Русия - предпазлив оптимист за мир в Сирия

Турция смята, че ЕС трябва да отмени санкциите срещу Москва
50
Русия - предпазлив оптимист за мир в Сирия
Снимка: БТА

Русия изразява предпазлив оптимизъм за шансовете за постигане на мирно споразумение в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Искам да изразя предпазлив оптимизъм че ние, като тук включвам и други важни играчи, включително САЩ, ще можем ефективно да допринесем за укрепването на режима за прекратяване на огъня и на тази основа да преминем към намирането на пълномащабно политическо решение", заяви Путин.
 
"Разбира се, за да може в региона да се запазят мирът, спокойствието, за да започне процес на възстановяване на Сирия и на други страни от региона, трябва да се спазва принципът за териториалната цялост на страните", добави руският президент. "В този смисъл, възстановяването на териториалната цялост на Сирия според нас е задължително условие за пълноценно уреждане на конфликта в тази страна", подчерта той.
 
Според Путин ситуацията в Сирия остава сложна и има много фактори за несигурност, както и множество противоречия в региона и в страната.
 
Преговорите за мирно уреждане на конфликта в Сирия в Астана са важна част от процеса на женевските преговори за прекратяване на кризата, заяви президентът Ердоган на пресконференция след преговорите с руския си колега Владимир Путин. "Смятам, че съвещанията, които се проведоха в Астана, са допълнителен фактор за ефективността на процеса, който беше започнат в Женева", подчерта турският президент, цитиран от ТАСС. 
 
Благодарение на координираните действия на Русия, Турция и Иран, примирието в Сирия като цяло се спазва, и насилието в страната съществено е намаляло, заяви руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС. 
 
Той добави, че "в голяма степен благодарение на активната роля на Русия и Турция можа да се постигне не само прекратяване на бойните действия между сирийските правителствени войски и въоръжената опозиция, но и да започнат конкретни преки преговори между противоборстващите страни в столицата на Казахстан Астана". 
 
Путин каза, че на разговорите с Ердоган е било отделено голямо внимание на положението в Близкия изток, включително в Сирия, и "страните са се обявили за обединяване на усилията на цялата международна общност в борбата с тероризма". "Договорихме се с турските колеги и по-нататък активно да си сътрудничим в борбата с терористичните групировки, най-вече с Ислямска държава, като съвместно работим по линия на военните и специалните служби", каза Путин.
 
Той благодари на турската страна за поканата за провеждане на следващото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище в Турция. "Убеден съм, че постигнатите договорености ще послужат за по-нататъшно развитие на взаимноизгодното руско-турско партньорство във всички сфери", обобщи руският президент.
 
Военното сътрудничество между Русия и Турция е важно за двете страни, този въпрос бе обсъждан в разговора с руския президент Владимир Путин, посочи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Русия и Турция, предаде ТАСС. Ердоган изтъкна необходимостта от предприемане на съвместни усилия за предотвратяване на кръвопролитието в Сирия.
 
Що се отнася до въпросите на сигурността в нашия район, за това да се спре кръвопролитието в Сирия, аз мисля, че ние сме длъжни да предприемем съвместни усилия, каза Ердоган.
 
Турският президент отдели внимание и на армено-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах. Той каза, че разчита преговорите между страните в конфликта за уреждане на ситуацията да започнат в скоро време. Ердоган изрази увереност, че Русия ще изиграе важна роля в този процес.
 
Руските компании трябва да бъдат избавени от санкции и ограничения от страна на Запада, каза още Ердоган.
Ние трябва да предприемем всички необходими стъпки за развитие на нашите икономически отношения. Необходимо е да отстраним всички пречки по пътя на развитие на нашите отношения. Трябва да се отменят по отношение на тях /на руските компании/ всички тези санкции и ограничения, посочи турският президент.
Той изтъкна, че е необходимо да се предприемат допълнителни усилия за въвеждане на безвизов режим между Русия и Турция. 
 
Що се отнася до въвеждането на безвизов режим, ние също предприемаме в това направление действия и трябва да ускорим тази работа, каза Ердоган. 
 
Турският лидер отбеляза, че в последните години турският туристически отрасъл сериозно е пострадал от намаляването на туристическия поток от Русия. Но аз вярвам, че ние ще запълним тази празнина и ще издигнем на ново равнище тези отношения, каза турският президент.
 
Ердоган съобщи, че 2019 г. се планира да бъде обявена за Година на турската култура в Русия и на руската в Турция и по този повод се предвижда откриване на Културен център на Турция в Русия. Турция е заинтересована от доставката на руски самолети МС-21, посочи още Ердоган.
 
