Цел на атентаторите от Брюксел може да е била АЕЦ

Тримата атентатори са родени и отраснали там
24 мар 2016 11:30, Елка Василева
11
Цел на атентаторите от Брюксел може да е била АЕЦ
Снимка: Reuters

Атентаторите, които се самовзривиха в Брюксел тази седмица, може би първоначално са целели удар по белгийска ядрена централа. Това съобщава вестник "Дерниер йор", като се позовава на свои източници.

Повод за подобно съмнение е фактът, че двамата братя шахиди, взривили се на летището и в метрото, са мъжете, които са правили скрит видеозапис пред дома на директора на белгийската ядрена програма. Задържането миналата седмица на парижкия атентатор Салах Абдеслам е накарало братята и техните съучастници да се разбързат и да изберат по-лесни мишени.

Още по темата

Експерти обясняват, че използваните количества взривни вещества при атентатите в Брюксел, както и на намерените бомби в апартамента на терористите, показват продължителна подготовка. Процесът на синтез на използвания взрив с общодостъпни химически вещества отнема седмици.

Шофьорът на таксито, с което терористите са стигнали до аерогарата, съобщава, че по пътя те са коментирали критично американската политика. Вестникът уточнява, че шофьорът е имал съмнения за своите пътници и веднага щом е чул новините за атентата на летището, се е отправил към най-близкото полицейско управление.

С новите данни изцяло се затваря кръгът на връзката между атентатите от ноември в Париж и ударите в Брюксел тази седмица. Потвърждава се, че брюкселските атентатори са били тил на терористите, поразили френската столица.

Тримата атентатори от Брюксел, чиято самоличност е потвърдена, са родени и отраснали в белгийската столица. Все още не е известна самоличността на четвъртия джихадист - мъж с бяла връхна дреха и шапка, видян във видеозаписите на летището, избягал при нападението. Тази сутрин медиите в Белгия съобщават, че се издирва и втори мъж, вероятно съучастник на атентатора от метрото.

По последни данни терористичните удари в Брюксел оставиха 32 трупа и 300 ранени, от които 60 са в тежко състояние. Сред убитите и оцелелите все още има хора, чиято самоличност не е установена.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: атентати в Брюксел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали точно тази Европа пищеше за интеграция и какво излезе, че има племена които не подлежат на интегриране и мястото им хич не е в Европа. Те са като животни трябва да се дресират.
8
1
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Шофьорът на таксито, с което терористите са стигнали до аерогарата, съобщава, че по пътя те са коментирали критично.... американската политика..... Вестникът уточнява, че шофьорът е имал съмнения...ba__si...,polovinata forum sme v grafa sumnitelni...:))
7
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 8 години
"Цел на атентаторите от Брюксел може да е била АЕЦТримата атентатори са родени и отрансали там"Според заглавието на Днес.бг, тримата атентатори са отраснали в АЕЦ. Ми нищо чудно, че са болни мозъци тогава.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На социална помощ нали?
5
1
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
към заглавието- А каква беше целта на заловените преди време в Коиловци?! Бяха в района на Козлодуй, със специфична екипировка и оборудване.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ЩАСТИЕ АЕЦ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЗРИВЕН ТАКА ЛЕСНО.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може би по медиите има внедрени терористи, които да всяват паника? Службите трябва да проверят.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите трябва да бъдат задължени да огласяват своите източници.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НЕИЗВЕСТНИ ИЗТОЧНИЦИ