Присъда за съпругата на американски дипломат във Великобритания

Причинила смърт при катастрофа, шофирала по погрешната страна
9 дек 2022 22:22, Елка Василева
10
Присъда за съпругата на американски дипломат във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Съпругата на американски дипломат получи присъда от осем месеца затвор от лондонски съд заради причиняване на смърт на британски тийнейджър чрез непредпазливо шофиране в Англия през 2019 г., предаде Ройтерс.

Съгласно съдебното решение срещу Анна Сакулас вместо да влезе незабавно в затвора за осем месеца, тя получава правото да остане 12 месеца условно на свобода, но ако наруши някои от условията на това условно изпълнение на присъдата, ефективното наказание ще влезе в сила.

Деветнадесетгодишният Хари Дън почина през август 2019  г., след като мотоциклетът му се сблъска с колата, карана от Анна Сакулас близо военновъздушна база в графство Нортамптъншър, използвана от американски военни. Сакулас пледира виновна през октомври, но не присъства лично на произнасянето на присъдата в Лондон. Тя се появи  по видеоконферентна връзка.

Прокурорът по делото каза, че свидетел на катастрофата е видял как Хари на няколко пъти е повторил "Не ме оставяйте да умра".

Сакулас призна, че вината е била нейна, но че е карала от погрешната страна на пътя. А после пред разпитващи я полицаи тя заяви, че е шофирала от "американската страна".

Съпругът на Сакулас е работил във военното разузнаване в американската база. След инцидента тя напуснала страната и заявила, че има дипломатически имунитет от съдебно преследване, а САЩ отказаха да я екстрадират и това породи напрежение в отношенията между двете страни.

По време на делото адвокатът на Сакулас заяви, че тя е получила съвет от американското правителство да не идва лично на процеса, защото това може да изложи значителни американски интереси на риск.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
Всъщност това е илюстрация на съдебната система в целия свят. Невинен си, ако си от "правилната страна", а САЩ са може би "най-правилната" страна в целия свят. Ако си вълк, агнето винаги е виновно
5
2
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
Караш в грешното платно, бягаш от местопрестъплението, не звъниш на бърза помощ, убиваш човек и получаваш условна......е нали от Запада все ни учат че закона бил над всички над всичко....май не е така...
4
0
 
11
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
ехххх дипломатиески имунитет да имаш...може да си утрепеш някого и всичко е ОК...а колко кокаин ще прекараш мале мале.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално , като за колония
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя Путин бе де би ли! Англия и САЩ са главните герои! И още нещо - така се прави! България би екстрадила веднага, ако е българин още преди заявката за екстрадиция!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето ви Американска безнаказаност ! Както сега в Украйна !