75-годишен французин загина при опит да прекоси с кану Атлантика

Точните обстоятелства около трагедията все още не са установени
54
75-годишен французин загина при опит да прекоси с кану Атлантика

75-годишният французин Жан-Жак Савин, който се опита да прекоси Атлантика, "за да се надсмее над старостта", бе открит мъртъв в каютата си в морето в събота, съобщи АФП.

Бреговата охрана на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на Жан-Жак Савин край Азорските острови.

„Тялото на Жан-Жак бе намерено безжизнено в каютата на кануто му L' Audacieux“, се казва в прессъобщение на екипа от доброволци, които следяха приключението на Жан-Жак Савин, 75-годишния авантюрист.

„Португалската морска охрана откри вчера (петък) лодката, но за съжаление се върна от Азорските острови. Водолаз успя да се спусне в лодката тази събота“, се уточнява в текста. „Океанът този път бе по-силен от нашия приятел , който толкова обичаше навигацията и морето“.

Точните обстоятелства около трагедията все още не са установени.

Контактът с Жан-Жак Савин е изгубен в нощта на четвъртък срещу петък, когато той е задействал „двата си аварийни маяка“, според информация от екипа му.

По време на последните контакти Жан-Жак Савин се е намирал в морето, на север от Мадейра, на път за малкия остров Понта Делгада от Азорския архипелаг, за ремонт.

Според думите на дъщеря му Манон, "всичко е било осъществено незабавно в координация с френските, португалските и американските морски спасителни служби".

Малко след като отплава от Сагреш (южна Португалия) на 1 януари, авантюристът бързо се сблъска с трудности, объркан от лоши ветрове, които удължиха първоначалния му маршрут с 900 км.

На страницата си във Фейсбук в сряда Жан-Жак Савин споменава за „силно вълнение и силен вятър“, добавяйки, че е бил принуден да премине от използване на електрически обезсолител за вода към резервен, управляван на ръка. "Това ми коства физическа енергия. Не се притеснявайте, не съм в опасност!", пише той.

Жител на Арес, в югозападната част на Франция, той възнамеряваше да прекоси океана с кану, за да се надсмее над старостта.

Той отпразнува 75-ия си рожден ден на 14 януари на борда на своята лодка, дълга осем метра, широка 1,70 м.

„Отплавам на почивка в открито море, вземам си три месеца ваканция“, засмя се той малко преди заминаването си.

Страхотен спортист и "приключенец по душа", този бивш военен парашутист, слаб и мускулест, бе прекарал повече от четири месеца през 2019 г. в плавателен съд във формата на бъчва три метра дълга и 2,10 м в диаметър. Така той прекоси Атлантика сам, воден от ветровете и теченията. / БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: французин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Сланинов де белак преди 2 години
До Забавно е... ДА, наистина е забавно. Щото тоя дето щял да м е сгъва с двата пръста вече е при свети Петър а аз съм си жив и здрав . Дори пулса ми не се повиши докато четох тая новина . За всичко си има време. Дали си сух като клечка или сланинов де белак - минеш ли 70-те по-добре си стой в къщи на топло и гледай Нешънъл Джиографик през зимата , отколкото да "щурмуваш" океана в опит да се надсмееш на възраста.... и то на собствената си възраст.......... е, посмяхме се .
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авантюрист, евала и поклон. Годините не са порок и всеки има право да следва мечтите си.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме изненадва само малко, че е тръгнал през януари, а не ноември-декември, когато е прозореца за прекосяване към Карибите. За да смени посоката към Азорите, значи е нямал друг избор. Но понякога така става в морето.
41
0
 
0
 
! Отговори
Алоу 19 преди 2 години
Ти учила ли си география, ***? Айде прочети малко инфо преди да задаваш тъ.панарски въпроси! Ей такива нечели млади п..ки счупиха държавата с глупостта си.
40
0
 
11
 
! Отговори
бивш пом кап-н преди 2 години
Аз съм пресичал Атлантика на борда на 220м/ 50000т кораб, зимно време и то регулярно за един контракт. Само които не са го е правили, си правят неуместни майтапи. Човек попаднал там, бързо разбира колко сме крехки и колко "струва" техниката ни(кораб, лодки, салове и т.н). В океана има едно постоянно мъртво вълнение, това са дълги 100-200м вълни и върху тях се наслагват ветровите вълни. При буря става страшното. 8-10-15м вълна с гребен и всичко в пръски. 200м кораб се мята като черупка.
39
1
 
6
 
! Отговори
Растата преди 2 години
Повечето от коментиращите тук не искат да излязат от зоната си на комфорт и затова казват, че този човек е луд. Но аз се възхищавам на такива хора, понеже те движат света напред. Те имат смелостта да направят нещо, което е отвъд границите на нормалното, безличното. Имат куража да превъзмогнат страховете си и да бъдат запомнени с това. В предишните векове именно такива хора са си жертвали живота в името на науката, в големите открития.
38
0
 
0
 
! Отговори
Ъм преди 2 години
На многознайковците да припомним, че средната продължителност на живота на мъжете в България е 71,1 години...
37
2
 
3
 
! Отговори
Забавно е... преди 2 години
... да се четат снизходителните коментари на няколко български сланинови де белаци на 40, които Жан-Жак, бивш парашутист, настоящ френски предприемач , би могъл да сгъне с два пръста на своите 75 години!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 20 Не е зле човек да се осведоми каква точно е зимата в частта от Атлантика, разположена между южното крайбрежие на Мароко и Мартиника. Успех!
35
0
 
5
 
! Отговори
Да напомня: преди 2 години
френското "canot a rame" не означава "кану", а гребна лодка...
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не давате инфо дали е бил с бустерката?!Непълен материал!!
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 годишен, кану, зима , Атлантика.. тоя не е особено умен но.. французин, какво да очакваш от такъв.
32
2
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Съгласен съм с тези, които пишат, че трябва да се следват мечтите и се възхищават на човека, решил да се самоубие по много екстравагантен начин. Но, хора, айде моля ви да не натрапвате мечтите си на другите! Защото това са вашите мечти. По думите на дъщеря ми били задействани американските, португалските и фринските спасителни служби!!! Един болук народ, въвлечен насила в "мечтите" на някой си!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В океана има много вълни ! Загинал е защото не си е слагал бустер срещу всяка нова вълна !
30
1
 
3
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Загина , но събра 2 милиона лайка.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечно и спокойно плаване, Жан Жак! Да, ти успя да се надсмееш над старостта! Някои тук няма да могат да го разберат. Не си живуркал, а живял и предприемайки това плаване си се надсмял. Защото така или иначе всички ще умрем, по-важното е в какво състояние на духа.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атлантически океан, зимата, в малък плавателен съд = не умна идея. Мир на праха му. Отишъл си е докато прави това, което обича. Други ще си отидат омазани и в памперси с течащи течности по лицето
27
1
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Много вероятно е да са го набоцкали преди пътешествието :(
26
0
 
0
 
! Отговори
Хамид преди 2 години
Шанс
25
0
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Кану с каюта????? Моля ви, кажете ми какво сте пушили! Искам и аз да купя от същото, много е добро!