Св. Валентин vs Св. Трифон

Имало едно време...
14 фев 2008 10:36, Екип на Dnes.bg
42
Св. Валентин vs Св. Трифон
Снимка: БГНЕС

Ами, ей го на! Най-накрая дойде.

Свети Валентин, Денят на влюбените, празникът на сърцата, пухчетата, плюшените възглавнички и купищата рози! 

И да го харесвате, и да не го харесвате - 14 февруари си съществува в календара и няма как да бъде изчегъртан оттам.

Можете обаче да научите защо този ден се нарича Ден на влюбените, а освен това и Трифон Зарезан, Денят на лозаря и виното.

Тоест - да се запознаете с краткия исторически преглед на празниците и да бъдете подплатени с факти по повода завинаги, така че да можете да омаете главицата и на най-придирчивия партньор - по сърце или по чашка.

И така - имало едно време...

Празнуването на деня на Свети Валентин произхожда от древен Рим. На 15 февруари са чествали празника Луперкалии в чест на бога Фавън, покровителя на стадата.

Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените Юнона и бог Пан. Според езическата традиция в този ден девойките пишели любовни писма и ги поставяли в огромна урна, от която след това мъжете измъквали девическите послания.

И всеки мъж започвал да ухажва онази девойка, чието писмо бил изтеглил. Денят някога наричали и „Птича сватба“, защото смятали, че именно през втората седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората.

В древен Рим живеел лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус.

За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките.

Свети Валентин бил и проповедник. Макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник.

Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който водил множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата.

Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението.

В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките.

Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето.

Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано „от твоя Валентин“. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят.

Валентин е погребан в Рим (част от мощите му се намират в църквата Св. Антония в Мадрид), а по-късно е канонизиран от католическата църква за светец. Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите езически празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на Светеца Валентин.

Има, разбира се, и други версии за произхода на празника на свети Валентин. Но традицията да се подаряват подаръци признават и подкрепят всички. Празникът няма славянски корени, не присъства в православната традиция и никога не се е отбелязвал преди 90-те години у нас, за разлика от Трифон Зарезан (но за наш Зарезан по-късно).

Денят е за признания, за проява на чувства. Дори най-нерешителният и плахият може да се реши и да признае чувствата си... без да произнесе нито дума... В последните години и у нас мнозина си задават въпроса: „Какво да подаря?“ Защото понякога подаръкът може да каже повече, отколкото хиляди думи.

Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно.

Първата традиция е: мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.

Втората традиция е: цветята да са обагрени в червено, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов.

Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено.

А подарък ви трябва да е опакован в червена хартия.

Третата традиция е: подаръкът трябва да бъде сладък, така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или шоколад. Чудесно би било, ако е във формата на сърце, тъй като това е...

Четвъртата традиция: подаръкът е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия.

А може и двете заедно: подарък и цветя. Можете да ги подарите в интервал от няколко часа, за да подсилите изненадата. Уф, подаръкът? При всички случаи трябва да го съобразите с вашите взаимоотношения и неговите/нейните предпочитания.

Бонбони, парфюм и диск с музика са подходящи за всеки. Най-близките могат да подарят и бельо на любимия си. Каквото и да е, трябва да бъде от сърце!

Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и „валентинка“ с любовно признание, браво! Добре е картичката да е ръчно изработена и да не пишете името си (смята се, че получателят трябва сам да се досети кой му изпраща валентинката).

Анонимните знаци на внимание са за човека, когото обичате повече от всички, от когото се възхищавате, за когото копнеете. Адресирани са простичко: На моя Валентин (или Валентина).

Купидон (онова палаво ангелче с лък и стрели) е най-известният символ на празника на влюбените. Онзи, в когото попадне стрелата на Купидон, се влюбва и то как? Внезапно, страстно, безнадеждно, с цялата си душа. Да, любовта е сляпа. В древна Гърция това е бил Ерос - помощникът на богинята Афродита, олицетворение на най-силното любовно желание, а римляните го наричали Купидон и смятали че е син на Венера.

А розата е божественото цвете на любовта. Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от 5000 години, а дивите рози са се появили преди повече от 35 милиона години.

Ето ви и нещо любопитно: в деня на Свети Валентин се продават над един милиард рози (е, не и в Саудитска Арабия, където наскоро забраниха червените рози за Св. Валентин). Със сигурност обаче това цвете е издържало изпитанието на времето.

Общоизвестно е, че червени рози казват: „Аз те обичам“. Букет от червени и бели рози означава „единство и дружба“, розовите са „изящество и елегантност“, жълтите - „радост“, оранжевите - „желание“, букет от тъмночервени рози прави комплимент за красотата на вашата любима, белите трябва да й кажат „Ти си божествена“, букет от неразцъфнали бели рози обаче трябва да се изтълкува така: „Ти си твърде млада за любов“.

Ако искате да се отклоните от традицията или ако „Аз те обичам“ не е точно това, което искате да кажете, поднесете букет, но не от рози. Червени хризантеми, лалета и карамфили също могат да означават любов.

