Будистки разбирания за повече мотивация и позитивно мислене

Природата може да ни помогне да се почувстваме по-добре
18 фев 2022 20:45, Михаела Лазарова
13
Будистки разбирания за повече мотивация и позитивно мислене
Снимка: Istock

Трудните моменти винаги ни карат да се чувстваме разочаровани, притеснени, отчаяни, изгубени, като на път без посока. В душата ни има тежест и не знаем как да продължим напред. Ако не съумеем да излезем от този лабиринт, може да се задържим в него ненужно дълго време. Когато ни е трудно, можем да търсим утеха и сила в будистките мъдрости. Вижте 3 философски разбирания, които може да ви мотивират да излезете на нов и по-ясен път.

Нищо не е постоянно

Когато животът ни изглежда като в застой, важно е да не забравяме, че промяната е неизбежна. Чрез нашите пътувания, повишения в работата, загуби, болести и постижения, нещата винаги се променят и трансформират в нови ситуации. Емоционалните ни реакции към тези ситуации също не са постоянни. Непостоянството може да ни покаже, че емоциите са само временни и съществуват и в крайна сметка се трансформират в други емоции и чувства.

Идеята за непостоянството води до идеята за дхарма. Дхарма е пътуването на душата чрез задължения и действия. Когато следваме своята дхарма, означава да следваме сърцето си и това, което желаем да правим всеки ден.

Дхарма е важна индуистка, будистка и йогистка концепция, отнасяща се до закон или принцип, който управлява Вселената. За да изживее човек своята дхарма, той трябва да действа в съответствие с този закон.

На индивидуално ниво дхарма може да се отнася до лична мисия или цел. Традиционно се смята, че дхармата на индивида е предварително определена. В зависимост от тхармата, душата се ражда в определена каста или социална група, или като награда, или като наказание за действия в минали животи.

В случай, че в настоящия ви житейски момент се чувствате като изгубени, мислете за обкръжението си, текущата си ситуация и връзките си като за временни. Този начин на мислене ще ви даде повече пространство да „дишате“ и да се движите по начина, по който искате, или да следвате своята дхарма. Така може да се мотивирате да направите някои ключови промени и да се открият пред вас нови възможности.

Нашето Аз срещу Не-Азът

За нашите мисли, емоции и вярвания, винаги държим отговорни нашето Аз. От друга страна будизмът предполага възможността за Не-Аз, което е несъществуване в сърцевината на нашето същество, което пък е непостоянно. То се движи и променя точно като живота край нас.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenaat.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ами не е. Щом те се набодоха като игленици в очакване на месията, пък ние още движим.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чета ви коментарите и се убеждавам, че на българите мястото им не е в европа. азиатци са и никога няма да осъзнаят европейската цивлизация, винаги ще ги тегли към азия. после не се чудете защо изчезва тази нация
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-безмислената религия, колкото и да ви е странно. чак създадетлят й така се уморил от нея и от прераждането, че зациклил накрая и от мързел спрял цикъла си.
8
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Едно време един приятел беше опитвал да учи богословие, библиотекарство ама след увода на книгата нещо му доскумаваще. Много бира изпихме с Хари и Боби. И с други също. Емо, Пламен, ама то беше покрай джаза. Тогава имаше апокрифни издания - Ана Блавацка. Бялото братство... То ми открадна едно гадже с техните групови евритмии, групови съчетания и темп подобни глупости. Ама и аз бях глупав, че не и обърнах достатъчно внимание. Тези работи не са безобидни.
7
1
 
0
 
! Отговори
gggg преди 2 години
До 4 - бъркаш индуизъм и будизъм. Индуистите пълзят с километри с вдигнати ръце, будистите пък стоят на едно място с часове и медитират, докато не получат запек.
6
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 5...Амъ мноу си просветен бей, да не си иэвънземен нещо
5
4
 
2
 
! Отговори
Пълна боза преди 2 години
А не будизъм. Това е някакво пета ръка изложение на креватни медитатори, които не само бъркат дхарма с карма, но и постулират наличието на индивидуална душа. Дхармите в будизма са мигновенно съществуващи физико-ментални кванти, които изграждат конгломерата от състояния, които ние погрешно приемаме за наше собствено Аз. Азът и душата са илюзия. И това е най-голямото утешение. Няма реално страдащ Аз, а само поток от свързани елементи на битието.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни щуротии, измислени от хора, които пълзят по земята с километри и си държат ръцете вдигнати, докато изсъхнат.
3
8
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Буда е мотивиран от чекмеджета и пачки :)))
2
0
 
8
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
- От това по- лошо не може да бъде! - казал Радев.- Аааа, може, може...- казал розовият оптимист Кире.
1
7
 
4
 
! Отговори
Брадата преди 2 години
Най-великата философия.