Франция отменя закона за първото назначение

Законът за първоначалното наемане ще бъде заменен с пакет от мерки, целящи да спомогнат за понижаване безработицата в младежките среди
10 апр 2006 12:20,
Франция отменя закона за първото назначение
Властите не успяха да отстоят закона, срещу който въстана цяла Франция. Снимка: BBC
Френските власти отменят предизвикалия протестни бури закон за трудоустройството на младежите и го заменят с пакет от мерки, целящи да спомогнат за понижаване безработицата в младежките среди. Това заяви днес президентът на страната Жак Ширак, предаде BBC.

Той даде изявлението след срещата си с премиера Доминик дьо Вилпен и други високопоставени членове на управляващия Съюз за народно движение. Скоро се очаква пресконференция на Вилпен, на която в детайли ще разкаже за новите мерки.

Законът за първоначалното наемане, встъпващ в сила от 2 април, предвиждаше възможността за наемане на младежи до 26-годишна възраст с двегодишен изпитателен срок. До изтичането на този период работодателят има право да уволнява новия си служител без обяснение на причините за това.

Правителството настояваше, че тази мярка би позволила на страната да се справи с проблемите на безработицата, особено висока в средите на френската младеж. Самите младежи са убедени, че документът на практика узаконява експлоатацията им. Те го определяха, като “защитаващ правата на работодателите” и ограничаващ свободите на служителите. С подкрепата на профсъюзите младежите неведнъж излизаха на улиците на френските градове, искайки отмяна на двусмисления закон.

В началото на април, след поредната вълна на масови демонстрации, студентите и профсъюзите поставиха на властите ултиматум: да отменят закона до средата на месеца. В противен случай те обещаха нови акции на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание