Вземаме 852-ма бежанци вместо 1600

Правителствата ще получават по 6000 евро за всеки приет мигрант
23 сеп 2015 07:10,
65
Вземаме 852-ма бежанци вместо 1600
Снимка: архив, БТА

България ще получи 852-ма бежанци от Гърция и Италия, вместо очакваните 1600, след снощното решение на вътрешните министри в Брюксел за презаселване на 120 000 души. 651 ще дойдат от Гърция и 201 от Италия.

Намалението стана възможно, след като 54-те хил., които трябваше да се преразпределят от Унгария в останалите страни, бяха оставени в резерв. Еврокомисията ще реши дали да добави от тях към Италия или Гърция, или да ги прехвърли към друга членка, залята от бежанци. Будапеща, която сама се отказа да участва в квотите, сега ще трябва да приеме допълнително 1294 души. Същата ще е и участта на останалите страни, които гласуваха против квотите. На Словакия са определени 802 бежанци, на Чехия - 1591, а Румъния - 2475.

Още по темата

Вътрешните министри от ЕС неочаквано бързо разпределиха 120-те хиляди, след като две големи държави настояли за премерване на силите, вместо за търсене на компромис. Те посочили, че липсата на съгласие ще хвърли сянка върху срещата на върха тази вечер в Брюксел.

Квалифицираното мнозинство беше събрано, след като в последния момент Полша, която отказваше квотите, ги подкрепи. Министър-председателката Ева Копач коментира, че е получила обещание, че ще бъдат изпълнени трите ѝ условия: разделяне на бежанците от икономическите имигранти, подкрепа за бежанските лагери край Сирия и укрепване на външните граници на ЕС.

Според вътрешния министър на Люксембург Жан Аселборн четирите държави-бунтари обяснили, че чувствали волята на Брюксел като диктат и се опасяват, че сирийците и еритрейците ще нарушат хомогенните им общества.
Решението на министрите предвижда незабавно презаселване на 66 000 бежанци от Гърция и Италия. Европейската комисия заяви, че е решена да го приложи към всички страни, включително към гласувалите против и Финландия, която се въздържа.

За всеки приет бежанец правителствата ще получават по 6000 евро от европейския бюджет, а Италия и Гърция – по 500, за да организират транспортирането му. Парите обаче не са вързани за човека и властите ще могат да ги харчат общо за бежанците на своя територия. Италия и Гърция ще изготвят график за изпращането на хората в новите им държави, чието изпълнение ще се контролира на 6 месеца. При изключителни обстоятелства държавите ще могат да отлагат с година определените им квоти, като Европейската комисия ще преценява дали те са основателни.

Бежанците няма да имат право да си избират държава, а само ще бъдат информирани къде са разпределени. Критериите ще са събиране на семейства и здравословно състояние. Заловените в друга държава, ще бъдат принудително връщани. За целта пръстовите им отпечатъци ще бъдат въведени в шенгенската база данни. Идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци ще се правят в Гърция и Италия. Приемните страни обаче ще имат право да посочат от какви хора се нуждаят. За всеки кандидат ще се събират данни за квалификацията и образованието му, за владеенето на чужди езици и за социалните и семейните му връзки. Еврочленките ще си назначат в Гърция и Италия по един чиновник, който ще координира с местните власти подбора на бежанци. Отказът да бъде приет някой ще може да става само на основание, че той е заплаха за националната сигурност.

Вътрешните министри препоръчаха и как да се задържат бежанците в страните, в които са разпределени, след като повечето от тях искат да отидат в Германия, Швеция и Норвегия. Сред тях са получаването на социални помощи и международна защита да важи само за определената им страна. Властите съветват да не им се дават пари в брой и документи за пътуване, докато разглеждат молбите им за убежище. След това се препоръчва да се въведе периодично явяване пред властите, за да могат да се ползват от полагащите им се като бежанци жилище, храна и дрехи. Еврочленките ще могат да издават забрани за влизане на своя територия на заловени от тях нарушители на правилата.

Миналата седмица България прие да подслони други 450 бежанци от Италия и Гърция. Така общият брой, преразпределени към нас, става 1302.

