Как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?

"Ню Йорк таймс": Президентът на Русия се страхува от провал
15 дек 2016 22:15, Елка Василева
215
Как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Добре дошли в конфликтите на 21 век - повече макиевелистки, отколкото военни, при които хакерските атаки, изтичанията на информация и фалшивите новини заемат мястото на самолетите, бомбите и ракетите. Руската намеса в президентските избори в Съединените щати дава само бегла представа за това, което тепърва предстои.

Как могат страните да се защитават от подобни методи? Както при ядрените оръжия, възпирането е по-добър подход от противопоставянето. Съединените щати и техните съюзници от Запада трябва да намерят начин да убедят Русия, която е водещият практик в този тип политическа война, да не удря първа, пише Марк Галеоти* в "Ню Йорк таймс".

При ядрените оръжия възпирането разчита на това да се покаже притежаване на сходни възможности и воля за използването им. Това няма да проработи при политическата война.

Не че Съединените щати не са се пробвали с кампании за дестабилизиране и дезинформация. Но тези тактики е по-малко вероятно да проработят в Русия, където новинарските медии са предимно под държавен контрол, службите за сигурност бързо се справят с политическите заплахи, а гражданите не хранят особени илюзии за лидерите си. (Например, когато "Панамските документи" разкриха, че близки приятели на президента Владимир Путин имат тайни банкови сметки, повечето руснаци просто свиха рамене и не се изненадаха.) С подобни усилия най-много да се покаже на руснаците, че Путин е прав, като казва, че Западът не е по-добър от него.

Това, от което се страхува президентът на Русия, е провалът. Неговият мачистки политически характер се осланя на самонадеяното убеждение, че той никога не греши, а може с помощта на хакери, специални сили или жестоки съюзници да надиграе Запада и следователно да върне на Русия статута на световна сила.

Затова Съединените щати и техните съюзници би трябвало да следват стратегия на възпиране чрез отричане. Не бива Путин да се страхува от ответни действия в отговор на информационната си война - той би трябвало да се страхува, че ще се провали.

Това може да се постигне по няколко начина. Първо, институциите на Съединените щати се нуждаят от по-добра отбрана в киберсигурността. Сега политическите партии и големите вестници също са мишена на такива атаки, не само електропреносната мрежа и Пентагонът. Правителството трябва да помага за гарантиране на сигурността, когато може, но хората имат дълг да бъдат по-бдителни и да осъзнават, че тяхната киберсигурност е свързана със защитата на страната, а не само с електронните им пощи. Изтичането на имейлите на ръководителя на кампанията на Хилари Клинтън Джон Подеста разкри колко лесно хакери са измамили интелигентни политически служители чрез подвеждащи атаки.

Вместо да се опитва да се бори пряко с всяко изтичане, правителството на Съединените щати би трябвало да научи обществеността да разпознава кога тези изтичания са манипулирани.

Американците би трябвало да бъдат обучени чрез училищата и неправителствените организации на основните умения, които са им необходими, за да бъдат просветени медийни потребители - от това как да проверяват новинарските статии до това как да установяват дали снимките са лъжливи.

Възпирането може да бъде и под формата на ограничаване на възможността на руснаците тайно да купуват медийни ресурси. Световните финанси продължават да са най-добрият приятел на бандитите и фантомите, като им позволяват тайно да придвижват и харчат пари. С присъединяването си към най-новото и стриктно споразумение за Общи стандарти за съобщения, отнасящо се за споделяне на финансова информация, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и с оказването на натиск върху американските щати, прочути със строгите си закони за поверителност, Вашингтон би направил по-трудно не само за корумпирани руски служители, а и за службите за сигурност на Москва свободно да харчат пари в Америка.

Но е и необходимо Съединените щати предварително и с явна решителност да обявят какви действия са готови да предприемат в отговор на определени политически атаки. Русия се възползва от слабостите и свободите на Запада, затова Западът би трябвало по подобен начин да нанесе ответен удар по уязвимите места на Русия.

Например наказателните мерки като санкциите могат да бъдат много силно оръжие срещу опортюнистичните клептократи, на чиято подкрепа разчита Путин. Собствениците на медии, чиито мрежи разпространяват дезинформация, депутатите, които поощряват екстремистите, и олигарсите, които се оставят да бъдат използвани като подставени лица на Кремъл - всички те би трябвало да бъдат легитимни мишени. Възприемането им като членове на организирана престъпна мрежа би позволило на Вашингтон да замрази не само техните авоари, а и тези на семействата им и да им забрани да влизат в страната.

Необходимо е също така Западът да бъде сплотен срещу тактиката на Кремъл "разделяй и владей". Членовете на НАТО по договор имат ангажимент взаимно да се защитават от военни нападения, но няма подобни клаузи за кибератаки или информационна война. Множество по-малки страни се колебаят да дадат своя принос в борбата с руския шпионаж и подривна дейност - било чрез изгонване на шпиони или закриване на служещи като параван организации, защото се страхуват от неизбежни ответни мерки от Русия. Нужно е Съединените щати да обещаят на своите съюзници, че ще ги подкрепят.

Накрая, суетността на самия Путин може да се превърне в оръжие срещу него. Всеки път, когато той прекали, американското правителство би трябвало да изтъква това. Всеки път, когато се провали, трябва да го казваме високо и ясно. Трябва да разказваме шеги за него. Той може да пренаписва официалната информация в Русия, но Западът не бива да допринася за неговото митотворчество - и би трябвало да престанем да му правим реклама, представяйки го като виртуален суперзлодей.

Всичко това изисква нов начин на мислене. Това означава да се приеме, че Русия е избрала да бъде във война с нас - макар и особена и ограничена война. Необходимо е Русия да бъде възприемана като политически боец.

