Каракачанов: Договорът за Македония е под въпрос!

Новото име не съдържа претенции към България, смята вицепремиерът
16 юни 2018 12:15, Анисия Иванова
87
Каракачанов: Договорът за Македония е под въпрос!
Архив: Булфото

Договорът за името "Северна Македония" не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност, заяви пред bTV вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население", подчерта той.

Според него с подписа на о. Свети Ахил разговорът не приключва: "В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент".

Още по темата

Той припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат.

Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната "Нова демокрация" да спечели – а тя към момента е против името "Северна Македония".

Красимир Каракачанов нападна Велизар Енчев и Александър Йорданов, които изразиха опасения, че България ще е губещата страна от процесите на Западните Балкани.

"Договорът е на базата на декларацията от 1999 г, която беше подписана от Любчо Георгиевски и Иван Костов. По това време и двамата бяха висши дипломати, тогава ръкопляскаха на това споразумение, днес критикуват договора”, посочи лидерът на ВМРО.

Той подчерта, че Договорът за добросъседство съдържа гаранции, че Скопие няма да предявява претенции за територии и малцинства. А името "Северна Македония” не трябва да ни притеснява, при положение, че преди близо 30 г. сме признали сегашното, което в географски аспект покрива много по-голяма територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
да те не побара Паша преди 5 години
Тялото му подсказва че е аХнално е оХнанирал крилата ракета Пук-Пук-Пръъъц
74
0
 
4
 
! Отговори
Шкембе преди 5 години
Войвода
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин министър оставете Македония,а си вижте кухнята в МО-докога ще държите пенсионери в МО на заплата и пенсия и те не са малко,докога-това са грешни пари дайте ги на войската,махнете ги тези заплатаджии те са тежест на системата.
72
2
 
12
 
! Отговори
ха така преди 5 години
То както нямаме армия и съществуването ни като държава е под въпрос...
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99 ГОДИНА кАРАКАЧАНОВ ЗАЩО НЕ СИ СПОМНИ КАКЪВ БЕШЕ - пак патерица ама на костов.
70
3
 
12
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Любчо Георгиевски им го каза преди време.Трябва да отрежат раковото образувание. Пълна автономия на териториите с албанци. Иначе просто държавата може да се разпадне, ако албанците вземат избори и управляват. Тогава източните части ще правят референдум да се присъединят към България. Държавата им няма да кара много така. Това мисля аз.
69
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Какво толкова се занимаваме с името на тая държава. От сто години (след Балканската война) ту са ги карали да казват, че са "прави сърби", ту че са наследници на Александър Македонски. Техните "историчари" са им пълнили в училищата главите с какво ли не, без да ги е грижа дали и доколко има нещо общо с истината. Нека да се мислят и да се наричат каквито искат.Това, с което ние не трябва да се съгласяваме, е да преиначават историята. Останалото си е техен проблем.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано гърците се отметнат.Македония трябва да остане в изолация и да изчезне след 20 години.Само така ще има възмездие за предателството на античните.
67
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
каква македоня ви гони? това е косовска албаня 2 на чехкинята- еврейка! нямаш сметка да триеш, защото всичко ще ви се върне, като бумеранг!!! запомни поне това, слабоумната!
66
2
 
2
 
! Отговори
инвитро не е инректо преди 5 години
макар тази швайне да мяза на пиг като нищо за Коледа ще го порнат сус суджука на батьо му Бойка. мчи къ кът Буйкъ ни е ли от немъжки род, ка от изходния тунел за по гулемат га редка га гъста служба/нужда е роден таз Бойкъ
65
0
 
17
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Не ни остава нищо друго,освен да се надяваме,че гърците ще отхвърлят договора и по тоя начин ще защитят и нашия интерес,макар и косвено.Щото ако разчитаме на собствените си политици-яло.ва работа.То цялата работа се върти около приемането на Македония в ЕС и НАТО(най-вече) и прекъсване на връзките с Русия.Добре,а няма ли друг начин да ограничат руското влияние,без да ни(Гърция и България) натискат да потъпчем националния си интерес и достойнство?????
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубавото, че тази държавица Северна Монкейдония,или Вардарска бановина , или БЮРМ,ще изчезне много скоро. А шепата наследници на Сашо Гръцки ще се скитат,като номади по светът.
63
0
 
3
 
! Отговори
до илинден преди 5 години
21 век ще бъде векът в който,твоята "родина" ще спре да съществува. Амин!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъсване на всякакви отношения с ренегатите от БЮРМ и пълно неглежиране на това изкуствено творение на Коминтерна.А на шепата македонстващи по нашите земи куршум или незабавна експулсация! Сатър за тези ренегати!
61
1
 
10
 
! Отговори
до омо илинден преди 5 години
Да си роб някъде означава да нямаш никакви права. Такива бяхме ние всички когато бяхме част от Османската империя. Тогава господари бяха само мюсюлманите. Затова много християни са били принудени да приемат другата вяра - за да се спасят от унищожение. Днес всички граждани на РБ по Конституция имаме еднакви права. Тази измишльотина какви сте роби не хваща декиш в никакъв международен съд.
60
3
 
9
 
! Отговори
МЕ$$l преди 5 години
Глесайте мача между отборите на Аржентина и Исландия, не е важно да ви интересува мнението на опитомената каракачанка!
59
18
 
8
 
! Отговори
ОМО ИЛИНДЕН преди 5 години
В земята в която трябва да бъдем господари,ние македонците сме роби.Алтернативите на тази система в България не са по-привлекателни от одродяването - социална деградация , емигриране , физическа смърт , или безнадеждна съпротива в неравен двубой с чуждата българска власт.Македонецо, не забравяй своята Родина Македония, нейните борби и правото и да бъде свободна ! 21 век ще бъде век на свободата за македонския народ !
58
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би ще гласувам за Каракачанов на следващите избори. Голям пичага!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56 Еми организираите си общински референдуми или областен ,но нали знаете ,че трябва да съберете подиси на желаещи за референдум !Само ,че не смеете ,щото желаеещите са твърде малко и ще се изложите.
56
2
 
14
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 49 Благоевград Как съда ,да признае и регистрира ОМО Илинден след като ОМОвци не искат!Нарочно в устава предоставен за регистрация се споменава ,че са етническа партия и ще се грижат за правата на македонците в БГ!!Турците имат две партии ДПС и ДОСТ ,но никъде в устава им не пише ,че са етнически партии!БГ макета умират ,да се пишат жертви и затова не спазват закона,а и на избори ще лъсне колко малко македонстващи има в България!