Кои фактори увеличават вероятността да родите близнаци?

Възраст, височина, брой раждания са сред предпоставките
21 юли 2019 10:06, Илияна Николова
16
Кои фактори увеличават вероятността да родите близнаци?
Снимка: istock

Генетичната предразположеност и хормоналната стимулация при намален фертилитет – това са най-честите предпоставки за бременност с близнаци или поне така сме свикнали да смятаме. Съществуват обаче и някои други фактори, които увеличават шансовете ви да имате многоплодна бременност. Ето кои са те.

Възрастта ви
 
Освен хормоналната стимулация, възрастта също е от значение. Жените над 30-годишна възраст имат по-големи шансове да заченат с близнаци или повече. Причината е в хормона FSH, който се повишава с възрастта. Пълното наименование на FSH е фоликулостимулиращ хормон, тоест хормон, който подпомага овулацията и отделянето на годни за оплождане яйцеклетки.
 
По-високите нива на FSH се дължат на това, че при по-възрастните жени е необходимо повече стимулиране на яйцеклетките, отколкото при по-младите. В някои случаи фоликулите реагират прекомерно на тази стимулация и отделят 2 или повече яйцеклетки.
 
Височина
 
Жените с по-висок ръст е по-вероятно да имат близнаци. Изследване, цитирано от verywellfamily.com констатира, че жените с ръст равен или по-висок от 164,8 см имат по-големи шансове да родят близнаци от тези с ръст, по-малък от 161,8 см. Причината за това наблюдение не е ясна. Една от теориите е, че значение има и начинът на хранене, както и генетичната предразположеност и фамилните фактори.
 
Брой раждания
 
Появата на близнаци е по-вероятна при жени, които са имали повече от една бременност в миналото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вероятно шведска тройка.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам близнаци , другият път ще се две , тъкмо четвърта бременност , само че за сега само две деца мога да си позволя , така че вече няма да пробвам .
8
1
 
11
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
С тия проучвания се застреляйте в главите.Ото Грюнтер мисля се казваше немския учен, който избягал от ВСВ в някакво село в Бразилия. Няколко години научна работа и всички жени в околността започнали да раждат близнаци. Тоест има определена зависимост, която отключва деленео на зиготата на две зиготи и образуването на два ембриона. Явно някакъв хормон го отключва, но не е документиран официално.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият фактор за близнаци е инвитрото.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - големия фактор за зачеването,си остава КЪСМЕТА!
4
1
 
5
 
! Отговори
Паяк преди 4 години
Според хороскопа, ако спукате гума към края на септември, има голяма вероятност щъркелът да ви донесе "близнаци".
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият фактор е да се забременее в Благоевград! Там и тризначки може да се заченат, е с един общ мозък ще са и може да кудкудякат дека са ми пръстеньето, но са три!
2
2
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Ние с Тургай от години се опитваме да си направим близнаци ,но нещо не се получава...неможем с него да разберем къде е проблема??
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ин витро.