Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То не е предназначено за нас.
То е за американските свинчоци.
И никой друг по света не се страхува.
Страхуват се само американските свинчоци.
Но трябва да си зелка за да напишеш
подобни глупoсти.
138
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 11 месеца
До "Хубавото е че": Хубавото е, че ние сме далеч. Освен това ако Северна Корея не бъде нападната, тя няма да използва ядрено оръжие. Севернокорейците нито са луди, нито са глупаци.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Единствената страна ,използвала такова оръжие досега са САЩ........ от кого да се страхуваме, че те бомбардираха и нашите градове, за което явно забравяте.
136
0
 
1
 
! Отговори
Хубавото е че преди 11 месеца
Ако Ким Свин използва ядрено оръжие огромни части от Рассия и Китай ще станат пустини
135
3
 
4
 
! Отговори
DNS преди 11 месеца
Пък не страхуват от ядреното оръжие на фащ и израел ?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ядрената дейност на Северна Корея е нито повече,нито по-малко опасна от дейността на останалите 7 държави( САЩ,Русия,Великобритания, Франция, Китай,Пакистан и Индия) с такава дейност.За Израел също много изследователи предполагат че е ядрена сила защото не признава (но и не отрича) съществуването на собствени ядрена програма и оръжия.Така че ... страха има много лица.
133
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Лудите не се страхуват от нищо.
132
8
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 11 месеца
Светът с право се страхува, когато в ръцете на самозабравил се диктатор, избил всичките си роднини, за да затвърди властта си, попадне някакво подобие на атомна бомба, подхвърлено му от някой подобен на него кремълски посткомунистически колега. Що се отнася до България, тя също е част от цивилизования свят и би трябвало да се страхува, освен ако не попитате някой рушофил, който би се гордял с постиженията на себеподобните нему .... !!!
131
5
 
5
 
! Отговори
много ясно преди 11 месеца
от какво да ги е страх българите,те са като хлебарките,като такива живеят,на чужд гръб,а както знаем хлебарките ще оцелеят при ядрен взрив,всички врачки и гадателки все това ни повтарят как целия свят ще загине,само българите-не,освен това са се запасили с пари и имоти и за оня свят даже,от какво да го е страх такъв народ,страшно би било,ако някой го накара да работи или не дай боже да плаща сметки
130
1
 
7
 
! Отговори
asd преди 11 месеца
Тва са политически игри за пари.... никой няма да нападне на практика..
129
11
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 11 месеца
За България опасност представляват единствено ядрените оръжия на русия! От тях ме е страх!
128
4
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 11 месеца
Така като гледам единствено Пакистан и Виетнам над 50% вярват че СК може да използва ЯО и това е така защото тези държави са най-невежите от всички изброени.Няма кой да допусне СК да използва Ядрено Оръжие дори и при евентуална война със САЩ .Хиляди Американски,Японски и Южно Корейски Военни Експерти работят в тази насока и съм напълно убеден че дори да се стигне до война СК няма да има времето да използва все още недоразвитите си Ядрени Оръжия!
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо ново.тази игричка беше популярна сред комунягите , по време на т.н. "СТУДЕНА ВОЙНА"!

......"ДАЙТЕ НИ ПАРИ/валута/ И МАШИНИ ...АКО ЛИ НЕ , ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ЯДРЕНА ВОЙНА"...ха,ха,хааааааааа

ТИЯ ПИЕСКИ --ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
126
5
 
5
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 11 месеца
Грухчо ,ше застраши света с ракети , които не могат да прелетят и 2000-км!
КАК ШЕ СТРЕЛЯ ,БЕ... НАЛИ СЛЕД ТОВА ШЕ ГО ИЗПЪРЖАТ С ДВЕТЕ МУ ЯЙЦА НА БЕКОН....ХА,ХА,ХАААААААААА
125
1
 
14
 
! Отговори
Светът преди 11 месеца
се страхувал. От кога започнахме да говорим и от името на целия свят. Хем лъжливи хем нахални.
124
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Агресора е НАТО и най вече американците,,,иначе евопейското Нато не са много агресивни с изключение на Англия но ЕС е слуга на америка
123
1
 
2
 
! Отговори
Умен преди 11 месеца
155, изтиктакал си. Иди па се лечи.
122
5
 
8
 
! Отговори
duro internacional преди 11 месеца
Нашата агенция сондира мнение на 200 граждани от 68 държави с население 3 милиарда човека.Извадката е повече от представителна.:) 99% от тях заявиха, че Червен Кънчо /голфъра -милонер / и руските тролове са срам за България.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Звездния ни рожденик

От 02.08 минаха 60 дни. Остават още 120. тик-так, тик-так..........
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!

ЮЖНА КОРЕЯ НИКОГА НЕ БИ ДАЛА ТАКЪВ МАЛЪК ПРОЦЕНТ, ЧЕ НЕ СЕ СТРАХУВАТ!!!