Защо е полезно да си имаме хоби?

Хобитата допринасят и за щастието във връзката
Обновена: 27 юни 2022 20:14 | 27 юни 2022 18:26, Михаела Лазарова
1
Защо е полезно да си имаме хоби?
Снимка: Istock

Хобитата са чудесен начин да се разтоварите, като се забавлявате с любимото си занимание. Има толкова много и различни начини да го направите. Още от ранна детска възраст насърчаването на децата да се занимават с различни дейности в различни сфери развива интересите им и помага да изберат от многото варианти, които да възприемат след това като възрастни.

В различните възрасти човек може да има различни хобита. Интересите се менят с времето и може да възникне ново занимание, което да радва ума и тялото ви. Музика, спортове, приключенски преживявания, творби, които да правите с ръцете си са само част от хобитата, които човек може да развие и да превърне в начин за бягство от сивото и натоварено ежедневие.

Ако все още нямате хоби, как да намерите нещо, което да ви удовлетворява?

Най-напред е важно да знаете какви са възможностите ви и имате ли таланти. Ако смятате да се занимавате с хоби, свързано с творчество или изкуство, заложбите са важни. Ако нямате никакъв талант, творбите ви може да не ви носят онова удовлетворение, което сте очаквали. Но съвсем нищо не пречи да опитате.

Атлетичните хобита и спортовете са чудесен начин да разпускате. Освен наслада и удоволствие, те ще носят и допълнителни ползи за физическото ви здраве. Редовното спортуване подобрява функциите в организма и допринася за цялостно здраве, не само за стройна фигура.

Без значение какво хоби ще изберете, всяко занимание, което носи вътрешна наслада и ви кара да искате да се занимавате с него още и още, има изключителни физически и психически ползи, според WebMD.

Ако хобитата ви са свързани със спорт и тренировки е очевидно какви са ползите от тях за физиката ви. Но хобитата имат и множество ползи за психиката и емоционалното състояние. Според проучвания на Държавния университет в щата Юта, цитиран от goodnet.com, практикуването на хобита, които обичате и харесвате подобряват усещането за щастие, повишават серотонина, подобряват взаимоотношенията с близки, семейство и колеги, намаляват стреса, карат ви да се чувствате по-пълноценни, правят ви по-уверени.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


1
Още по темата: хобищастиестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари