Кастро няма да е президент

Кастро бе ръководител на страната близо половин век
19 фев 2008 09:52,
8
Кастро няма да е президент
Снимка: БГНЕС

Фидел Кастро обяви, че се отказва от президентския пост, съобщава АФП, позовавайки се на електронното издание на официалния орган в. „Гранма“.

„Не се стремя, нито ще приема – повтарям - не се стремя, нито ще приема поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ“, пише кубинският лидер, който от 19 месеца е далеч от властта заради здравословни проблеми.

Кастро бе ръководител на страната близо половин век.

Дойде моментът да се избира Държавния съвет, неговия председател и заместник-председател, казва още кубинският лидер, обръщайки се към „скъпите си сънародници“ във връзка с предвидените за следващата седмица избори.

Неотдавна избраният парламент на Куба ще се събере на 24 февруари, за да определи членовете на Държавния съвет, най-висшия орган на изпълнителната власт на кубинския комунистически режим, неговия председател – държавния глава – и заместник-председателя или -председатели.

В писмото, публикувано от комунистическия орган „Гранма“, Кастро подчертава, че е имал честа да бъде на поста председател на Държавния съвет в продължение на дълги години от новата конституция 1976 г. Освен това той е първият кубински ръководител след революцията от януари 1959 г.

Посланието е подписано на ръка от Кастро и е с дата 18 февруари 17,30 ч. (22,30 ч. по Гринуич). Познавайки моето критично здравословно състояние, мнозина в чужбина мислеха, че временният ми отказ от председателството на Държавния съвет на 31 юли 2006 г., което поверих на първия вицепрезидент Раул Кастро, е окончателно, добавя Кастро.

За щастие нашата политика още се съобразява с кадри от старата школа, обединени с други, които бяха по-млади, когато започнах първия етап от Революцията, отбелязва Кастро в посланието си.

Пътят ще бъде труден и ще изисква интелигентно усилие от всички, отбелязва още той и завършва: „Не ви казвам сбогом. Желая да се боря като войник на идеите. Ще продължа да пиша под заглавието „Размисли на другаря Кастро“. Това ще е оръжие от арсенала, с което трябва да се съобразяват. Може би моят глас ще се чуе. Ще бъда благоразумен. Благодаря.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
smehh преди 16 години
...4ove6ki jivota e pogubil toq 4e da e "velik" diktator....?
6
0
 
0
 
! Отговори
vio преди 16 години
Данчето Христова е много готина
5
0
 
0
 
! Отговори
vili преди 16 години
комунист
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Супер! Гадните комунисти, които съсипаха България и половината свят с експеримента наречен комунизъм да си ходят вече!!! България пред 44 е била страна с достойнство и изключително красива, София е била като втора Виена, комунистите дойдоха и посториха най-грозните сгради строени в България, направиха народа като стадо овце, без мисъл, без мнение! Съсипаха живота на десетки българи! Но на комунистите от Източна Европа най-голямото престъпление е създаването на така нар.македонски народ!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
ернесто преди 16 години
да живее пролетариата
2
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
Очаква се по-късно през деня и Данчето Христова да обяви край на кариерата си :D
1
0
 
0
 
! Отговори
FARC преди 16 години
Това е човек от историята , велика личност. Смърт на империализма