Арестуваха хаитянец, вербувал убийците на президента Моиз

Те трябвало да арестуват, после мисията се променила
12 юли 2021 14:58, Елка Василева
8
Арестуваха хаитянец, вербувал убийците на президента Моиз
Снимка: БГНЕС

Полицията в Хаити заяви, че е арестувала хаитянец, вербувал "с политически цели" командосите, убили президента Жовенел Моиз, предаде Франс прес.

"Това е лице, влязло в Хаити на борда на частен самолет с политически цели", каза Леон Шарл, генералният директор на националната полиция.

Живеещият във Флорида 63-годишен хаитянец Кристиан Еманюел Санон пристигнал в Хаити през юни, придружен от колумбийци, които да гарантират сигурността му, сочат уточнения, огласени пред журналисти в присъствието на министри.

Още по темата

"Впоследствие мисията е била променена", обясни Шарл. "Мисията е била да арестуват президента на страната и операцията е била планирана съответно - тогава в Хаити са влезли още 22 лица", добави той.

Разпитвайки 18-те колумбийски граждани, арестувани от сряда насам, хаитянската полиция научила, че Санон е вербувал 26-те командоси от отряда чрез венецуелската охранителна фирма Си Ти Ю, базирана във Флорида.

"Когато ние, полицията, блокирахме придвижването на тези бандити, след като бяха извършили престъплението, първият, на когото се обади един от нападателите, бе Кристиан Еманюел Санон. Той се свърза с още две лица, които според нас са интелектуалните извършители на убийството на президента Жовенел Моиз", посочи Леон Шарл, без да уточни кои са заподозрените.

Вчера в Хаити пристигнаха хора от ФБР, Държавния департамент, министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност на САЩ. Делегацията разговаря с шефа на националната полиция и с основните играчи на хаитянската политическа сцена, включително с премиера Клод Жозеф и избрания за временен президент председател на Сената Жозеф Ламбер.
/БТА/
 


8
Още от ЕС
Флоренция с нови мерки срещу туристите: Въвежда такса сандвич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 1 седмица
Бойко Харам
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ФБР, САЩ..... защо ли не съм учуден
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера в Хаити пристигнаха хора от ФБР, Държавния департамент, министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност. Да заметат следите ли?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
неграмотнико, пише се хаитянин! да та ... в мисирката!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
американците са замесени както в 98% от такива случай .. знаем го но сеха с пълни сили се опитват да замаскират положението..накрайа както викаги ..някоя санитарка и бак Георги портиера ще отнесат наказанието и цялата вина...
2
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 1 седмица
командоси аматиори
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайтяните нямат много мозък. Живях с тях 16г и няма един нормален, така че много ме съмнява че този е просто посредник.