Гарденията е знак за непризната любов, теменужката - за привързаност, нарцисът - за себелюбие, маргаритките говорят за красотата на вашата любима.

***

Да видим сега откъде идва този Свети Валентин точно на 14 февруари, за да се набърка в работите на нашия Свети Трифон, който преди да го направят светия бил Зарезан.

Интересното е, че и двамата са живели почти по едно и също време в първите векове на новата ера, и двамата имат лечителски дарби, и двамата ги проявяват, докато лежат в килията и чакат мъченическата си смърт на кладата, и двамата са ревностни християни и загиват точно заради това и двамата претърпяват мъченическа смърт.

Твърде е вероятно да са една и съща личност или поне единият да е сътворен по подобие на другия. Асоциацията между средата на февруари с любовта и плодородието датира от древни времена.

Трифон е светец-лечител, роден около 225 г. в Малоазийската провинция Фригия, Римската империя, в семейство на християни. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III.

Но наследникът на Гордиан - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Не се знае как от лечител Трифон се превръща в покровител на лозята. Може би защото произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

В много села в България основният обред - зарязване на лозята се извършва на 14 февруари. След църковните хоругви тръгва цялото село, начело с кмета, свещениците и водят със себе си свирачи. Всеки носи пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и светена вода.

Всеки лозар отрязва няколко пръчки или три корена и полива отрязаното място с вино. Зарязването се придружава с изричане на богословии за богата реколта. Празникът завършва с общо веселие.

Наздраве!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Mихаил преди 16 години
Когато е живял Св. Валентин и се е борил с/у езичниците за Христовата вяра , не е имало нито Американци , нито Католици , а само истински християни . " Една неразделна Христова църква "
40
0
 
0
 
! Отговори
MAXIM преди 16 години
Навръх Свети Валентин Владика Анатемоса Деня на влюбените.Какъв е този празник на влюбените?! Та това е Ден на разврата, възмути се навръх Свети Валентин Неврокопският митрополит Натанаил. Подобни тържества е имало само в Содом и Гомор, но и двата града загинаха, припомни владиката на всички, които вчера си разменяха любовни честитки. В православието няма ден на влюбените. Измислени светии на този ден не признаваме, отсече дядо Натанаил. Според него Исус Христос ни е завещал да обичаме враговете си, а не да се влюбваме в тях. Обществото ни обаче копирало всичко отрицателно и загърбвало моралните ценности.Църквата проповядва, а не налага, но не може да остане безучастна към такова явление. Защо с празници като Деня на влюбените да се разбива националното здраве на българския народ. Радостта не е в яденето и в плътските удоволствия, заяви митрополитът. Вж. > Standartnews , Feb. 15 2008Ето от такива ненормални и луди православни фанатици като Натанаил , хората се отвратиха от Църквата.... Той не хвърля кръста на Йордановден , гаси Благодатния огън на Великден и не го дава на хората , луд, та луд...и доносник , с най-голямото досие в БПЦ ...С най- дебелото досие и е съветник на цар Симеон II по духовните въпроси..Ужас ! Заедно с доц. д-р Иван Желев, директор на Дирекция Вероизповедания на Министерския съвет и председател на УС на Ефория "Зограф".> също агент на ДС.
39
0
 
0
 
! Отговори
Пак аз преди 16 години
За да не каже някой нещо се поправям за правописната грешка. Пише се "лозари" Обърках се в бързината. Все пак никой не е съвършен:)
38
0
 
0
 
! Отговори
Един православен бъл преди 16 години
Абе умници, как не се намери някой от вас, който да е запознат с това какво чества на тази дата всеки истински православен християнин и българин. На този ден БПЦ почита паметта на св. Константин Кирил Филосов, една блестяща фигура допринесла с огромно значение за нашата писменост и цивилизация. Той издъхва в Рим на този ден преди 1139 гони. Свети Валентин е католически празник изкревен от американската комерсиална култура. С други думи, нищо обшо с нас. Не мога да повярвам колко безрезервно и лекомислено съвременните българи възприемат всяка дошла от другата страна на океана, колкото и глупава и кичозна да е тя. Колкото до св. Трифон Зарезан, него отбелязвае на 1 февруари и маркар покровител на лузарите не е нормално да свързваме името на един християнски светец с алкохолизма и ниските страсти.
37
0
 
0
 
! Отговори
inkognito преди 16 години
AZ SI PRAZNUVAM VSI4KO KOT MI PADNE,NASTROENIE DA IMA!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
s.b. преди 16 години
Всеки да си празнува каквото иска. Глупаво е в 21 век да се коментира дали трябва да се празнува Св. Валентин или Трифон Зарезан. Лично аз съвсем наскоро разбрах, че лозята се трябва да се подрязват. Затова си празнувам Св. Валентин - Това е един от най - хубавите празници. Е разбира се и Трифон Зарезан го уважих
35
0
 
