Нивото на океаните се покачва по-бързо от прогнозите

Това показва ново проучване, публикувано в Ocean Science
2 фев 2021 12:32, Анисия Иванова
60
Нивото на океаните се покачва по-бързо от прогнозите
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата кара океаните да се покачват по-бързо от най-песимистичните прогнози на учените, което води до по-ранни рискове от наводнения за крайбрежните икономики, които вече изпитват трудности да се адаптират, показва проучване, публикувано в Ocean Science.

Ревизираните оценки, публикувани във вторник, са особено важни за двете пети от населението на Земята, които живеят близо до бреговете. Застрахованото имущество на стойност трилиони долари може да бъде изправено пред още по-голяма опасност от наводнения, супер бури и приливни вълни. Изследванията показват, че страните ще трябва да овладеят своите емисии на парникови газове дори по-рано от очакваното, за да поддържат нивата на моретата и океаните под контрол, предава Bloomberg.

„Това означава, че бюджетът ни от въглерод е още по-изчерпан“, каза Аслак Гринстед, геофизик от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването. Икономиките трябва да намалят допълнително 200 милиарда метрични тона въглерод - еквивалентно на около пет години глобални емисии - за да останат в рамките на праговете, определени от предишни прогнози, каза той.

Изследователите се позовават на моделите на междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата, много от които отчитат само последните 150 години, като включат данни от няколко века. Новите наблюдения показват, че около половин метър покачване на морското равнище до края на века вече може да се очаква само с 0,5 градуса по Целзий покачване на температурите. Океаните могат да се издигнат с повече от 1 метър при 2 градуса по Целзий.

„Моделите, на които основаваме прогнозите си за повишаване на морското равнище, в момента не са достатъчно чувствителни“, каза Гринстед, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Изводите следват предупреждението от миналия месец, че повишаването на температурите е разтопило 28 трилиона метрични тона лед - еквивалентно на пласт лед дебел 100 метра, покриващ изцяло Великобритания - което прави най-лошите сценарии за климата по-вероятни. Новата методология за проследяване на промяната на морското равнище може да помогне на застрахователните компании, строителите на недвижими имоти и звена, занимаващи се с градоустройството да изградят системи за защита.

„Сценариите, които виждаме пред нас сега по отношение на повишаването на морското равнище, са твърде консервативни“, каза Гринстед.


60
Още от САЩ
Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дано да е скоро че да мага да си паркирам яхтата пред вилата.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ

Може да са от някоя стара река,блато, а и планините също се движат, Стара планина е младонагъната планина.
В Средновековието,когато описват една от битките на българите при Одрин с кръстоносците , описват как българите правят клопка и натикват кръстоносците в блатата и те се издавят там от тежките си ламарини, днес блата там няма.
57
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/37

"И там той нараства всяка година." - потвърди това със снимки и факти.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До DD

То и в нашия нисък планински район се откриват останки от такива миди,водни охлюви и черупки,дори черупки като на морски обитатели, останки от други водни животни,но в миналото е имало голяма река, сега няма нищо и е сухо, явно преди години в реките са живяли доста по-разнообразни животни от днес, не е задължително да са морски.И реките са били по-пълноводни в миналото.
55
1
 
3
 
! Отговори
ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ преди 3 седмици
ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ АЗ СЪБРАХ ОКОЛО ТРОЯН

МНОГО МОРСКИ ВКАМЕНЕЛОСТИ > ТАМ Е БИЛО МОРСКО ДЪНО
54
2
 
4
 
! Отговори
DD преди 3 седмици
...Ми врачанско нали е било дъно на море.. дворовете са пълни с каменни късове от молюск и миди...в моя двор има даже... кога е бил отова ..Те другарите са хванали партенката за покачването..понеже се возят на един кадър от историята на земята..и си мислят че никой не разбира..под шапката на глобалното затопляне далавера да има.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние сме планинска държава,най-много да станем с бряг на Бяло и Средиземно море,другите да му мислят!
52
2
 
2
 
! Отговори
До 5678 преди 3 седмици
Как ще обясниш историческия факт че на Шуменското плато е имало до преди 50 г халки за връзване на кораби? А на самото плато черупки от морски създания? Говорим за 400 м? Пълния потенцил на вдигане на морско равнище е поне 400 м. в световен мащаб.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 49
те не палят двигателя, а е като водно колело - пeдали в трюма въртят винта
50
0
 
5
 
! Отговори
5678 преди 3 седмици
До 1234 Вангата
Дори и всички ледове да се стопят, това ще вдигне водата с 67 метра.
Шумен е на 180. Петрич на 165. До тях вода не може да дойде, освен ако не стане някое земетресение 10-та степен.
Свиленград е на 60м н.в. Там може да стигне Бяло море.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Парахода вляво на еколозите не изглежда особено екологичен- бръмчът с 40 годишен дизел.
48
1
 
4
 
! Отговори
Физика преди 3 седмици
В момента новото количество вода което идва от ледниците се обир под формата ма силни и обилни валежи на различни места по земята, освен това попива в почвата и пластове, което е и една от причините за честите земеттесения къде ли не вече, почвата омеква. Земята е като гъба. Когато се напои до предела почва да прелива, сиреч нивото ще скача рязко. Наближава този момент
47
2
 
10
 
! Отговори
1234 преди 3 седмици
Според Ванга водата стога до Шумен около 2050 г, а Бяло Море до България. Предстоят години на очевадно покачване на равнището. Това са цикли и никакви еко мерки не могат да го спрат. Казано и ще стане.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Малдивонец
Е те там къщите са на колове във водата.
Слагат по-дълъг кол и пак си над водата.
45
2
 
1
 
! Отговори
Малдивонец преди 3 седмици
Малдивите са 2-3 метра над морското ниво. Що не са изчезнали още?
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 седмици
Нали уж Ванга била казала, че вълните на Черно море, ще се плискат на Сливен.
Е айде де !
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 41
То не става да си гледаш в краката и да сисмучеш пръста.Свят голям държави бол!А дали аз или ти ще произведем точно ние или друг на теб не може да ти уври тиквата за да разбереш какво казвам.Не е номера да мислиш само с мащабите на твоето село!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей, тази планета - рай - Земята я съсипахме. Ние хората наситина сме адски вредни. Каквото хванем и го изконсумираме и съсипваме, като скакалците. И после пишем по книгите, че сме били венецът на живота. Г лупости на търкалета.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 39
Какво можеш да произведеш и кой би искал да го купи?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 34
400 милиона бангладешци, 100 милиона виетнамци.
Наистина ли си мислиш, че ще те питат дали им разрешаваш?