Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата

Анкара отрече да се меси във вътрешните ни работи
Обновена: 9 мар 2017 13:43 | 9 мар 2017 13:35, Елка Василева
328
Турция отвръща: България да не ограничава правата на малцинствата
Снимка: архив, Булфото

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същество противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, припомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Още по темата

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу, цитиран от БТА.

Припомняме, че преди дни на среща с изселници от България турският министър Мехмет Мюеззиноглу призова сънародниците ни в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува... Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Министърът информира също така за мерки, които ще улеснят престоя на българските граждани от турски произход в Турция, както и за мерки, засягащи здравните и социалните услуги за тях.

След това изказване турският посланик Сюлейман Гьокче беше извикан във външното ни министерство. На срещата зам.-министърът на външните работи Бойко Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, заяви външното ни министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
15
 
! Отговори
До 193 преди 7 години
До Анонимен 193А бе кой от нас го е яд за твоята анадолска територия бе ***? Никой 5 пари не дава за лелеяната ти територия и всичко, което се намира там. Вие сами се пъхате под светлината та да ви видим, че ви има на света. Никой не се интересува от вас. Не ви ли стана вече ясно? Ще видите ЕС през крив макарон. Не само, че ние не ви забелязваме, а и ЕС не ви има за нищо. Вашият управляващ нещо много се рязка на Германия, ама нещо му свиха перките и сега е по-нисък от тревата. Смешни сте.
143
0
 
21
 
! Отговори
Край преди 7 години
Турция да каже на България че нарушава нечии права- Турция дето мята бомби из територията си и извън нея, дето си коле гражданите по улиците - да каже на моята свръх демократична и свръх толерантна държава че нарушава нещо - е това е като несмешен виц.
142
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо хора, които не знаят законите в Турция ми дават минусчета...Яд вие, че ТУРЦИЯ ДАВА ПРАВО НА ЕТНОСА СИ БЕЗПЛАТНО ПРЕБИВАВЕНЕ ЛИ :-):-):-):-)
141
3
 
18
 
! Отговори
осветление преди 7 години
Играта е да има турци на власт в България, да провеждат политиката на Турцоя и да се гаврат с Българите както през турско. Българското малцинство като са българи , какво прави в Турция?
140
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха Русофилите и русофобите почнаха пак да се карат :-):-):-)
139
2
 
10
 
! Отговори
Мария преди 7 години
До крайно десен скинарЕдин като мен не ми е ясно кой какво е писал, но за теб вече стана ясно, че си много войнствено настроен, но само на думи.Нагледали сме се на такива писачи като тебе, ела да пазиш страната в казана с местните ходжи де, ела да видиш какво е да поддържаш 4 църкви без помощ от никъде и да оцеляваш с 400 лева, всички фирми да са турски и да се чудиш къде да бачкаш, да се държат в собствената ти страна с теб все едно си на гости.Ела, заповядай, момче, с хляб и сол те чакаме..
138
10
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 7 години
ДА етническите турци в България нямат право да гласуват тук, НОПРАВАТА В ТУРЦИЯ ИМ СА БЕЗПЛАТНО ПРЕБИВАВЕНА В ТУРЦИЯ, ТОВА ДА ГО ЧУЯТ И ТУРЦИТЕ ТАМ...ИМАТЕ ПРАВО МОИ БРАТЯ ТУРЦИ ДА ВЗИМАТЕ ТЕЗКЕРЕ ПО ЗАКОН БЕЗ ГОДИШНАТА ТАКСА, КОЯТО Е 600 ЛИРИ НА ГОДИНА, КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗНАЕ ОТ КЪДЕ ДА ПРОВЕРИ ЗАКОНА, ПЪК И ВЕЧЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...С ПОЗДРАВИ ОТ ТУРЦИЯ.:-)
137
3
 
6
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 7 години
До МарияАз това колко танка и гаубици го пиша защото един *** като теб написа, че сме имали 2 танка. За сведение. И тия неща ги има в гугъл, в уикипедия, че имаме стотици тежки бойни машини на въоръжение. Тоест не издавам никаква военна тайна на никой. Това както и за язовирите се знае прекрасно от турския генералитет. Пишеш пълни демагогии, бягай надалеч!
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До крайно десен скинарТРЪГВАЙТЕ! КАЗАХ!НЕДЕЙТЕ ПРЕД КОМПОВЕТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА МЪЖЕ.
135
3
 
