Шеф Жечев – от кралски блюда и насекоми до храната за олимпийци

Историята на шеф Виктор Жечев, който опознава света с помощта на подправките и гозбите
15 окт 2020 21:00, Ния Христова
5
 
Да опознаваш света с помощта на подправките и гозбите, както и да говориш чрез храната. Само рецептите не вършат работа, трябва да вложиш и част от сърцето си в тях. 
 
Шеф Виктор Жечев, който е и зам.-председател на "Шефс Клуб България", не познава граници, когато става въпрос за готвенето. Знае да приготвя едно от най-засуканите френски ястия, което е било любимо на крал Луи XVII. 
 
"Това е див заек по кралски. Поради количеството захар, което е приемал, е останал без зъби и е искал величествено ястие, което почти да се яде без зъби. Затова те правят руло от див заек, което го пълнят с трюфели вътре, месо... и това се сервира с кръвта на заека," описва ястието шеф Жечев пред Bulgaria ON AIR
 
Месото на дивия заек няма почти никакви мазнини, а готвенето с кръв се оказва трудна за изпълнение задача. След сухото месо на заека и френската кухня Виктор опитва и екзотичната азиатска. Работи 1 година в български ресторант в Южна Корея. Там се учи да приготвя еквивалента на българската шкембе чорба - супа от буболечки, която е лес срещу махмурлук. Сервира на южнокорейците и капама, чушки бюрек и кисело зеле, които по думите му местните приемат страхотно. 
 
Готвил е още в Нидерландия, Япония, Мексико, Филипините, САЩ и къде ли още не. Шеф Виктор остава в Лондон в продължение на 5 години. Там работи за швейцарска компания, докато през това време приготвя храната за различни кралски особи, сред които принц Чарлз, чието любимо месо е еленското.
 
Благодарение на това, че знае руски език, го избират да е част от екипа готвачи, които ще приготвят храната за олимпийските състезатели в Сочи през 2014 г. 
 
"Беше изключително, защото всяка страна приветства атлети, прави събития," казва шеф Жечев пред Петя Кертикова.
 
След близо десетилетие работа за чужди икономики Виктор се завръща в България. Сега иска да остане, да отвори свой ресторант и един ден да създаде семейство. Силно желае да предаде наученото навън и най-вече всички кандидат-готвачи да ценят храната и да не я изхвърлят. 
 
"Не само опитът, но и начинът, по който се уважават продуктите и да се избират локални, защото все още произвеждаме страхотни локални продукти. Да съхраним онова, което имаме като даденост," казва още шеф Жечев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Какъв шеф,бе?Най-обикновени готвачи!
2
1
 
0
 
! Отговори
гот- вач преди 3 години
нъл са,рептилии
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Библията ( Старият завет ) Второзаконие 14:9"Всички крилати пълзящи са нечисти за вас: не бива да се ядат."