Смърт или свобода срещу кеш са сред най-вероятните изходи за сестрите

Според читателите на Dnes.bg най-възможният изход от ситуацията е българските медицински сестри да бъдат освободени, след като платим на Либия
4 яну 2007 16:54, Екип на Dnes.bg
Смърт или свобода срещу кеш са сред най-вероятните изходи за сестрите
Ако българите бяха толкова сплотени по въпроса със сестрите ни, колкото и с празнуването на еврочленството, нещата може би щяха да са различни. Снимка: Булфото

Съдбата на българските медици в Либия отдавна не е въпрос, който да интересува само нашата страна.

Различни правозащитни организации, неформални и формални лидери хиляди пъти призовават либийския президент Муамар Кадафи да потърка очи и да прогледне за истината.

А тя е, че нашите момичета не са виновни за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН.

Кадафи обаче остава непреклонен и така Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова стоят вече почти 8 години в Джамахирията, на два пъти чуха, че са осъдени на смърт и бъдещето им изглежда по-неясно от всякога, въпреки че възможните изходи са няколко, както показва и анкета на Dnes.bg.

Според 33% от читателите ни, Либия ще помилва сестрите, след като й платим. Тази версия е и най-спряганата в медийното пространство досега, а и съдейки по поведението и думите на Кадафи, подобен развой на събитията надали ще учуди някого. Преди време либийската страна предложи вариант да платим компенсации на семействата на заразените деца, но България отхвърли идеята, тъй като това би означавало да признаем вината на сестрите.

За съжаление, доста от българите  - 26% от анкетираните, смятат, че Кадафи няма да отстъпи и смъртните присъди срещу петте ни сестри ще бъдат изпълнени. Това е и развоят, който тревожи най-много всички в страната, особено след като Върховният съд постанови наново най-тежката присъда.

Дори и това да не се случи обаче, делото най-вероятно ще се протака още дълго време, а това би могло да се отрази много зле на петте българки в затвора. Това предричат и 20% от хората, отговорили в анкетата  - че българките няма да издържат психически на тормоза, на който са подложени толкова години.

Други 9% пък авантюристично и оптимистично вярват, че бърз отряд от подготвени и нахъсани български момчета ще осъществят и невъзможна операция, само за да освободят българките. Тази идея несъмнено изглежда апетитно, но надали ще бъде осъществена реално.

И накрая – съвсем естествено, със само 5%, се нарежда вариантът българските власти да се вземат в ръце и да освободят сестрите ни посредством дипломация – нещо, което те трябваше да свършат отдавна.

Разбира се, всеки един от тези варианти би могъл да бъде разигран, но реално думата в момента има само Върховният съд на Либия.

Или както каза либийският външен министър Абдурахман Шалгам след обявяването на присъдите за втори път: „Никой не може да ни се меси в правосъдието – никой. Дори и нашият лидер, полковник Кадафи, не може да вземе страна. Това трябва да стане пределно ясно“.

-------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации