Момче проговори мандарин след кома

Австралиецът сега води тв предаване за китайци
10 сеп 2014 16:16,
25
Момче проговори мандарин след кома
Снимка: YouTube

22-годишен автралиец се събудил от кома и единственият език, който можел да говори, бил мандарин. Той говорел толкова добре, че сега дори е телевиозионна звезда в Китай.

През 2012 г. Бен МакМахон претърпял много тежка катастрофа в Мелбърн и изпаднал в кома. Той се борел за живота си и оцеляването му щяло да е истинско чудо. Никой не бил подготвен за изненадата, която последвала събуждането му - той превключил от английски на мандарин!

"Първото нещо, което видях, беше китайска медицинска сестра и си помислих, че съм в Китай", разказва Бен. "Всичко беше като в сън, беше сюрреалистично. Чувствах се така, все едно мозъкът ми е на едно място, а тялото на друго. Просто започнах да говоря на китайски, това бяха първите думи, които ми бяха на устата."

Според сестрата, която е била при Бен тогава, първите му думи след събуждането му са били: "Извинете, наистина ме боли тук."

После той поискал хартия и химикалка и написал на мандарин: "Обичам майка ми, обичам баща ми и ще се оправя."

Докторите и семейството на Бен били наистина изумени от афинитета му към чуждия език. Въпреки че той е учил мандарин в училище и е ходил в Пекин преди катастрофата, никога не е знаел добре езика.

"Не го правех съзнателно. Просто това, което излизаше от устата ми и ми се струваше най-естествено, бе да говоря на този език. Всъщност отне ми няколко дни, преди да си припомня как се говореше на английски", споделя Бен.

Неговите новооткрити езикови умения обаче го изморявали и имал нужда от повече сън. Но също така открили пред него и много възможности. Той започнал да провежда турове на китайските туристи в родния си град Мелбърн. Сега пък води предаване по китайска телевизия, което има за цел да разкаже за австралийската култура на китайските имигранти.

"Наистина ме посрещат с отворени обятия", казва Бен. "Няма хора, които да знаят мандарин на такова ниво. Това наистина ме мотивира да продължавам напред."

Бен също споделя, че е много щастлив, че е оживял и вече говори и втори език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
fak преди 9 години
Жертвa нa монaрх прогрaмирaне ( mk ultra ) :) . Прочетете мaлко , преди дa пишете прaзните си коментaри ,колко процентa сме били ползвaли от мозъкa. Медиятa освен промивкa нa мозъци и искривени истини друго не пускa. Много инкaрнaции още имa дa изживеете преди дa рaзберете някои рaботи
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още по пътя му направило впечатление, че запомнил всички гари до България. Както говори и извеснъж казва: "Я напишете три" или "следва седем".Без да мисли. Отговорът го казваше както се пише, а не първо единици, после десетици и т.н.Четири учители му проверяваха резултата, единият беше сгрешил. Асен Миланов не сгреши и никога не е грешал.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога по училищата разкарваха един човек - Асен Миланов. Беше отдавна, възрастен съм, пък тогава съм бил на десетина години. Той е грамотен. В смисъл, че може да чете и пише, нищо повече. Но можеше да умножава числа наум. Просто така, без да мисли и смята. Учителите му написаха на черната дъска 12.цифрено число, което трябваше да умножи по 6-цифрено. Човекът започна да си разказва биографията. Бил войник на фронта през ВСВ. Ранила го осколка от снаряд в главата и го върнали в България.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е много по-вероятно от факта България да се управлява от умни и загрижени политици.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7KOI TE?
12
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 9 години
след удар в главата или травма(може и сърдечна( е абсолютно възможно да се отключи някой център на мозъка и да започнеш да говориш чужди езици или да имаш различни възможности от останалите.Не забравяйте,че те се опитват да ни калцират хипофизата.За това говори и дейвид уйлкок!Проверете и ще се убедите!
11
5
 
7
 
! Отговори
чичо Сам преди 9 години
Напълно съм съгласен с Луци,че американците са първи във всичко.Най-вече в избиването на ученици,студентки,учителки и случайни минувачи от многото луди там.
10
0
 
8
 
! Отговори
Shpek преди 9 години
Сиднито е от Надежда и не е ходил по-далече от Илиянци.
9
13
 
11
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
До АЛАБАЛА НИЦА"Най тъпата нация в света янките" е на първо място по почти всичко! По Брутен Вътрешен Продукт (8. 5 пати по-голям от руския), по технологии, по-модерно въоръжение, по това, че всички религии и националности живеят в мир в тази страна обединени от общ език, който между другото стана глобален и още и още. Така, че твоята атавистична омраза към САЩ само показва, че си неграмотен, низкочел червен партиец! КАПИЧИ?
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не проговори Български,а мандарин?Ами защото не е учил Български а и за какво ли му е?!
7
0
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Чудесно наблюдение! Явно Сидни-то е комплексарче от бг с раздвоение на личността :D
6
3
 
53
 
! Отговори
Мери Джейн преди 9 години
Един приятел се напуши в Холандия и проговори японски!
5
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щеше да е шокиращо ако не беше учил езика, а той го е учил. Няма значение, че не го е научил добре или изобщо, цялата информация от уроците се съхранява в подсъзнанието му, просто комата е отключила тези знания, до които е нямал достъп по-рано.
4
0
 
1
 
! Отговори
shithit преди 9 години
youtube/watch?v=Z-c8io-cdt4
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете началото на статията!"22-годишен автралиец..."Някой е пропуснал буквата "с", може би по навик замествайки я с "$" в коментарите. Все повече се убеждавам, че тъпакът Сидни Ав$тралия работи в днес.бг.
2
3
 
62
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Аз като се напия много и почвам да говоря на немски, а един мой приятел на руски.
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тук се подвизава един ав$$$тралиец, дето бръщолеви нещо на китайски и в$е не му се разбира. Явно е от комата.