САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!

Втора серия от сериала: Путин пред Оливър Стоун
Обновена: 14 юни 2017 08:15 | 14 юни 2017 07:54, Александър Попов
213
САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!
Снимка: Reuters

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ.

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Още по темата

Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. "Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин.

Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света.

"Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар, че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.

Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ.

"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка", подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

"Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той.

Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

"Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също".

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.

В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".

В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 42 САЩ трябва да бъдат разпарчетосани..То добре ама я кажи как ? Огромна военна сила с която никой не бива да си е...а.И ако все пак някой успее , то това ще бъде края на възхода на човечеството.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А България е страшно суверенна държава. Само като се смръщи веждичката на Меркел и Боко тича веднага да види какво е сбъркал.Ако НАТО поиска още 4 бази, освен 4-те, които сега ползват безплатно, веднага ще им ги дадем.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин.Сатанинскитещати нека се гърчат - накраяще им натисне ядрения спусък.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тов. Путин действиетелно е в чудесна форма и спортува редовно. Спокойно може да управлява още 15, а защо не и 20г.? Това няма да е проблем за руския народ, който мрази демокрацията и вярва в силен лидер, който да ги води и да ги управлява с желязна ръка и да изпитват страхопочитание от него. Последния такъв велик вожд, от който изпитваха страхопочитание е Сталин. Путин и Сталин са близки в идеите си за разрастване на могъществото на руский мир отвъд границите й.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен до 50 преди 6 години
Ти Руснаците не ги мисли, ами нашето население да не би да се е увеличило бе.Намалели сме с два милиона за 28 години демокрация.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО НАСТЪПИТЕ АМЕРИКАНСКИОТЕ ЦЕНТРАЛИ ПО ОПАШКАТА, ВЕДНАГА ПО ПИСЪЦИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЙ Е СОБСТВЕНИКА.
51
6
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Путин , Путин...Цялата тази истерия я предизвика ти с безумните си действия и брутална намеса във вътрешните работи на независими държави.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вредните елементи не са население.Те са плевели за почистване.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някое от пишещите тук евроатлантически плондерчета дава ли си сметка, че ако в САЩ натиснат ядреното копче от България нищо няма да остане, нищо че сме приятелска държава. Приятелският огън е специалитет на САЩ. Пък и точността на ракетите им е пословично ниска. Помним, когато бомбардираха Белград, бомбите с обеднен уран падаха в Горна баня.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е така е. САЩ са те(там е колектив). Но Аз съм си Аз.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. ....Именно Русия ограничава суверенитета на много страни.
46
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
До хехеА кой е собственик на американските компании - това кога ще разберем?! Щото то и Булгартабак, и БТК се водеха на какви ли не компании - накрая се разбра, че парите идват от руска банка и български частни лица! Колкото за газа - това вече е доказано и признато от руснаците! Съвсем официално са признали, че десетилетия са ни източвали с цена на газа в пъти по-висока от пазарната!
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като написа самодоволнои тъпоумно думата бояръшникТролчето посегна за пореднатадоза наркотик.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама само как звучи ..."Втора серия от сериала...". Е, аз бих написал втори филм или втори епизод например, ама кой ти обръща внимание на такива неща, а и не съм журналист.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е той ги ликвидира де. Населението на руслямистан прогресивно намалява.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин има право да ликвидиравредни за Русия елементи.Всичко останало е американскашизофрения.
41
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Браво :)Кажи си го! Кажи си го! Кажи си честно и ясно! Знаем, че искате и България! Признай си открито!
40
3
 
12
 
! Отговори
хехе преди 6 години
До Анонимен 59иди в Русия после говори !или поне влез в Интернет и провери .....*** са някой квартали на Ню-Йорк, Лосанджелис и Калифорния !!???а в САЩ има места където не знаят какво е електричество и живеят в каравани ...пълно е изоставени градчета на средата в нищото (личен опит) !
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59Какво имаш под предвид "да предложи"? В Русия не се цени човешкия живот и благосъстоянието на мужиците! Важното е Родината-майка да е силна и могъща! И по времето на Петър I, и по времето на Сталин и по времето на Путин - идеята си остава една и съща! Превземане на нови земи и разширяване на Третия Рим! Русия е империя от класически тип и няма да се спре! Да не говорим че в момента се фашизира и ще става още по-агресивна! Съвсем скоро Казахстан и Беларус ще бъдат присъединени!
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 57 преди 6 години
А какво ще кажеш за Клинтън, Буш старши и младши, и за останалите американски президенти.По големи военноп.естъпници от тези няма.То не беше Сърбия, Ирак , Афганистан, след това арабската пролет на Обама.Сащ не могат без войни на това се крепи икономиката им.Тръгнал да ми обяснява за военопредтъпници.