Военните разходи в света достигнаха рекорд

Светът е похарчил за отбрана $2440 млрд.
22 апр 2024 08:03, Александър Попов
29
Военните разходи в света достигнаха рекорд
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световните военни разходи са достигнали рекордните 2440 млрд. долара след най-голямото годишно увеличение на правителствените разходи за оръжие от повече от десетилетие, пише "Гардиън".

Увеличението от 6,8 % между 2022 г. и 2023 г. е най-рязкото от 2009 г. насам, като по този начин разходите достигат най-високата стойност, регистрирана от Стокхолмския международен институт за изследване на мира в неговата 60-годишна история.

Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжие на института, предупреди за повишения риск от непредвиден конфликт, тъй като правителствата се надпреварват да се въоръжават.

"Безпрецедентното нарастване на военните разходи е пряк отговор на глобалното влошаване на мира и сигурността. Държавите отдават приоритет на военната сила, но рискуват да се превърнат в спирала от действие към реакция във все по-нестабилния геополитически пейзаж и в сферата на сигурността".

Двете най-големи държави - САЩ (37%) и Китай (12%) - формират около половината от световните военни разходи, като са увеличили разходите си съответно с 2,3% и 6%.

От 2014 г. насам, когато Русия за първи път нахлу в Крим и източния украински регион Донбас, САЩ изместват фокуса си от операции за борба с бунтовниците и асиметрична война към "разработване на нови оръжейни системи, които биха могли да се използват в потенциален конфликт с противници с напреднали военни способности", се посочва в доклада на института.

Макар и да отстъпва по военни разходи на САЩ, Китай вторият по големина в света, е отделил приблизително 296 млрд. долара през 2023 г., което представлява увеличение от 6% спрямо 2022 г. През последните 29 години той постоянно увеличава разходите си за отбрана, въпреки че периодите на най-голям растеж са през 90-те години на миналия век и между 2003 и 2014 г.

В класацията следват Русия, Индия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство, което е най-големият потребител в Централна и Западна Европа с ръст от 7,9% на годишна база.

Военните разходи на Кремъл през 2023 г., след година на пълномащабна война с Украйна, са с 24% по-високи от тези през 2022 г. и с 57% повече от тези през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. С разходи в размер на 5,9 % от БВП, което се равнява на 16% от общите разходи на руското правителство, през 2023 г. бяха отбелязани най-високите нива, регистрирани след разпадането на Съветския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: военни разходи
Още от САЩ
Момиче беше застреляно в университет в Делауеър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Ами, НОРМАЛНО Е..../9 "След като има Диктатор, който заплашва света с ядрена война!" - единствената държава заплашвала ЕС с ядрено оръжие ако не и угажда (налага санкции) е Израел. Факт.
27
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Туй за сметка на гей правата ли са или на образованието?
26
0
 
3
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 седмица
Нормално е в този ред на мисли никой да не иска спиране на войните, докато има войни пари за производство на оръжие ще има в изобилие ...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли, коя е единствената държава в света, която има право с военната помощ от САЩ да си купи оръжие, което не е американско? Израел е. Украйна получава 60 милиарда, но тези пари отиват при американските производители на оръжие, т.е. остават в американската икономика. И много просто разходът за един е приход за друг. Най-болно ми е, че България мълчаливо и не съвсем подкрепя извършвания от Израел геноцид.
24
0
 
5
 
! Отговори
Дийп Стейт-а : преди 1 седмица
Нали това е идеята...
23
0
 
1
 
! Отговори
Тамън да ни преди 1 седмица
нападнат извънземните се чудя какво ще е извинението? :D Нещо в стил, "Ами ние дадохме всичко от себе си!" - лъжейки най-нагло, вместо да си признаят, че нямат капацитета да произвеждат.
22
0
 
13
 
! Отговори
daa преди 1 седмица
"Военните разходи в света достигнаха рекорд" и познайте от кого се поръчват "играчките"....И после всички "демократи": "ама това се прави за спасение на нападната украйна",а всички други,които използваме мозъка си за разсъжение,а не ни е водещо омразаката към някой сме повече от убедени КОЙ най-много пИчели от т.нар.война в украйна и ще направи така да продължи колкото се може повече и повече и повече......
21
0
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Военните заводи тряаа работят бря. Дават ляп нъ могу ора.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това означава,че в Света има натрупани оръжия с които може да бъде унищожен 4-ри пъти.Не само веднъж а 4-ри пъти.А има на Земята райони в които хората са заплашени от гладна смърт.Има и такива райони в които хора живеят в колиби от кал и слама без никаква инфраструктура.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мир чрез максимална военна мощ!!!
18
1
 
12
 
! Отговори
Войната преди 1 седмица
е еврейската жътва! - пословица
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Световните военни разходи са достигнали рекордните $2440 млрд., като огромната част от тези средства са влезли в бездънния джоб на ненаситните пиндоси.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без значителен ръст на разходите, Русия кратно увеличи своите възможности за нанасяне на удари по обекти на ВСУ на цялата територия на Украйна.
15
1
 
9
 
! Отговори
Vs преди 1 седмица
По - точно ще е, ако се каже "военните приходи"!
14
1
 
9
 
! Отговори
До смех преди 1 седмица
Ами те са капитулирали, бе. Нали щяха да унищожат Хамас? Доколко виждам са си там, както и лидерите му. До един бяха на визита при Ердоан вчера. А евреите се събират на бен горион да търсят закъде да хванат самолет. Нали е обещаната им земя, защо не си стоят да в пазят? Израел е на помощта на САЩ. В момента, в който САЩ няма да може да помага, Израел изчезва за 24 часа.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг колонизъм от 34г никакъв шанс за държава м ууууии
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Великите сили печелят рекордни пари от войната дрребните риби кат бг да плащат и шшшшшт роби вечни
11
9
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
Наистина ли си мислите, че ИЗРАЕЛ, ще капитулира пред терористите на ХАМАЗ....ХАХАХАААА...ЗАБРАВЕТЕ.!!!!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Леля Асена Василева преди 1 седмица
И разходите за храна са рекордни! Ама на мене ми е все едно, защото се храня само с юнашко мляко, а то ми е без пари!
9
14
 
3
 
! Отговори
Ами, НОРМАЛНО Е.... преди 1 седмица
След като има Диктатор, който заплашва света с ядрена война!