Нито “независима”, нито “демократична” - просто Македония

5000 на протест в Скопие, Македония втвърдява позицията си по спора за името с Гърция
28 фев 2008 09:52,
14
Нито “независима”, нито “демократична” - просто Македония
Снимка: БГНЕС

Държавното ръководство не желае Македония да бъде нито “независима”, нито “демократична”, макар че тези две предложения на посредника Матю Нимиц бяха оценени в политическите изказвания и сред обществеността като единствено приемливи за компромис по спора за името с Гърция.

В македонската столица снощи се състоя многохиляден протест срещу предложенията за промяна на официалното име на републиката.

Над пет хиляди души се събраха на митинг в столицата Скопие, за да изразят несъгласие с каквато и да било промяна на официалното име на Македония.

"Македония веднага трябва да прекрати преговорите с Гърция, защото предложенията за смяна на името са абсурдни", обявиха организаторите на протеста.

Митингът, който се проведе под наслов, "Македония, Македонски, Македонци - само това признаваме", бе организиран от "Инициативен комитет".

Участниците в протеста носеха националният флаг на страната и плакати с надписи на английски: Нашето име не се продава, Нашето име е Македония, НАТО - Не благодаря, ЕС - Не благодаря.

През последните десет дни в съседна Македония се провежда мащабна кампания срещу предложенията на международния посредник Матю Нимиц за решаване на спора с Гърция за името на Република Македония.

Президентът Бранко Цървенковски и премиерът Никола Груевски на няколко пъти заявиха, че няма да приемат предложения, които премахват "македонската идентичност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
hmm преди 16 години
Kolko mizerni komentari. Vmesto pokrepa te shte se pobiyat oshte poveche za smetka na drugi faktori koi shte prosperirat ot tova. Mizerno :-)) kakva narodopsihologiya sled tova shto syrbi, makedonci i bylgari sa bili 4 i 5 veka pod turcite :-))) balkanski sindromi na nishtozhnost :-) Ashkolsun kak tezi sindromi opstoyavat, tvrdoglavi balkanski narodi :-))))
12
1
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 16 години
И НА КОНФЕДЕРАЦИЯ С НАС , СЛЕД КАТО ГИ НАГАНАТ ШИПТЪРИТЕ ОТАМ ! НО ПЪРВО ЩЕ НАПРАВЯТ ФЕДЕРАЦИЯ СЪС ШИПТЪРИТЕ , ПОСЛЕ КОНФЕДЕРАЦИЯ С НАС !
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Наистина са големи лайнета тия селяни в македония нищо не става от тях
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Освен това, след като влязат в НАТО и ЕС, могат отново да си сменят името. Гърция може сега да не ги пуска, но няма власт да ги изгони, след като са влезли. ***, казвам ви! :)
9
1
 
0
 
! Отговори
решението преди 16 години
***. Да приемат "демократична" или "независима" пред Македония, какво им бърка? Или не щат, щото добре знаят, че страната им не е нито демократична, нито независима :)
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Животът в своя път на промяна,винаги съхранява основната подредба,основната мисъл и цялост,и така продължава след всяка промяна.Количествените промени водят до качествени изменения.Траките в тоя район нарекли се след смесването с др.нарекли се гърци да се поспрат относно Македония.Тя е на всички тръгнали от там.Аз казах.Ще се завърна.С най-добрите братя.
7
1
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
а ПБМ - Провинция Българска Македония.Ето това е най правилното!
6
1
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
JALKI POROTSTUPNICI SA TEZI MAKEDONCI, PONE SHTE IM STANE IASNO, CHE NIKOY NE IM SE VRUZVA NA GLUPOSTITE ZA NACIONALNOST I ISTORIA, MAKEDONIA E GOOFRAFSKA OBLAST, NE DURJAVA !
5
1
 
0
 
! Отговори
Насо преди 16 години
Е, ако наистина искат да няма промени, тогава какъв е проблема ? Към ФИРОМ никой няма претенций, нали ?
4
1
 
0
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
тази "държава" няма да съществува след дестина години албанците ще се отцепят към Косово братята от САЩ ще ги признаят ще им помогнат нашите управници ще усетят парите и ще ги признаят веднага
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Искат макетата, ама няма
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
На мен не. Да си се наричат както искат и да си стоят там.
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е КАТО СЕ СЕТЯТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ ТЕЗИ СПОРОВЕ ЩЕ СТАНАТ ИЗЛИШНИ!