Присъда за съпругата на американски дипломат във Великобритания

Причинила смърт при катастрофа, шофирала по погрешната страна
9 дек 2022 22:22, Елка Василева
10
Присъда за съпругата на американски дипломат във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Съпругата на американски дипломат получи присъда от осем месеца затвор от лондонски съд заради причиняване на смърт на британски тийнейджър чрез непредпазливо шофиране в Англия през 2019 г., предаде Ройтерс.

Съгласно съдебното решение срещу Анна Сакулас вместо да влезе незабавно в затвора за осем месеца, тя получава правото да остане 12 месеца условно на свобода, но ако наруши някои от условията на това условно изпълнение на присъдата, ефективното наказание ще влезе в сила.

Деветнадесетгодишният Хари Дън почина през август 2019  г., след като мотоциклетът му се сблъска с колата, карана от Анна Сакулас близо военновъздушна база в графство Нортамптъншър, използвана от американски военни. Сакулас пледира виновна през октомври, но не присъства лично на произнасянето на присъдата в Лондон. Тя се появи  по видеоконферентна връзка.

Прокурорът по делото каза, че свидетел на катастрофата е видял как Хари на няколко пъти е повторил "Не ме оставяйте да умра".

Сакулас призна, че вината е била нейна, но че е карала от погрешната страна на пътя. А после пред разпитващи я полицаи тя заяви, че е шофирала от "американската страна".

Съпругът на Сакулас е работил във военното разузнаване в американската база. След инцидента тя напуснала страната и заявила, че има дипломатически имунитет от съдебно преследване, а САЩ отказаха да я екстрадират и това породи напрежение в отношенията между двете страни.

По време на делото адвокатът на Сакулас заяви, че тя е получила съвет от американското правителство да не идва лично на процеса, защото това може да изложи значителни американски интереси на риск.
(БТА)
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Заключение преди 1 месец
Всъщност това е илюстрация на съдебната система в целия свят. Невинен си, ако си от "правилната страна", а САЩ са може би "най-правилната" страна в целия свят. Ако си вълк, агнето винаги е виновно
5
2
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Караш в грешното платно, бягаш от местопрестъплението, не звъниш на бърза помощ, убиваш човек и получаваш условна......е нали от Запада все ни учат че закона бил над всички над всичко....май не е така...
4
0
 
11
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
ехххх дипломатиески имунитет да имаш...може да си утрепеш някого и всичко е ОК...а колко кокаин ще прекараш мале мале.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално , като за колония
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тоя Путин бе де би ли! Англия и САЩ са главните герои! И още нещо - така се прави! България би екстрадила веднага, ако е българин още преди заявката за екстрадиция!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето ви Американска безнаказаност ! Както сега в Украйна !