Съвременният мъж е мекотело! Даже примери ще ви дадем

Праисторическите аборигени били по-бързи от Юсаин Болт
16 окт 2009 16:03,
246
Съвременният мъж е мекотело! Даже примери ще ви дадем
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвременният мъж не може да стъпи и на малкия пръст на предшествениците ни по сила и ловкост, твърди австралийският антрополог Питър Макалистър, цитиран от в. "Индипендънт".

В книгата си "Мъжтропология" (Manthropology) той твърди, че днешните мъже са "най-лошите" в историята.

"Като клас ние сме най-жалкият отбор представители на мъжете от Хомо сапиенс, които са стъпвали на планетата", пише Макалистър.

Много праисторически аборигени са можели да надбягат Юсаин Болт. Някои мъже от племето тутси в Руанда са скачали на височина повече от сегашния рекорд от 2,45 м на церемониите за встъпването им в мъжественост, когато е трябвало да надминат поне ръста си.

Дори жените на неандерталците са можели да надвият бившия културист Арнолд Шварценегер на канадска борба.

Изводът за бързината на австралийските аборигени преди 20 000 години се основава на отпечатъци от стъпки, открити във фосилизирано езерно дъно. Те са на шестима ловци, преследващи животно.

Единият от тях е тичал със скорост от 37 км/ч по калния бряг. Вероятно много от неговите събратя са можели да тичат така, а сигурно и по-бързо при по-добри условия.

Що се отнася до скока на височина, Макалистър използва снимки, направени от германски антрополог в началото на миналия век. Още тогава мъжете от племето тутси са скачали 2,52 м.

"Това е бил ритуал за встъпване в мъжественост и всеки е трябвало да премине през него", казва Макалистър.

Неандерталките пък са имали 10 процента повече мускули от съвременния европеец. Ако бяха тренирали, те щяха да достигнат 90 процента от мускулната маса на Шварценегер от най-добрия му период през 70-те години на миналия век.

Заради структурата си обаче – с много по-къса кост между китката и лакътя, те биха повалили ръката му на масата без никакъв проблем на канадска борба.

"Мъжтропология" изобилства от примери:

– Римските легионери са бягали по един-два маратона на ден, като са носели въоръжение колкото половината им телесно тегло.

– В Древна Атина е имало 30 000 гребци, които са били по-добри от днешните шампиони.

– Австралийските аборигени са хвърляли дървено копие на повече от 110 м (сегашният рекорд е 98,48 м).

Причината за лошата форма на днешните мъже е липсата на движение. Дори при трениращите то не е достатъчно, завършва Макалистър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
0
 
! Отговори
г-н. Винету преди 1 година
Чешайте го през моя Джеб - демек дреме ми
244
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Абе, агне-багне, ти какво правиш тогава на компютъра и пишеш коментари, като си толкова против умственото човешко развитие. Защо не ходиш в някоя пещера и не тичаш из полята около нея?
243
0
 
0
 
! Отговори
Humunculus преди 14 години
Тази статия е ***, та чак куха!...Бил изчислил точната скорост на ловеца по отпечатъците... Без дори да знае теглото му... В Атина имало 30 000 гребци... В древна Атина сигурно не е имало толкова жители... Легионерите всеки ден бягали 1-2 маратона... Един или два?... Или един и нещо?... И защо точно "маратона"?... Аборигените хвърляли копие до не знам къде си... Това пък как го сметна?... По фосилизирания отпечатък и останките на копието ли?...***!...
242
0
 
0
 
! Отговори
мъж преди 14 години
Homo sapiens recens - ще рече съвременен човек, е успял въпреки всичко да надживее Homo neandertalensis, така че тая работа е малко глупава.Расовите различия, въпреки че се счита за некултурно да се обсъждат, си ги има - черната раса има много по-лека костна система и това ги прави по-добри бегачи и скачачи. В края на краищата еволюцията ще реши - а тя е безмилостна. Засега сме по-добре: животът ни е по-дълъг и по-качествен от на който и да е от упоменатите "свръхмъжкари" от миналото.
241
0
 
