Живот на показ

Единният търговски регистър - справочник за безценна рекетьорска информация
17 яну 2008 16:58,
12
Живот на показ
Снимка: brra.bg

Ако искате да научите номера на мобилния телефон на комшията ви /бизнесмен/, годината, в която е роден шефът ви, ЕГН -то му, колко фирми има любовницата ви, с колко пари участва в тях, кога и кой е издал личната карта на Джипито ви, подписа на адвоката ви, то най-достъпният и лесен начин да се "снабдите" с липсващата ви информация е да посетите интернет страницата на Единния търговски регистър.

От 2 януари напълно "легално" в сайта на Агенцията по вписванията се мъдрят личните данни на стотици български душú, дръзнали да пререгистрират фирмите си.

Влезте в www.brra.bg и се позабавлявайте, защото достъпът до уж защитената от закона лична и фирмена информация може да се намери в рубриката Досие/Фирмено дело/Съдебно решение.

Необходимо е само да въведете единния идентификационен код /EИК/ на фирмата и всеки може да има достъп до всяка компания, дружество и фирма, които са се пререгистрирали, оказва се, че даже може и без ЕИК.

А те никак не са малко, повече от 1000 фирми са побързали да изкарат на показ колко е капиталът на дружеството им, кои са сътрудниците, фирменото и съдебното решение за регистрацията й.

Големият абсурд е заложен още от законодателя, който незнайно по какви причини е записал, че задължение на Агенцията по вписванията е "снемане на електронния образ на цялото прономеровано фирмено дело".

И те  като започнали да свалят и да снимат, само дето не пишат кой с кого е спал, и кой от кого има дете, нищо, че по Закона за Търговския регистър лични карти не се изискват, пък има и забрана за ползването им в Закона за защита на личните данни.

Правосъдното министерство разтръби днес, че отпочва проверка.

Тепърва министърката щяла да издава указания до изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, с които да се забрани сканирането на копия на документи за самоличност.

Миглена Тачева щяла да говори и с компанията, изработила софтуерния продукт на Търговския регистър, за да бъдат въведени функции в него, при които подадената информация да се запазва, но при свободния достъп до портала на Търговския регистър тя да не се визуализира.

А иначе в сайта ни обещават как процедурата по регистрация на фирма отнема между 6 и 10 минути. Как на нея надлежно ще откриете възможностите за подаване на заявление - за първоначално вписване, за промяна на обстоятелствата, или за пререгистрация.

Хуманното дело има за цел  изключване на възможността две различни фирми да имат едно и също име. Оказва се, че иманата на около 30 % от регистрираните в България 1 000 400 фирми се повтарят.

Със старта на Търговския регистър отпадна и регистрацията в БУЛСТАТ, но пък има всичко за мен, за теб и за вас.

Май Агенцията по вписванията има много да отговаря - чии интереси защитава и кой има ползата от това да види документацията на конкуренцията.

Че това си е чист рекет, г-да.

Пък и прокуратурата май е време да се самосезира!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
Под закрилата на личните данни се пазят само мошениците. С този аргумент се крият длъжници, престъпници и всякаква друга ***. Ако отидете в една държавна институция, която и да е тя, и поискате да разберете с кого и как сключват договори, като се позовете на Закона за достъп до обществена информация, те ви отговарят, че няма да ви дадат никакви документи, защото съдържали лични данни. Така и няма да разберете кой с кого прави далаверите. А информацията, за която говори автора и сега съществува в АПИС, ДАКСИ и още няколко информационни масива, които се продават свободно.
10
0
 
2
 
! Отговори
dani преди 16 години
А бе, Златко, душко, как тъй първо отивам в рубрика досие. Отиваш при справки, че тогава избираш фирмата и досието. Явно си бързал, да го напишеш това и се се забъркал. Както и да е - прав си!
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Личните карти не трябва да ги има. ВСИЧКО ОСТАНАЛO ТРЯБВА ДА ОНЛАЙН!Колкото до мутрите i reketa - те и до сега можеха да си я вземат тази информация от платените системи за такива данни. Дакси, Сиела и т.н. ....
8
0
 
2
 
! Отговори
фантомас преди 16 години
а така.... паднахте ли ми! сичко ше ви зема с бой богаташчета напрао добрече беха днес.бг инак напрао щях да умра от глад обаче те са хитри, като стадо лисици... дадоха ключа от палатката и ся ше има бой сеч и пропадане хахахахаха
7
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 16 години
Желееев, много некомпетентно, много.1. Такива регистри има на всякъде по света и са зъдължителни за ПУБЛИЧНИТЕ компании/дружества и тези с ОГРАНИЧЕНА
6
0
 
2
 
! Отговори
pladi преди 16 години
Хайде сега да помислим кой се страхува от светлината и чака с нетърпение да дойде мрака за да си върши спокойно работата?
5
0
 
2
 
! Отговори
student преди 16 години
Тоя публичен регистър направо е престъпен. Ако реша да отвлека на някой детето например или да го заплаша, с цел да ми плати откуп вече си имам каталог по който да си избера кой точно, каква сума може да задели да плати и такива неща. Идеята на този регистър е добра, но нека да не пише лични данни, а само имена например.
4
0
 
2
 
! Отговори
дабе преди 16 години
Лично аз бих ви осъдил за подстрикателсво към извършване на престъпление! Вие буквално разспространявате информация, която там е показана. Един бог знае защо тези некъдърници са оставили подобно нещо в сайта. Но за вас от днес.бг съм наясно, че изобщо не ви дреме до какво водят вашите действия. Само едно ще спомена: и вас и има в този сайт и вашите джипита имат ЕГН-та там. Така, че не набутвате само всички други - слагате го и на себе си. Но на кой му пука? Нали имаме сензация! Пък била тя и от преди две седмици;-)
3
0
 
2
 
! Отговори
безфирмен преди 16 години
И през линка не ще да влаа! Закофарили са вече.Ама на списъка им с актуалната нормативна уредба изобщо не фигурира Закона за защита на личните данни, та едва ли ще подведат някого под отговорност.
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Аз досега в турбо развитата ни рОдина за случаи на identity theft не съм чувал...така че много шум за нищо или по-скоро малко шум пак за нищо...на кой му пука...И в крайна сметка всички категорий лица, чийто данни се поместват в ТР следва да са " на светло".
1
0
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 16 години
То няма какво да се пише повече по темата... Хвала, че чак сега се сетиха да започват проверката. Въпроса ми е защо е необходима тази проверка? Къде са били високо платените консултанти и експерти, които няколко години работеха по темата? За какво бяха хвърлени милионите за софтуер, кръгли маси, дискусионни групи, семинари, консултанти? За да може да "цъфнат" в интернета тези данни. И да започнат отново да отчитат дейност - проверки, комисии, работни групи... Чудя се дали наистина е толкова ниска компетентността на "специалистите" по разни министерства и агенции, или е някакъв сценарий - абе ние нали си взимаме заплатите и си вършим далаверата - народа кучета (политици) го яли... И какво и е толкова уникалността на тази система, дето я превъзнасят може спокойно да бъде възложена за курсова работа на ученик от математическата гимназия... Дали бъдещите ми внуци, ще доживеят да видят нещо направено с акъл в българската администрация?