Липса на обоняние - на какво се дължи?

Ето няколко причини освен коронавирус, които водят до него
4 дек 2020 23:19, Иванка Гъркова
10
Липса на обоняние - на какво се дължи?
Снимка: Pixabay

Букет с червени рози, прясно отсечената елха в хола, току-що изпечени сладки, бидонът с кисело зеле на терасата, скара с цвърчащо месо... Само като чуете изброените неща, на момента си представяте тяхното ухание. Но ако сте насреща им, а имате загуба на вкус и мирис, то това със сигурност ще ви притесни. Дори понякога да ни се иска да нямахме обоняние, по време на тази пандемия това е основен симптом за заразяване с коронавирус.

До 80% от хората с положителен тест за COVID-19 имат субективни оплаквания за загуба на усещане на мирис или вкус. Този процент се повишава, когато тези пациенти се тестват чрез специални методи, които измерват функцията на обонянието. Това показват данни от изследване на медицинския център към университета Vanderbilt.
 
Каква е връзката между обонянието и вкуса? 
 
Когато обонянието ви изчезва, усещането за вкус „го последва“. Причината е, че една и съща област в носа контролира и двете. При дъвченето на храната, молекулите на миризмата навлизат в задната част на носа и така вие усещате какво имате в устата.
 
Благодарение на вкусовите рецептори, човек разбира дали дадена храна е сладка, солена, кисела или горчива. Носът пък отговаря за спецификата на онова, което сте погълнали – дали сладкото нещо е грозде, ябълка или шоколадова торта. Когато запушите носа си или сте болни, храната няма същия вкус, защото не можете да я помиришете както трябва.
 
Коронавирусът може да доведе до загуба на вкус и обоняние, но има още няколко причини за липсата на усещане за мирис. Ето кои са те: 
 
1. Грип или някаква инфекция
 
Всичко, което дразни и възпалява вътрешната лигавица на носа, го кара да се запушва или тече в определени моменти. Това може да включва обикновена настинка, инфекции на синусите, алергии, кихане, грип и други. В повечето случаи, ако не става въпрос за коронавирус, сетивата се нормализират след като човек се излекува. Ако обаче това не стане до седмица, е добре болният да се консултира с лекар.
 
2. Недостиг на витамини
 
Загубата за усещане на вкус и мирис може да е начинът, по който тялото сигнализира, че с него нещо не е наред. Например че му липсват важни витамини, които поддържат различни процеси в него и най-вече имунитета.
 
Определени състояния и лекарства, които се предписват при тях, водят до понижаване нивото на дадени витамини. Например А, В6, В12 и минералът цинк са свързани с вкусовите рецептори.
 
Какво още причинява загубата на обоняние, вижте в материала на Tialoto.bg  

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
оня с форда преди 3 години
До СмръдльоМного са, на някои им смърди и душата, освен устата, тялото и краката, а да не забравяме и малкото кебапче, монтьорска му работа, че и харманлийска на всичко отгореДобре, че простотията не е заразна.Хубав уикенд на всички !!
6
4
 
4
 
! Отговори
Смръдльо преди 3 години
Има такива смръдльовци, че и с ковид ще ги подушиш...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички вече знаем, на какво се дължи.
4
2
 
7
 
! Отговори
при мен се дължи преди 3 години
на много изшмърани линии, за две безсънни денонощия (петък и събота). Загубвам и вкус заради 3-те изпити бутилки уиски.
3
3
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Който няма вкус слуша чалга!
2
8
 
6
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Никога при грип не съм губил обоняние или вкус.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
COVID-19