0
 
! Отговори
God преди 14 години
За разлика от физиката си, сме развили ума си. Хората много отдавна компенсират липсата на физическа сила и бързина, с технически средства. Разбира се, това си има и лошите страни - обездвижване, надебеляване и т.н. Битието определя съзнанието. Ако поставите човек в екстремни условия, може би ще се върне към старите си навици много бързо. Инстиктът за самосъхранение е най-силен!
240
0
 
0
 
! Отговори
LoL преди 14 години
Да и каква е била продължителността на живота средно при тези чудесни екземпляри? 30 години?
239
0
 
0
 
! Отговори
Programist преди 14 години
agne-magne ti pak kvo imash protiv programistite?Nie sme nai-gotinite hora
238
0
 
0
 
! Отговори
TooN преди 14 години
Отговорът на тази статия е кратък - ЕВОЛЮИРАМЕ! Вече нито ни гонят динозаври, нито ловуваме с лъкове, нито жените ни бранят пещерите от хищници.Но еволюцията води до мързел, а мързела до обездвижване - ФАКТ!
237
0
 
0
 
! Отговори
Dam преди 14 години
Римските легионери са бягали по един-два маратона на ден, като са носели въоръжение колкото половината им телесно тегло....И като са бягали по 2 маратона на ден в пълно бойно снаражение, защо само няколкостотин години преди това, Филипид протичал САМО ЕДИН маратон след битката при Маратон и взел, че умрял след това... че и в негова чест кръстили дисциплината "Маратон"
236
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Така е! Ние сме мекотели не само в сравнение с аборигените от праисторическите времена, но и в сравнение с нашите дядовци и прадядовци. Да си спомним за прехода на българската армия през 1885 г. от турската до сръбската граница, извършен само за две денонощия. След който българите без почивка се хвърлят срещу сърбите при Сливница и ги разгромяват! Дали днешните цайсати пубери тип Хари Потър са способни на това? Как мислите?
235
0
 
0
 
! Отговори
Камък преди 14 години
Е много ясно... ако и на мен ми се налага всеки ден да гоня диви животни за да не умра от глад и аз ще бягам с 40 километра и ще хвърлям паве на 200 метра... може и да сме най-жалките представители ама си ни е добре... вие как мислите?
234
0
 
0
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 14 години
Пропеснал е да каже за нашия Крали марко, който като стиснел камъка и потичало вода от него, а оная работа като му станела, на нея и можело да се наредят 12 врабчета хахаха
233
0
 
0
 
! Отговори
агне-багне преди 14 години
/продължение/... от които нито едно животно не страда. Всъщност не нито едно... одомашнените кучета и котки са започнали да страдат от същите болести заради гадните храни, с които ги храним... и т.н. Примерите са хиляди. Аре стигаа с тоя прехвален мозък - нищо добро не е дошло от него. С малко повечко разум бихме могли да пооправим поразиите, които сме сторили на планетата, но както казах удобствата и алчността са замъглили разсъдъка на човечеството...sad but true
232
0
 
0
 
! Отговори
агне-багне преди 14 години
До "мъж на място, номер 6"И според теб ползването на електричеството, карането на коли и камиони е супер велико дело, така ли... Предпочиташ да си 200 килограмов програмист с дебели цаки пред очите, който се тъпче с ***, заседява се по цял ден, липсват му социалните контакти и не може да си намери жена?! На съвременният човек му е толкова удобно от тези "гениални" мозъчни открития, че въобще не забелязва, че се превръща в развалина, че се състарява преждевременно и развива болести...
231
0
 
0
 
! Отговори
Десен преди 14 години
Само дето едно време е нямало емаципация.С тупанарката по главата, после за косата и в пещерата
230
0
 
0
 
! Отговори
bla преди 14 години
boli me fara, otivam da izqm oshte 2-3 McDonald's-a, i da izpiq 2-3 koli ot po 2 l i posle da doidat tuzemcite da gi vidq kvo mogat...
229
0
 
0
 
! Отговори
Петко преди 14 години
Може би затова аз пък започнах да спя с мъже.
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ШМАТАРОК!!!!
227
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 14 години
само умници се събрали тук!като лапешоци!
226
0
 
0
 
! Отговори
красимир преди 14 години
Искам да съм с тебе..само ако имаш руса коса..сини очи..ше съм под тебе три дни и нощи..