Тръмп иска приятелство с Полша. Но срещу кого?

Москва няма никакъв интерес публично да му се сърди
4 юли 2017 21:51, Елка Василева
40
Тръмп иска приятелство с Полша. Но срещу кого?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп нарушава традициите от последните десетилетия. Той започна първата си обиколка из Европа от Белгия и я продължи в Италия, но за момента минава без лични визити в Германия, Франция и дори Великобритания.

Сега - от втори опит поне, логично би било да посети най-големите си европейски съюзници. Тръмп обаче започва от Полша и чак после ще замине за Германия, и то не на гости на Ангела Меркел, а за среща на върха на двайсетте икономически развити държави. Франция и Великобритания отново са извън маршрута, пише Росбалт.

Каква е причината? Въпрос, дейно обсъждан и най-вече, естествено, в полския печат. "Той едва ли е наясно къде се намира Полша", разсъждава например пред "Газета виборча" Ан Епълбаум, професор в Лондонското училище по икономика и политически науки, съпруга на бившия полски външен министър Радослав Шикорски. Според нея "полският избор" на Доналд Тръмп психологически е обвързан с желание "да го посрещат като в Саудитска Арабия" и "да разправят колко е страхотен".

По думите на Епълбаум обаче се вижда опасност за международната политика в съюза между сегашния американски лидер и полската управляваща партия "Право и справедливост", в която водеща роля играе Ярослав Качински - защото и двамата политици "действат в интерес на Русия", при все че полските власти "са убедени в антируската си насоченост, която заради глупостта им е проруска".

Епълбаум смята, че ще е по-разумно не да се противопоставя Полша на Западна Европа, а да се гради германско-френско-полски съюз.

Голям брой полски издания впрочем следват примера на официалните лица и наричат визитата на Тръмп "признание за водещата роля" на Варшава в Европа. Отношенията на Вашингтон с ключовите му континентални съюзници - основни икономически партньори на Полша, стремително охладняват, но мнозина поляци гледат да не обръщат внимание на това. За тях явно са по-важни гаранциите за сигурност, давани от САЩ, отколкото, да речем, стокообменът с Германия.

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски например посочи сигурността в региона като главна тема на предстоящите разговори при посещението на Тръмп в Полша. От думите му следва, че американският лидер пристига, за да потвърди, че е в сила член 5 от Устава на НАТО, задължаващ съюзниците да се притекат на помощ на коя да е страна от блока, ако бъде нападната от трета държава.

"Сега разполагаме с него (с присъствието на войски от други страни в НАТО, по-специално САЩ - бел. на Росбалт) - това ни дава усещане за по-голяма сигурност, защото гаранциите са потвърдени не само с подписите под документа, към който се присъединихме, но и с присъствието на войски от НАТО", каза Вашчиковски. По думите му полските власти ще приканят Тръмп "да удължи присъствието на американски войски в Полша".

Тръмп ще успее да посети в Полша и лидерска среща на т. нар. Триморие - проект за интензификация на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа в сфери като дигиталните технологии, енергетиката, транспорта и създаването на нови инфраструктурни проекти.

Негов основен двигател днес изглежда е Полша, макар че в дейността на Триморието участват наред с нея Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Очаква се те да интегрират усилия въз основа на действащото вече обединение на постсоциалистически страни, известно като Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия).

Мнозина московски поклонници на геополитиката виждат в тази идея нов опит Русия да бъде разделена от Европа със "санитарен кордон" от Балтийско до Черно и Адриатическо море, който в икономически план и дори по брой на жителите ще е кажи-речи съпоставим с Русия.

Сега обаче полската визита на Тръмп най-вероятно ще бъде подмината с мълчание от Кремъл. Нищо, че посещението явно е насочено и срещу западноевропейските държави, и срещу Русия - Москва няма никакъв интерес публично да се сърди на Тръмп в навечерието на срещата му в Хамбург с Владимир Путин.

Ако пък там двамата изобщо не стигнат до разбирателство, московските политкоментатори със сигурност тутакси ще си го върнат на Тръмп заради гостуването в Полша с обвинението, че се мъчи териториално да изолира Русия от ЕС.

