70-80% от диабетиците са и с високо кръвно

Пациентите, които не страдат от хипертония, са застрашени от съдовото заболяване
18 сеп 2007 12:17,
2
70-80% от диабетиците са и с високо кръвно
Лекарите препоръчват комбинирано лекарство и за двете заболявания. Снимка: Булфото
70-80% от диабетиците страдат и от високо кръвно налягане, съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Пациентите, които не страдат от хипертония, са застрашени от съдовото заболяване. По тези причини от 2000 г. е направено проучване на Европейската асоциация на кардиолозите за комбинирано лечение с медикамент, който лекува и диабет, и високо кръвно налягане.

Резултатите от проучването са представени на Европейския конгрес по кардиология в началото на месеца във Виена. В него са включени 11 140 пациента, проследени в продължение на 5 години. При тези, които са приемали медикамента NOLIPREL, рискът от сърдечно-съдова смърт е бил с 18% по-нисък в сравнение с групата, която не е приемала лекарството.

Наблюдава се и намаление от 21% при бъбречните усложнения за диабетиците. Тези данни са много важни за България, тъй като смъртността от диабет се увеличава прогресивно. Ако преди 50 години е била 5.9 на 100 000 души, то около 2000 г. е вече 23.4 на 100 000 души, тоест увеличението е 4 пъти. Проф. Торбова каза, че все още този медикамент не е включен в позитивния лекарствен списък, защото като принцип в България рядко комбинирано лечение влиза в този списък, независимо че той се базира на “медицината на доказателствата”.

Тя се надява, че след данните, изнесени от Европейската асоциация на кардиолозите, той ще бъде включен, за да влезе и в реимбурсния списък на Касата. В момента една доза от лекарството струва 26-27 лева. Диабет тип 2 е най-разпространената форма на диабет – 90-95% и е хронично доживотно и потенциално инвалидизиращо заболяване.

Сърдечно-съдовата болест е основно усложнение при този диабет и е до 80% от общата смъртност при това заболяване. Диабетът е и основна причина за загуба на зрението при хора в работна възраст в индустриалните страни, а до 20% от диабетиците умират от бъбречна недостатъчност. По данни на Националния център по здравна информация в България с диабет са над 250 000 души, като адекватно лечение получават около 110 000.

Статистическите данни на Международната фондация по диабет сочат, че е много висока честотата на заболяването в цяла Европа, като в Германия има 7.4 млн. диабетици, във Великобритания - над 2 млн. В световен мащаб броят на диабетиците възлиза на 246 милиона, като прогнозата е следващите 15-20 години те да достигнат 380 милиона, което представлява 7.1% от световното население в зряла възраст. Проф.

Цветана Кътова, председател на Българското кардиологическо дружество, коментира известния факт, че България е на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания като много висок процент от болните са и с диабет, и то открит късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
сърцето лопа... *** не става... нема сили... краката (ръцете) тръпнат... очите не виждат... обаче... ищах има и то какъв