Евросъюзът обмисля влизане в либийски води

Брюксел наложи забрана за лодки и моторници срещу миграцията
18 юли 2017 09:52, Никола Димитров
30
Евросъюзът обмисля влизане в либийски води
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз обмисля да поиска разрешение от либийските власти да влиза в териториалните води на страната, за да спира мигрантите, тръгнали към Европа и да ги връща, преди те да са стигнали до територията му.

В момента европейските съдове, участващи в морските операции "София" и "Тритон" в Средиземно море, могат да се движат само в международни води, без да навлизат в териториалния шелф на Либия, който отстои на 12 морски мили (22,2 км) от брега.

От това се възползват трафикантите и товарят мигрантите в лодки, които нямат шанс да преплуват морето, но могат да стигнат до европейските кораби, които ги спасяват в морето и ги отвеждат в италианските пристанища.

Новата тактика на трафикантите е причина за високата смъртност в морето въпреки небивалия брой военни, търговски и частни съдове, ангажирани със спасяването им.

По данни на Международната организация за миграцията от началото на годината до 12 юли в Средиземно море са се удавили 2357 души, а 103 175 са доставени на италианския бряг.

Рим алармира, че положението става неконтролируемо и поиска мигранти да бъдат вземани и от Франция, Испания, Хърватия и Гърция, което последните категорично отказаха.

Европейската комисия обеща да търси дипломатически начини да убеди държавите от Северна Африка да прибират част от спасените в морето мигранти. В замяна ЕС ще увеличи помощта за тези държави, ще подобри условията в миграционните центрове в Либия и ще увеличи парите за доброволно връщане на желаещите.

Според външните министри от ЕС, които обсъдиха въпроса в Брюксел, фактът, че повечето бедстващи биват спасени в близост до либийските брегове, действа като примамка на стотици хиляди икономически мигранти, които търсят нов живот в Европа. Те са привлечени от факта, че трябва да преплуват само 20 километра, вместо да се подлагат на по-рискованото прекосяване на морето, и с по-голям хъс се хвърлят в ръцете на хакерите.

Белгия заплаши, че няма да поднови участието си в операция "София" догодина, ако няма възможност да връща мигрантите обратно в Либия, откъдето повечето от тях тръгват на север. Други държави също смятат, че мандатът на европейската морска операция трябва да се разшири и да включва и либийските брегове.

"Тази възможност винаги е съществувала. Тя изисква покана от либийските власти и допълнителни средства", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Тя предупреди, че "държавите членки, които са толкова решени това да се случи, трябва също да се замислят за броя и размера на средствата, които трябва да осигурят".

Могерини, която не е привърженик на разширяването на мандата на операция "София" заяви, че обучението на либийската брегова охрана дава на ЕС "пряк контрол върху дейностите, извършвани от либийските граничари". Европа обучи 133-ма либийци и очаква още 75 членове на бреговата охрана за нов курс в Италия през септември.

"Нашата крайна цел не е европейско присъствие в либийски води, а работата да бъде свършена и ако това може да бъде направено от либийската брегова охрана, ще е чудесно", посочи Могерини.

Тя съобщи, че Еврокомисията разработва механизъм, чрез който да следи какво се случва с либийците, които са преминали през европейско обучение.

България също участва в операция "София" с една фрегата. Външният министър Екатерина Захариева не отхвърли даването на възможност на европейските военни да стоварват обратно спасените на либийския бряг. Тя заяви, че ЕС е длъжен да се погрижи за бежанците, но не и да приема незаконните мигранти и да им дава възможност да избират къде да се установят.

Засега обаче външните министри на ЕС забраниха вноса в Либия на гумени лодки и на моторници, като се надяват така да затруднят бизнеса на трафикантите.

