Къде е спецескадронът търсил Ердоган, за да го убие?

10 000 са замесени в организацията и изпълнението на преврата
Обновена: 19 юли 2016 11:26 | 19 юли 2016 10:52, Боряна Павлова
24
Къде е спецескадронът търсил Ердоган, за да го убие?
Снимка: архив Reuters

"Очевидно превратът не беше организиран в Генералния щаб,а просто бе един класически пуч. Проблемът беше, че не се случи в определена група от офицери, а е свързан и с други части - полицейските сили и съдебната система", заяви пред БНТ Сюлейман Гьокче, посланик на Република Турция у нас.

Още по темата

"Носят се слухове, но не мисля, че е възможен втори опит за преврат. Винаги съществува риск, а някои хора липсват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да залови или убие президента", посочи Гьокче.

Според него над 10 000 човека са замесени в организацията и изпълнението на преврата.

Той обаче не смята, че има провал в разузнаването за предотвратяването на преврата.

"Разузнаването е било на място, защото само 5 или 6 часа преди самия преврат е започнал този заговор. Генералният щаб изпрати съобщения към всички участници за предотвратяването на този метеж, всички тези съобщения бяха прихванати", уточни още той.

Гьокче посочи, че властите не са били подготвени, че ще има толкова много арестувани.

"Последваха разпити в следващите 24 - 48 часа и всичко се разплете и се стигна до арести", посочи посланик Гьокче. Той посочи, че са били замесени и хора от Министерството на финансите в южната ни съседка, части от съдебната система, от администрацията, също са замесени.

"Това бе един опит, насочен срещу конституционния ред в страната", обясни Гьокче.

"Бяха се подготвили да превземат страната. Не говорим за група авантюристи. Смятам, че една пета бяха арестувани, някои от тях бяха пуснати на свобода, но това ще бъде един дълъг процес от разпити и съдебни дела. Трябва да бъдем много внимателни и предпазливи", каза още той.

Според него никой не знае каква е била тази група с точност. "Това е криминално деяние, но твърдо е свързано с групата на Гюлен и е терористичен акт", отсече турският посланик.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
лелеее преди 4 години
Лелееееееее такова единомослие тук чак страх ме хваща. Адмирации за коментиралите поне до сега. Ще следват и два 3 коментаъарана вързали се на партенката и на няколко свързани с космически сили но до сега поне всички който четем се сещаме къв е номера . А дани единомислието продължава и за напред.
13
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
В американските екшъни превратите са по-добре организирани и измислени.
12
1
 
17
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Гьокчек от бога не го ли е страх да лъже така. не усешта ли, че никой не му й вярва даже? Цял свят им го казва а те с анадолски манталитет.
11
1
 
23
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Ердоган танцува по бръснача, но опасността да се хлъзне и да си резне кайсиите е осезаема. Което му пожелавам от сърце, а заедно с него и слугите му в моята Родина. Турция трябва да остане светска и подвластна на *** на Ататюрк. Всичко друго е регрес !
10
0
 
46
 
! Отговори
MMM преди 4 години
Турската армия е най-успешната по отношение на преврати. Има четири успешни.
Ако са искали преврат да са го направили. При преврат се спират средствата за масова информация и се залавя диктаторът. Излязоха два танка и той се появи по телевизията да призовава хората да ходят на площада.....Абе, ехооо, история сме учили...
9
1
 
35
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Интересно какви са тези фалшиви и безмислени интервюта с човек,
който представлява тази престъпна управляваща клика
в Турция и който ако можеше би ни удавил /нас българите/
в чаша с вода !
Какво е това раболепие и сервилничене от случайни хора като от тази Павлова
/влезли в гилдията през задния вход/, за да петнят журналистическата професия !?
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този посланик е с особен чар . С чар на откровен лъжец или ***. Тия анадолски приказки за демокрация ги разправяй на брадатковците в джамията.
7
1
 
25
 
! Отговори
пучист преди 4 години
Ако 10000 са били замесените, преврата щеше да е успешен. Този кого ще лъже
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този посланик взема целият български народ за и-диоти! Да много са такива, но болшинството не са и няма да се хванат на елементарните му съждения!
5
2
 
35
 
! Отговори
nick преди 4 години
Турция се разпада на три части.. Кюрди, радикални мюсюлмани, и останалите.. Останалите ще се отделят в Европейската част на Турция, радикалистите на изток от босфора, а Кюрдите ще вземат територия и от Ирак и от Сирия и от Турция..
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5
Не е само при теб. И на мен не ми допада ама ще свикнем ...
3
1
 
29
 
! Отговори
Любопитко преди 4 години
А къде са клиповете с арестуваните и пребити генерали , офицери и полицаи? Ако ги видите ще разберете що за власт има в ТурциятаV
2
2
 
34
 
! Отговори
ист преди 4 години
Търсили са го, но са гледали да не го намерят, защото такъв е сценарият.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко хиляди съдии,са се сговорили да свалят президента,това е смешно,Турция отстранява и без това оскъдния си интелектуален елит,в средносрочен план това,ще я доведе до пълен колапс,но в краткосрочен,ще има адреналинови изстъпления,дори и срещу съседи.