Европейските лидери се събират извънредно в Брюксел довечера, за да търсят дългосрочни решения на кризата. Очаква се те да обсъдят засилване на охраната на общите граници, бъдещето на Шенген, както и подпомагането на държавите в съседство със Сирия, където живеят 4 млн. бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Ренегат преди 8 години
Абе стига сме играли на дребно ,дайте ги тия сто и дваце иляди тука и да сменяме името на държавата на Ислямия и ние коренните жители да се пишем малцинство ,щот след 20-30 години т,ва ни чака И без друго както е тръгнало само за 50-60 години няма да има държава в Европата ,където християните да са повече от 15-20%
31
0
 
4
 
! Отговори
"бежанци" преди 8 години
Гадните комформистки медии да престанат да показват снимки на "бежанци" с майки и малки дечица! 95% от т. нар. "бежанци" са воини на исляма - загорели, агресивни мъже във военно-активна възраст между 18-26 години, разполагащи с хиляди евро в брой в джоба си! Те са тук да ни еват и заплождат жените и да ни колят!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупава Нация , Османците навремето са изгонили големи катуни с роми на Запад , тия сега си ги канят пак у дома , *** народ проста нация
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги искаме, но и тези, които дойдат в България ще са най-прецакани така или иначе ;)
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да наричате тази напаст бежанци - това са ОКУПАТОРИ И НАШЕСТВЕНИЦИ !!! Нагли, мързеливи, мразят европейците и християните - искат да лежат, да получават пари, да се размножават. Нас кой ще ни спаси от ятагана, г-н Борисов?!? Гадни, продажни български политици. Всичко е за пари - да можете още повече да крадете ! СРАМУВАМ СЕ ОТ ВАС ! Но в Германия неонацистите не спят...Две световни войни са пламнали от там.....Не може една изкукала баба да налага да цял континент своите виждания.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi normalen bejanec bi iskal da stoi BG
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой превърна България в Катун Кой
25
0
 
15
 
! Отговори
ще се лее шампанско преди 8 години
Туск свика извънредна среща на върха за бежанската криза. Три ще бъдат темите: Първа тема: протакане, Втора тема: протакане, Трета тема: протакане. След което ще има обилен обяд и ще се лее шампанско за здравето на бежанците.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приемайте бежанци на вашите деца и внуци ще им се наложи да учат турски арбски да четат корана и да живеят по законите на шериата .
23
0
 
21
 
! Отговори
456 преди 8 години
НЕ ВЯРВАМ ,ЧЕ САМО ТОЛКОВА ПЪРЧОКА ЩЕ ВЗЕМАТ...НА ПЪРВО ВРЕМЕ ДА НЕ РИПАТ ХОРАТА ТАКА КАЗВАТ.А КОЛКО ПО 850 ЩЕ НИ НАТРЕСАТ САМО ШЕФА ОТГОРЕ ЗНАЕ.
22
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте да протестираме бе, хайде да се организираме най после
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо пък бежанците от Италия ,там са само *** не са сирийци! Ще напълнят София с ***
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще задържат на сила тези хора тук? Те много добре знаят какво искат - скандинавските страни, Германия, Англия? Въпросът е, че и ние искаме същото. Кой ли ще остане тук след 20-30 години?
19
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те другите ще си влязат сами, без да питат. Продажници. Само Атака може да ги измете и прати на бунището на историята завинаги.
18
2
 
12
 
! Отговори
534 преди 8 години
Какво не знаете за "мигрантите" (видео кадри, които медиите отказват да излъчват) Според Бенджамин Фулфорд сегашната бежнска вълна към Европа е организирана от ватиканската ложата П2, с цел сбъсък между ислям и християнство, и създаване на нова световна религия. Каква ще е тя?Съдейки по знаците, които правят папи и топ политици, както и по нравствените и морални стандарти, които масмедиите системно пропагандират в обществото и законодателите узаконяват, изглежда, че новата световна религия, която се планува, ще е базирана на сатанинство... Дали ще успеят предстои да се види.А има ли прот
17
1
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
На всяка цифра, която ви поднася лъжливата евроатлантическа власт слагайте по една нула отзад.Сиреч законно ще пуснат още поне 8 000 ***, а покрай тях ще влязат 80 000 !ГЕРБ и БОСТАН ислямизират България и подменят етническия състав на населението на родината ни !!!
16
1
 
21
 
! Отговори
зъъъън!!! преди 8 години
политиците са най НЕЧЕСТИВИТЕ ХОРА по лицето на цялата земя,това са живи демони от ада,но и тяхното време идва да се приготвят за вечния Ад където лично ще бъдат политици на дявола докато ги изтезават демоните...
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези заселят ли се тук трайно край с БГ. Реално сме 6 млн от тях повечето са деца и възрастни, като сложим 1 млн роми и тези с бързата си раждаемост ставаме малцинство в БГ. С високата смъртност сред бг и ниската раждаемост БГ няма повече от 10 години. БГ става катун.
14
1
 
26
 
! Отговори
info. преди 8 години
ВНИМАНИЕ Българи!На така наречените бежанци им се дават бг лични карти,с които карти ще могат да гласуват.Предстои Европа да ни върне 16000 от така наречените вече българи.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неофициално в страната има 50000 хиляди ,официално 16 000 хиляди , приемаме още .............