2
 
! Отговори
Мария преди 7 години
До крайно десен скинарДобре, има си стратегии, ама ми се струва доста съмнително да ги огласяваш на всеослушание във коментар, мисля, че идеята ти е ясна.Съобщаваме на "братята" турци какви са ни военните стратегии, не че те не ги знаят прекрасно, но ние за по-сигурно, нали :) :) :)Кажи им и за танковете, за гаубиците, за всичко им кажи, каквото ни е останало...Аман от Киряк Стефчовци в тая държава, дето се пишат за скинари, а още млякото не им е засъхнало около устата...
134
3
 
0
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Аз не мога,да разбера какво му е чудното?!?Ти си свалил гащите,хванал си палците..и кво чакаш?!Вазелин???
133
3
 
9
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 7 години
До МарияАбе ти верно нямаш акъл за 2 стотинки. Има си военни стратегии прието от доста отдавна. Населението на Кърджали се евакуира за и след това с противотанкови мини или др. се взривява бентът на язовира. Приливната вълна ще е 40 метра, изчислено е. Турската армия ще се издави до крак. Ти като толко искаш си седи у вас да поплуваш като искаш.
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bulgaria i ostanalite balkanski strani sa v tova polojenie zaradi Turciq. 500 godini ni sprqhte razvitieto.Sega Zapadut e bogat zashtoto ne e prejivqval takova neshto,takuv ad. Tova petno Turciq nikoga nqma da iztrie I vinagi shte bude mrazena za tova.
131
0
 
19
 
! Отговори
Tryn преди 7 години
Само заради това ще ида да гласувам. За да не взимат тия гласове.
130
8
 
6
 
! Отговори
Мария преди 7 години
До крайно десен скинарРазбрахме те много добре, господине, тролът си ти!В Кърджали живеят над 25 000 етнически българи, които ти явно намекваш, че искаш да дадеш курбан и да удавиш?Не знам дали си българин или не си, но мисля, че е време прокуратурата да се намеси...
129
4
 
7
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 7 години
До МарияАбе ти сл***боумна ли си? Къде съм казал, че в Кърджали нямало българи!?!? Написах, че Язовир Кърджали не прощава, достатъчно ясно съм написал. Ти си някакъв интернет *** или просто нямаш акъл за 2 стотинки!
128
3
 
5
 
! Отговори
до 177 преди 7 години
ти ли си, бе Земеделския институт:))))))))))))))))така ме разсмиваш,че не е истина...роб си и ще ти кажа защо !!защото в България всеки може да напише всичко срещу всеки политик - в Европа е така,това не ти е Анадола,но ако ти напишеш нещо от компа си в Земеделския институт срещу Ердоган..до 24 часа ще си в пандизасега разбра ли защо си роб !!!!
127
4
 
7
 
! Отговори
крайно десен скинар преди 7 години
До АнонименЩе ти се да са два танка предател жалък! Ама реалността е че само в танковото поделение в Сливен има ДВА танкови Батальона в пълна бойна готовност. Това са минимум 80 танка Т-72 и то от най-добрите версии. На предно разположение и знаеш ли колко бързо ще са на турската граница? В същото поделение има и минимум 48 Тежки артилейски усамоходни установки, които са по-мощни и от горепосочените танкове. Тия военни пропаганди за *** като теб, че сме имали 2 танка не тука ***
126
3
 
21
 
! Отговори
Мария преди 7 години
До крайно десен скинарСамо по-леко с изказванията за Кърджали, моля!Българите, които живеем там, категорично осъждаме опита на цялата состанала страна да ни изкарвате турци!Българите, етническите българи в гр. Кърджали са най-истинските българи, 1990-та година 40 дни изкарахме в протести против регистрацията на ДПС, къде бяхте да ни подкрепите?Аман от пишман скинари, чакаме ви, да видите как се живее с "ония", че само ние си знаем и държавата ни е изоставила...
125
6
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Когато българите официално станат малцинство...ако агите се смилят - могат да ползват "социалните придобивки" на ромите днес! Ще станем екзотична изчезваща раса...могат и по панаирите да ни разхождат!