0
 
! Отговори
Angel преди 16 години
Брой 5421 Година XV , Standartnews * Feb. 12 2008 Църквата изгуби младите и лозаритеEпископ Йоан БогословСамо "католически" ли е празникът на Любовта, след като ранният христянски свещеномъченик Св. Валентин се е борил срещу езичеството и е умрял за Христа на 14 февруари 269 г., по времето на император Марк Клавдий II? Тогава Църквата не е била нито Западна, нито Източна, а само Христова, древна и неразделна. Ако и днес тя беше само Христова, едва ли на празник хора и Църква щяха да се разминават. Пътищата към Бога може да са различни. Ако Църквата настоява само за един, рискува да изгуби приобщаването към нея на много човешки души, особено на младите. Младите хора живеят в сложен и динамичен свят. В него догмите не са уместни, старите средства на общуване не са достатъчни, старите понятия са неразбираеми. И Църквата, и младите хора имат нужда от ежедневен живителен диалог на колкото се може по-общ език, за да съществуват пълноценно. Той може да започне и от един празник на Св. Валентин. Бог е Любов, но днес сякаш ни е страх да говорим открито за любовта, да благословим Любовта на младите и да им поговорим за Любовта като отговорност пред Бога. А Христос, оставяйки ни Божествената си любов, най-напред ни заръча: "Любов да имате помежду си..."
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Правилно, Православната църква не признава никой освен собствените си канони за жалост не си признава че си ги е написала както и е удобно
33
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 16 години
Празнувам и двата празника. Какво е живота без вино и любов? :)))
32
0
 
0
 
! Отговори
Didonata преди 16 години
Всеки да празнува каквото му е на сърце. Дали ще е Валентин, или Трифон, вино ще се лее.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Забравих да кажа, че Русия в по - голямата си част е старостилна православна държава, едва ли ще приеме тъй нар. мощи на тъй, нар. католически светец.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само да вметна, че православната църква счита католическата за вид ерес. Има ОГРОМНИ различия в разбиранията им, така че стига с тези глупости.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"idvat dnite kogato tezi dve crakvi pak shte sa zaedno"Те да бяха само тези двете :) Християнството е разделено на около 8 големи групи, които в по-голямата си част са взаимно отричащи се.Например в Дания (и цялото скандинавие), където се намирам, повечето хора са протестанти лутерани и св. Валентин не се празнува.Протестантството по принцип не признава светците, защото хората трябва да се молят единствено и само на бог.п.с. - аз съм пълен атеист, но довечера ще отпразнувам Трифон Зарезан, защото съм влюбен във виното :)
28
0
 
0
 
! Отговори
Valentin преди 16 години
Информацията Ви е много неточна и бъка от грешки...Не е папа Хеласиус , а папа Геласий II , Мощите на светеца са близо до Рим в > гр. Терни , а в Испания има само подарена частица ... Скрити мощи на Св. Валентин има и в църквата Св. Петка на Рупите , донесени са от Рим или Русия от храма "Христос Спасител" и са подарени на игумена на Роженския манастир епископ Йоан Богослов / личен приятел на Ванга и неин таен изповедник / за това , че при срещите си в Рим / Секретният архив на Ватикана /с кардинали от " Опус Дей " им е препоръчал да дадат мощи на Св. Валентин в най- големият храм " Христос Спасител " Москва ,Русия. Патриарх Алексий II e приел мощите с почести и голяма радост ....
27
0
 
0
 
! Отговори
ra4ko преди 16 години
така, православните не празнуваме Св. Валентин, а Св. Трифон-Зарезан беше на 1-ви. Каква е тази цялата шумотевица днес??
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не бива да заклеймяваме бълг. светци и вяра и да се опитваме да ги очерним заради не зрялото поведения на някои свещеници.
25
0
 
0
 
! Отговори
Мариян преди 16 години
Аз днеска ще си пийна,моята най голяма любов е чашката и хубавото уиски. Да, така е когато си самотен твой верен приятел е алкохола.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
DEN NA VLUBENITE V ALKOHOLA
23
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Верче, Бълкарската православна църква е ***, особенно изродено същество, което не знае то самото какво представлява. И в доказателство прилагам следното, Тя не знае кой календар да използва за своите празници - Юлиянския или Грегорианския, използва ги и двата смесено, с надеждата нещо да се получи, но се получава нищо. Пример Коледа в БГ се празнува на 24 и 25 декември, като в католичесткия свят, но не и на 6 и7 януари, както в останалия православен свят. За разлика от това обаче, Великден го празнуваме в БГ заедно с останалите православни държави, а не с католическите. За това и някои празници се честват по 2 пъти, с разлика от 12-13-14 дни един от друг. Моето мнение, че църквата яко се е омешала, и няма скоро да се оправи. И друго - по православному днес е Свети Трифон, а да ви е честито и наздраве
22
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 16 години
Вино да се лее, песен да се пее и любовта да живее . . . Честит празник на всички :):):)