Това също така означава да се помни колко по-силни са Съединените щати от Русия в икономическо, военно, дипломатическо и дори политическо отношение. Путин е геополитически "партизанин", възприел стратегия, която се надява да може да разиграва, като се възползва от своите силни страни и заобикаля тези на Запада. Сега е нужно Западът да покаже, че има стратегия за борба с неговия авантюризъм.

*Марк Галеоти е старши изследовател в Института за международни отношения в Прага.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роби на Путин ли искате да бъдете?
116
0
 
1
 
! Отговори
историк преди 7 години
Както се казва: знам много начини да изкарам мечката от бърлогата, но не зная нито един как да я върна обратно.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русские идут - Има една знакова песен "В перед мы в бой пойдем, за власт Совета и как один умрем, в борьбе за это!". С русняците е така - основната цел е да се умре. Щото ако останат живи, после не знаят какво да правят. Това се нарича "Русский мир" и е описано от руските и съветските класици. Генетично е. Затова Чуркин преди няколко месеца предложи ново разделение на труда, след като напопържа запада. "Абе момчета, наместо да се абите нагоре-надолу, НИЕ! Ние можем да се бием. Друго не!"
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе стига с това Путин това, Путин онова. Путин е един милиционер завършил примерно школата в Младост 4 с малко стаж в Берлин и писал кандидатска. Темата му беше нещо от вида "Ролята на лампазите и еполетите за израстването на морално-волево-политическата подготовка на личния състав на пътната полиция". Нещо подобно беше и на нашия експемиер, но там поне политическата подготовка гасеше пожари. А иначе реалната власт си седи тая, която конструира и начерта "прехода". Под маската на "демокрация".
113
0
 
5
 
! Отговори
Препис преди 7 години
Евакуацията в Алепо се предава в реално време от RT!И сега как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?
112
2
 
2
 
! Отговори
Русские идут преди 7 години
Русские идут, не испугавшись пуль и ран, Русские идут и призывают всех славян, Русские идут со стягом Спаса во главе, Русские идут по сердцу Родины Москве. Русские идут со стягом Спаса во главе, Русские идут по сердцу Родины Москве. Припев (2 раза) Марш, марш, марш, Русский марш, он закончит шабаш Тех, кто издевался над страной. Тех, кто издевался над страной.
111
0
 
1
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Путин е гениален "партизанин"...;-)
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на Русия се страхува от комунистите в Русия. Затова и Западът има голям интерес да го подържа. Преди дни гледах техен генерал по телевизията, каза в прав текст "Така ще ви ..., че ще ни помните 1 000 години"Нова инициатива на "Нощните вълци" е връщане на петолъчката в герба на РФ.Гледайте новите руски филми и ще ви стане ясно, че нещата отиват на бой.
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджагин е главорез номер едно за 21 век!Всички конфликти последните 15 год за заради него.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не са конфликти , а махленски дрязги на Държавно ниво . Войната беше гореща , студена , сега Информационна - Няма ли да млъкнете в края на краищата .
107
0
 
6
 
! Отговори
ала-бала преди 7 години
как Ердоган като свали самолета, после бега с подвита опашка да скимти на Путин- мноо твърдо твърдо!После се извиняваха и сега ще плащат компенсация...Кремъл така обърнаха плачинката че газопровода ни подмина щото минава през Турция, също и си купиха още находища в Средиземно море :)
106
0
 
0
 
! Отговори
За Запада преди 7 години
До ФронтоЯ кажи колко му е трудното да се каже/публикува истината?ЗападЪт как така го е страх и не може да отговори по същия начин ?Всяка новина може да се докаже, преполагам. Колко от западните медиии го правят по отношение на Русия?Не могат да намерят "нестандартен отговор" на истината ли?
105
5
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Това на което в Кремъл разчитат е същото на което разчитат и ислямистките терористи : че няма да им се отговори по същия начин, че отсреща стоят цивилизовани хора и държави. Слабостта на т.н. " Запада "(пише се без пълен член) е в неговата ... цивилизованост. На тази несиметричност/спомнете си понятието/трябва да се намери неастандартен отговор. Цивилизован обаче _ да не позволяваме да ни вкарат в тяхното блато!
104
3
 
1
 
! Отговори
фактология преди 7 години
До УшанкатаГледай цената на петрола 52 и расте...до края на идната година ще мине 100.Рашките ще си купуват цистерни спирт от аптеката в такъв случай.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путин просто прави същото каквото прави западът.само че го прави неотразимо и западъ беснее в безсилна злоба.принципът е ;каквото повикало това се обадило.западъ е помийна яма
102
7
 
2
 
! Отговори
Ушанката преди 7 години
Днес курса е 3.03 лв/ 100 рубли;Ай честито! Пак трябва да напишете 1567 коментара та да стигнат копейките за спирт от аптеката.
101
0
 
5
 
! Отговори
крива демокрация преди 7 години
"Вместо да се опитва да се бори пряко с всяко изтичане," - тоест да лъже докато крие истината....Това им проблема на Западът - омотал се е в мрежа от лъжи ! Не им е виновен Путин!
100
0
 
4
 
! Отговори
как а? преди 7 години
Как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?Руснаците се научиха че няма смисъл да 'парвят' новини, само ги разпространяват...И как сега се води война със истината а?
99
0
 
12
 
! Отговори
ха -ха преди 7 години
Тази статия е голям майтап.Искрено се забавлявах ,когато я четох.
98
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Някои може да си спомнят за "Свободна Европа" и "Гласът на Америка", глашатаите на запада, където текат реки от мед, масло и лъжи."Ти пък кога си чувал "Свободна Европа" и "Гласът на Америка", бе ***?