобщи, че ще върне визитата му на 14 август за церемонията за откриване на американското посолство в Хавана.

Родригес отново заяви кубинските искания Вашингтон да вдигне 53-годишното ембарго, да върне базата в Гуантанамо и да прекрати усилията за смяна или реформиране на комунистическото правителство и да плати компенсации за щетите, нанесени на Куба и народа й през изминалите пет десетилетия. Въпреки декларациите за добра воля и взаимен респект призраците на враждебността от миналото тегнеха над тържественото събитие в Държавния департамент, отбелязва Асошиейтед прес.

"Подчертавам, че пълното вдигане на блокадата, връщането на незаконно окупираната територия на Гуантанамо, както и пълното зачитане на кубинския суверенитет и компенсацията за нашия народ за човешките и икономически вреди са от ключово значение, за да можем да се придвижим напред към нормализиране на отношенията", заяви кубинският министър, цитиран от АП.

В по-помирителен тон той благодари на президента Обама за извода му, че американската политика към Куба е била погрешна, за стъпките му досега за облекчаване на санкциите и призивите му към Конгреса да отмени ембаргото.

Родригес също призна, че между двете страни има "дълбоки различия", но наблегна: "Ние твърдо вярваме, че можем и да си сътрудничим, и да съществуваме съвместно по цивилизован начин на базата на зачитането на тези различия", каза той.

Кери, който за кратко премина на испански, заяви, че САЩ искат да работят с Куба за подобряването на условията там.

"Ние приветстваме този ден - 20 юли, като време да започнем да поправяме счупеното и отваряне на врата, която прекалено дълго е била затворена", каза той, но добави, че "този крайъгълен камък не означава край на многобройните различия, които все още разделят нашите правителства, но той отразява реалността, че Студената война свърши много отдавна и че на интересите и на двете страни се служи по-добре чрез диалог, отколкото чрез отчуждение". Той сравни това с нормализацията на отношенията с Виетнам преди 20 години: "И в двата случая страстите бяха дълбоки и така е и до днес", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ
1
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
след 55 години отново се отваря публичния дом идват наркотицитеязък за кубинците