Ние сме заинтересовани и е нужно да осъществим сътрудничество и да привлечем турски индустриалци към доставки на самолети МС-21, които се произвеждат в Русия, отбеляза турският президент.
Ердоган е поканил руския президент Путин в Истанбул на заседанието на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та те от такива играчи на Асад му се изправиха косите,а от играта им в борбата с терористични групировки най-вече с ИД и от съвместните им усилия по линия на военни и специални служби направо ще му запуши косата,всичкото от затвора излязло на простора,пат,пат,пат,кър ...к.р...р,революция ще прави,ореваха света,ама де лопата и сопа за резерва,пък ако се сгъне обратно за мотика става да ги *** по главите докат я настъпват и се препъват ошаметени шемети разни дето знаят шменти капели да въртят.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е снимката на годината,а може би и на века. Ердоган е зад гърба на Путин.Путин е изцъклил очи,а Ердоган се подсмихва доволно.
28
0
 
1
 
! Отговори
До38 преди 7 години
Просто ревнуваш.
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера кремълското джудже размахваше някакви снимки и сипеше обвинения срещу турция, днес си ляга с ердоган. Гнус.И между другото точно турция е в основата на войната там. От самото начало на протестите при първите сблъсъци, турция взе да оказва логистика, да осигурява оръжие, подкрепа, обучение и лечение на терористите. Вече 6 години от тогава. Сега тръгнали с путагата да оправят сирия. Пълен цинизъм и лицемерие.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общи ценности. В Русия излезе закон декриминализиращ домашното насилие. Може да пребиеш или да убиеш жена си и детето си и няма да те съдят,защото вече не е престъпление.Най-много глоба да платиш,както ако убиеш публично улична котка.Ердоган малко изостава,но има време да навакса.
25
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция какво смята си е техен проблем. Да си гледа кочинката и да не се бърка в неща дето не я засягат.
24
12
 
4
 
! Отговори
Сър Джон преди 7 години
Иванушка затъна в Сирийското блато . Прехвалената военна мощ на Раша издаде багажа.Ами кво да очакваш от хора, дето кацат със хеликоптер на дарогата да питат шофьори на камиони за курс на полет. *** ще даде половин Сирия на Доганя , само и само да има рахат.Разликата между тези на фотоса е само в ръста !!!
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата джамия в Европа се намира в Москва. Бай Реджеб и джудженцето я откриваха преди две години.
22
9
 
9
 
! Отговори
д преди 7 години
Ислямистите завладяха Русия.
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин се обърка.Турция е създател на ИДИЛ .Ккави проговори с терориста Ердоган.
20
10
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До дост артик много си зле с аритметиката и умственият потенциал това за 10% да не си пил нафта или си забравил да си пиеш хапчетата павелчо и далчо след изборите отиват в историята а на диктаторчето Ердоган съдбата му е като н а Кадафи
19
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Нинова и Ердоган искат да паднат санкциите. Радев не го броя, той е продължение на Нинова
18
7
 
8
 
! Отговори
DOST преди 7 години
USPEH 10 % ZA DOST.KRAY NA MAFIYATA DPS...
17
1
 
5
 
! Отговори
Изселник преди 7 години
Не знам кой ще спечели на изборите, но който и да дойде с надеждата да се пооправи държавата!!!
16
3
 
8
 
! Отговори
дост преди 7 години
кюрдите ще ги спасява сергей станишев.само че го изгониха от одрин като псе.дано да са го уважили.щото в европа такива като него гейропейци са мнозинство.дано да не сподели на евродупетатите.как посрещат в ТУРЦИЯ щото агите няма да смогнат с тия от гейропа...
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките кюрди....Все не ги огрява;-(
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах ги на живо...както казах особено изказанието на Ердоган на въпроса за туристите го цитарили грешно...И Путин каза, че руските граждани предпочитат да почиват в Турция и аз съм бил няколко пъти да се възползвам от турското топло гостоприемство...
13
1
 
2
 
! Отговори
До Рушко преди 7 години
Извинямай колега...:-)
12
9
 
12
 
! Отговори
Рушко филов преди 7 години
До15Аз знам, че за страната и народа си сигурно е добър щом си го избират. Аз питам за рушкофилите какъв е, че сме в дилема. Веднъж лош, КАТ катурна фърчилото, сега добър щот са гуши с Путин..
11
8
 
19
 
! Отговори
До Рушко преди 7 години
Ердоган е Добър лидер...който гледа народния и държавния интерес...и не казва "евала" на, който и да е, ако става въпрос против държавата и народа! Не се клани на никой, може да каже НЕ като трябва.