Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Във Фейсбук Турското знаме събира по 10-милиона харесвания за ден. А нешето знаме не може да събере и 1000. То пък ние няма и как да ги съберем 10-милиона, като сме останали около 3,5-4 милиона чисти Българи. Ей ще ни завземат тези БАШИБОЗУЦИ, те вече веднъж са го направили, трябва да внимаваме.
162
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
, всички фирми да са турски и да се чудиш къде да бачкаш, да се държат в собствената ти страна с теб все едно си на гости.
Ела, заповядай, момче, с хляб и сол те чакаме..
.....
Радвам се, че си разбрала и почувствала как се чувстват турците в останалата част на също тяхната собствена държава.
161
0
 
9
 
! Отговори
Годзилчо преди 3 години
най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция...Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България......Объркана работа като самите мангаля,хем български хем турски!
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой е в състояние да обедини българите, то това е начинът! Колкото повече местанчовци, ердоганчовци и подобни се изживяват като ментор на народа, та дори и на мин.председателя, толкова повече ценим историята и страната си! Благодарим!
159
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В***рв***рска Турция, ще учи европейски държави на демокрация, айде у лЕво !
158
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вие сами се пъхате под светлината та да ви видим, че ви има на света. Никой не се интересува от вас. Не ви ли стана вече ясно? "

ПО СКОРО ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ...ВИДЯЛИ НОВИНАТА КАК НА ЕДНА БЪЛГАРКА В АНГЛИЯ СА И СПРЯЛИ ЛЕЧЕНИЕТО..."НЕ Е ВАЖНО ДА ТЕ ОБИЧАТ, ВАЖНО Е ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЕБ" (турска народна поговорка) БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО ГИ НЯМАШЕ В ВОЕННАТА СРЕЩА В АНТАЛИЯ.:-) ОТ мен толкова чао ви :-):-):-) сипете си по една домашна...
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър ден ве амчъкистанци!!!
156
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога, ще даваме двойно гражданство на хора, които знаят средно по 40 думи на български, за които,,анаватан"(родината-майка) е Турция, които не внасят един лев в държавния бюджет, дори напротив, само го източват, които лягат и стават с идеята, че един ден България, ще е част от Турция, с две думи,,пета колона", хора врагове на България !
155
4
 
15
 
! Отговори
До 193 преди 3 години
До Анонимен 193
А бе кой от нас го е яд за твоята анадолска територия бе смешко? Никой 5 пари не дава за лелеяната ти територия и всичко, което се намира там. Вие сами се пъхате под светлината та да ви видим, че ви има на света. Никой не се интересува от вас. Не ви ли стана вече ясно? Ще видите ЕС през крив макарон. Не само, че ние не ви забелязваме, а и ЕС не ви има за нищо. Вашият управляващ нещо много се рязка на Германия, ама нещо му свиха перките и сега е по-нисък от тревата. Смешни сте.
154
0
 
21
 
! Отговори
Край преди 3 години
Турция да каже на България че нарушава нечии права- Турция дето мята бомби из територията си и извън нея, дето си коле гражданите по улиците - да каже на моята свръх демократична и свръх толерантна държава че нарушава нещо - е това е като несмешен виц.
153
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо хора, които не знаят законите в Турция ми дават минусчета...Яд вие, че ТУРЦИЯ ДАВА ПРАВО НА ЕТНОСА СИ БЕЗПЛАТНО ПРЕБИВАВЕНЕ ЛИ :-):-):-):-)
152
3
 
18
 
! Отговори
осветление преди 3 години
Играта е да има турци на власт в България, да провеждат политиката на Турцоя и да се гаврат с Българите както през турско. Българското малцинство като са българи , какво прави в Турция?
151
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха Русофилите и русофобите почнаха пак да се карат :-):-):-)
150
2
 
10
 
! Отговори
Мария преди 3 години
До крайно десен скинар
Един като мен не ми е ясно кой какво е писал, но за теб вече стана ясно, че си много войнствено настроен, но само на думи.
Нагледали сме се на такива писачи като тебе, ела да пазиш страната в казана с местните ходжи де, ела да видиш какво е да поддържаш 4 църкви без помощ от никъде и да оцеляваш с 400 лева, всички фирми да са турски и да се чудиш къде да бачкаш, да се държат в собствената ти страна с теб все едно си на гости.
Ела, заповядай, момче, с хляб и сол те чакаме..
149
10
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 3 години
ДА етническите турци в България нямат право да гласуват тук, НО
ПРАВАТА В ТУРЦИЯ ИМ СА БЕЗПЛАТНО ПРЕБИВАВЕНА В ТУРЦИЯ, ТОВА ДА ГО ЧУЯТ И ТУРЦИТЕ ТАМ...ИМАТЕ ПРАВО МОИ БРАТЯ ТУРЦИ ДА ВЗИМАТЕ ТЕЗКЕРЕ ПО ЗАКОН БЕЗ ГОДИШНАТА ТАКСА, КОЯТО Е 600 ЛИРИ НА ГОДИНА, КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗНАЕ ОТ КЪДЕ ДА ПРОВЕРИ ЗАКОНА, ПЪК И ВЕЧЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...С ПОЗДРАВИ ОТ ТУРЦИЯ.:-)
148
3
 
6
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 3 години
До Мария

Аз това колко танка и гаубици го пиша защото един *** като теб написа, че сме имали 2 танка. За сведение. И тия неща ги има в гугъл, в уикипедия, че имаме стотици тежки бойни машини на въоръжение. Тоест не издавам никаква военна тайна на никой. Това както и за язовирите се знае прекрасно от турския генералитет. Пишеш пълни демагогии, бягай надалеч!
147
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До крайно десен скинар

ТРЪГВАЙТЕ! КАЗАХ!
НЕДЕЙТЕ ПРЕД КОМПОВЕТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА МЪЖЕ.
146
3
 
2
 
! Отговори
Мария преди 3 години
До крайно десен скинар

Добре, има си стратегии, ама ми се струва доста съмнително да ги огласяваш на всеослушание във коментар, мисля, че идеята ти е ясна.
Съобщаваме на "братята" турци какви са ни военните стратегии, не че те не ги знаят прекрасно, но ние за по-сигурно, нали :) :) :)
Кажи им и за танковете, за гаубиците, за всичко им кажи, каквото ни е останало...
Аман от Киряк Стефчовци в тая държава, дето се пишат за скинари, а още млякото не им е засъхнало около устата...
145
3
 
0
 
! Отговори
Хенде Хох преди 3 години
Аз не мога,да разбера какво му е чудното?!?Ти си свалил гащите,хванал си палците..и кво чакаш?!Вазелин???
144
3
 
9
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 3 години
До Мария

Абе ти верно нямаш акъл за 2 стотинки. Има си военни стратегии прието от доста отдавна. Населението на Кърджали се евакуира за и след това с противотанкови мини или др. се взривява бентът на язовира. Приливната вълна ще е 40 метра, изчислено е. Турската армия ще се издави до крак. Ти като толко искаш си седи у вас да поплуваш като искаш.