Европейската комисия даде зелена светлина на Италия да изготви етичен кодекс, който да ограничи дейността на частните морски съдове, собственост или наети от неправителствени организации, да участват в спасяването на мигранти в морето. Те ще трябва да приемат на борда си италиански офицери и да следват стриктни правила за това кои мигранти да спасяват и как да им помагат, ако искат да им бъде разрешено да ги довеждат до италианските пристанища. В момента около половината от всички мигранти, пристигащи в Италия, идват на борда на частни съдове.


30
Още по темата: ЕСЛибиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сега какво излиза - делят си пътя с трафикантите.
25
2
 
2
 
! Отговори
Левски преди 3 години
Мръсните ислямисти пак са се събрали тук да възхваляват ислямския диктатор Кадафи който се гаври с българските лекари осем години и да се пенят против християнска Европа.Налазили сте из България като ***,но и вашия час ще дойде,мръсни предатели.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Прочели са малко български форуми по темата и са се научили какво да правят. Глупците са прочели и изведнъж са се плеснали по челото: "Абе ние защо ги караме към Италия, вместо към Либия?"
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюк-селските мислители имат мозъчен капацитет на ***.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля си, че Италия, Гърция и Испания вече са наясно, че спасение не дебне отникъде и са сами с проблема си. Скоро ще плюят на всички безумни евродирективи и ще вземат нещата в свои ръце, за да опазят границите си! Световното лицемерие ще поплаче, ще ги порицае, ще ги заплаши със санкции, но нищо не може да направи срещу суверенното право на една държава! (примери има: Унгария)
21
0
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 3 години
а защо ги връщат бе, нали диверситито е много важно за либералната демокрация и било полезно за Икономиката и нейния Ръст (да се свети името му) , да им дават по 500 евро за добре дошли и направо на трудовата борса, да правят бевепе
20
1
 
10
 
! Отговори
Ники преди 3 години
*** европейска бюрокрация, представяща се за хуманна! Да но 2357 са жертвите за шест месеца. Ако ги нямаше спасителите щяха да са поне пет пъти по-малко. Реално ЕС играят като трафиканти, а не като спасители!!!
19
1
 
8
 
! Отговори
Магазинера преди 3 години
До Hans

Тези, които идват през Либия не са либийци, а от цяла централна Африка са се запътили. Либийците само им прибират кинтите за храна, вода и транспорт
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много "рано" са се сетили след години нахлуване. А какво д говорим за тия идващи от Мароко чрез Испания там да не е по добре
17
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До Блок бастер(15)
Европа има дебел пръст в тази работа, помним френски и англисйски самолети там, дето след 2-3 дена уж свършиха мунициите..
16
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ако оставят няколко лодки с навлеци да се издавят и трафика ще спре. Евтино и ефективно.
15
1
 
14
 
! Отговори
Блок бастер преди 3 години
Кадафи беше ” лошия ” а краварите дето го премахнаха са добрите ... сега виждате ли истинското им лице ?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че така наречения съюз не обмисля а печели време за да дойдат повече за танте меркел. % години мислят?!
13
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Щом на ТОВА... му викаш фрегати,добре! Правим ги 6!
12
18
 
2
 
! Отговори
Либерален демократ преди 3 години
ЕС трябва да приеме повече бежанци, за да покаже на света, че е толерантен, мултикултутрен и отворен към нови предизвикателства.
11
0
 
15
 
! Отговори
Антимигрант преди 3 години
До чъки Най-вече частните организации, заплатени от Сорос!
10
6
 
14
 
! Отговори
Hans преди 3 години
А като бомбандираха Либия питаха ли?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има територии големи, където могат да ги приемат.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто да спрат да ги "СПАСЯВАТ"

Като разберат, че няма да бъдат спасени, малцина от тях ще се качат на прогнилите лодки.
7
3
 
14
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ преди 3 години
Европейският съюз обмисля да поиска разрешение от либийските власти да влиза в териториалните води на страната
..........................
Помните ли как поискаха разрешение да бомбардират Либия?