Eдин милион души в Барселона в подкрепа независимостта на Каталуния

Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден
12 сеп 2017 10:00, Елка Василева
11
Eдин милион души в Барселона в подкрепа независимостта на Каталуния
Снимка: Reuters

Около един милион каталунци се събраха в Барселона, за да изкажат подкрепата си за независимост на Каталуния, след като централните власти в Испания предприеха действия за възпрепятстване на референдума за независимост на автономната област, предаде Ройтерс.

Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден и по традиция искащи независимост активисти използват тази дата, за да призоват за отцепване на североизточната област.

Още по темата

Тазгодишната "Диада" обаче е от особено значение, тъй като само след три седмици е насрочен референдум за самоопределение, който Мадрид определи като незаконен и предприе съдебни действия в опит да го възпрепятства.

Демонстранти се качиха един другиму на раменете, за да формират традиционните за Каталуния човешки кули. Други разпънаха плакати с надписи: "Ще бъдем свободна страна" и "Изпълнени с надежда" и носеха флуоресцентни жълти тениски с написана думата "Да".

Барселонската полиция съобщи в Twitter, че около един милион души са взели участие в днешната "Диада", което я прави една от най-многолюдните през последните години.

Протестиращите казаха, че се надяват референдумът да се състои на 1 октомври, както е по план.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: независимостКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
ники преди 6 години
ЕС се разпада, ама друг път. На Путин му се ще да стане, ама едва ли ще го доживее.А платените драскати на Путев са жалки :)
6
6
 
3
 
! Отговори
Mene преди 6 години
От 7,5 милиона някакви 1 мил искат независимост.Всичко е парлама .Предния референдум го загубиха.
5
4
 
7
 
! Отговори
Президент Стоичков преди 6 години
Отцепване, отлюспване, разделяне, сепариране-мечтата на всички с дълги панталони да се разграничат от тези с късите. Да промишлеността е силна, но основните природни ресурси малко. И пак чужденците ще са по работата, а месните по фиестата. Дали пък не искат следобедната дрямка да е с час повече? Дали ФК Барцелона може да направи трансфер за 222 милиона евра? Дали Централната власт не ще изпрати войска в и сега силно независимата провинция?Ами ако Перник иска независимост???
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се намери кой да ги анексира, а Франция каза, че може Барселона да играе в френското първенство !
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тия петолъчки ги тресат, после глад и мизерия ще има. Те нямат вода, Испания е изградила язовири в Сарагоса, мътят им главата, че ще пречистват морска вода!
2
1
 
14
 
! Отговори
хх преди 6 години
И в кое първенство ще играе Барселона, че нещо не разбрах.
1
4
 
10
 
! Отговори
Кримчанин преди 6 години
Не ги разбирам каталунците. Организират референдум, а не са помислили, че после няма кой да ги анексира. Не за друго ама мостът до Каталуния ще се строи поне няколко века, ей на ние още чакаме нашия.