Защото и Кремъл наред с Доналд Тръмп си търси днес съюзници доста ситуативно, според последните политически събития. Дори ако вчера Германия например ни е била враг, утре - при влошаване на отношенията със САЩ, може като нищо да я провъзгласят за наш съюзник срещу Полша.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: сащПолшаДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Поляците още помнят: "Гаранция -Франция"....
35
0
 
1
 
! Отговори
Велислава Дърев преди 6 години
Все повече Източна и Централна Европа и Прибалтика виждат своята сигурност в САЩ и Великобритания , а не в Брюксел! Тъжен факт е, че политиката на гедерейката разделя Европа.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия да си стои в Сибир!Далеч от нормалния свят.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди руски сега американски войски в полша.нато войски има в цяла европа.кое е различното ?!!?
32
2
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ ДЕН преди 6 години
СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО ДОБЪР САМО КОГАТО СЕ ОТЪРВЕ ОТ ИМПЕРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЗАДОКЕАНСКИТЕ СИ "ПРИЯТЕЛИ" !!!!!!!!!!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДобиТръмп не е лош! Той просто е недобре с главата!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой, освен Русия не може териториално да изолира Русия!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще строят Берлинската стена от балтийските републики до Черно море. ***.оум.ници!
28
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Някои твърдят че само у нас разни недоразумения могат да станат професори. Тази куха лейка доказва обратното. И още доказва че не само у нас дават трибуна на ***. Не сме по-лоши от другите. Но сме нихилисти.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само госпожа Епълбаум е способна да забърка темите от живота на чехълчето, с мракобесна антируска пропаганда.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак търсим под вола теле. Полша се противопоставяла на Германия Франция и ЕС. С това се обяснява полската политика, което е дълбоко погрешно. Полша се стреми да избяга от последните задушаващи прегръдки на Русия. Стремежът и е пълно отхвърляне на омразното съветско наследство, отхвърляне на газовата зависимост и по-тесни отношения със САЩ отколкото на ЕС като цяло. Тази политика носи ползи, авторитет и уважение на Полша. Всякакви други подмятания за непоносимост към бежанци и т.н. са нюанс.
25
1
 
12
 
! Отговори
Доби преди 6 години
Добре, че вече хората и институциите сами обменят информация в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, В Контакте, и т.н., за да може поне частично да намалее прането на мозъци от fake news, чиито верен последовател и имитатор е и този онлайн вестник. Между другото авторката на тази "публикация", чието име се цензурира в коментарите (странно защо?) отдавна не ни е напомняла, че освен, че е мнооого лош Тръмп (а Хилъри супер готина и яка), той също така яде деца за вечеря.
24
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тръмп,обикаля окупирана от САЩ,Европа невиждам място за радост,САЩ няма съюзници а васали,както каза скоро един вилик политик и статег...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той едва ли е наясно къде се намира Полша", разсъждава например ...===Не знам кой чете тези простотии, но и за автора на това твърдение, и за всички, които го препечатват, трябва да има запазено специално място в ада. Колосална тъпотия и склонност към манипулация навсякъде. По-добре четете Фейсбук постове, отколкото тези жалки напъни за оригиналност.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да и за да и припомни колко американски войски има базирани на нейна територия.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КаринаТРЪМП ПЪРВО СЕ ВИДЯ С МЕРКЕЛ. НЕ ЗАБРАВЯЙ ТОВА.
20
2
 
12
 
! Отговори
Карина преди 6 години
Ужас Eлкe! Toлерастите ***! Лош Тръмп, гаааааден Тръмп, а Меркел и Юнкер добри, милички, искат още и още "бежанци"' А гааааадния Тръмп (ой, какъв ужас), не дава да се издума за "бежанци", не го е срам, та чак взе, че блокира достъпа до САЩ на 6 ислямски държави! Пфу, а пък и Беата Шилдо и тя една такава лоша и нетолерантна, заявява, че Полша няма да вземе нито един ислямски парaзит! Не ги е срам! Нито Тръмп, нито Шилдо имат шанс Меркел да ги погали по главата! Расисти!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО ИСКАШ ПРИЯТЕЛСТВО ЗАЩО ТРЯБВА ДА Е СРЕЩУ НЯКОГО?
18
0
 
2
 
! Отговори
срещу кого преди 6 години
По всяка вероятност срещу онази лоша журналистка от гудморнинг джо
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е изненадата, отдавна се знае че САЩ много държат да имат контрол на линията между Германия и Русия,в тази линия влиза и България, просто военна политика от много време.