Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
2
 
! Отговори
Щ.Младши преди 4 години
Прав е Заев- България трябва да прояви воля да спре крадците на Българска култура и да не им дава никакъв път към Европа,докато не напишат в своите учебници истината за помакедончването и не ни се извинят!
174
0
 
3
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
човека е много прав за промиването на мозъците, но от друга страна със съгласието си да се наричат славяни, което е ЛИНГВИСТИЧНО определение за народи ползващи кирилицата се съгласяват с българската си свързаност под някаква форма. Така че както и да го въртят и сучат братята ни с промити мозъци пак стигат до българския си корен. Да си българин е гордост и чест и трябва да ходим с високо вдигната глава и защитаваме нашата история, защото се опитват да ни я отнемат.
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви отстъпки пред националните интереси , предатели недни гербави !!!!Макетата ви плюят , вие мислете , че дъжд ви вали !Сега е време да го забием 5 ката на макетата , макар че ще им го забием ако влезнат в ЕС защото това е МОР ! МОР ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ ! МОР ЗА ВСИЧКИ НАРОДИ ! ЕС Е ГЕНОЦИД !
172
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлабиПолитиците слаби.Ти - силен.Селски *** с 600лв заплата.Ко ти дреме как ще им се казват на макледонците булевардите?
171
4
 
7
 
! Отговори
История преди 4 години
Александър велики се жени за Персийка и от там нататък всико е вече умешено , не си познават собствената История македонците
170
2
 
29
 
! Отговори
Слаби преди 4 години
Слаби политици, слаба държава. Гърците успяха да накарат, макетата да се откажат от античната история на древна Македония, смениха имената на стадиони, магистрали и летища, а простака Бойко освен да им разправя вицове и лафове, друга работа не върши. Колко държави обиколи Бойко, а ефект 0.
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 185 чужденецМи "големите началници", международното положение и глобализЪмо го искат това от нашите и ха познай нашите ще се опънат ли ,или ще се наведат както винаги ?
168
4
 
1
 
! Отговори
то политиканс.ва преди 4 години
Македония можеше да е ЮЗ към България!?Щом се "краде" БГ история е повече от ясно, че Тя е Бг. Това, че НякойСи направи мазало ...центъра на столицата на .... кой първи подаде ръка на "изгубените" макетаПреди НАТО Имаше Тато и Тито, а сега дупка.Нека си подадем ръка през бодливата тел, все пак не е Берлинската Стена.Бг обичат макетата.
167
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако искат, македонците, да вземат цялата българска история.на бъдещите емигранти едва ли ще им дотрябва.там, където отиват, ще забравят и майчиния си език, та камо ли историята си.
166
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябва змия в пазва!
165
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че са македонците да се опитаме да се самоуважаваме.Че чуждопоклонничеството в България добива чудовишни размери.
164
4
 
18
 
! Отговори
До Пирин преди 4 години
....оляма диария ви е обхванала от срива на великобългарските ви имперски амбиции....Брат,не е това,просто знаем и сме убедени,чче БГ е от има-нема 1400г.,през хилядолетията е била под аварско,римско,татарско,турско,руско,но винаги се е възраждала; и винаги е имало разни ггниди,като тебе,иврикчии;нас утре няма да ни има, но БГ ще бъде...щом е преживяла 1000 и кусур години,ще преживее и мокрите сънища на такива като теб,сърбоман гнъсен.
163
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияГ-жо, имате моите симпатии, но ще си позволя да ви корегирам. Не, честта на нацията не е в ръцете на политиците, а в НАШИ РЪЦЕ. Каквото и да решат, не биха посмели да го направят, ако на жълтите павета, а и където и да било в БГ, улиците почернеят от глави. Ако си седим дома, ругаещи пред ракийката и салатата, ще си правят каквото искат.
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията с Черна гора и еврото наистина е интересна, препоръчвам ви да попрочетете.
161
1
 
15
 
! Отговори
Мария преди 4 години
ПРОМИТИ МОЗЪЦИ, ВЯРА ИМ НЯМАМ НА ЧЕРНОТО БЯЛО КАЗВАТ.НА ГЪРЦИТЕ НЕ ПОСМЯХА ДА СЕ ОПЪНАТ НО РАЗЧИТАЙКИ НА САНТИМЕНТА НА НАРОДА НИ,ВЯРВАТ,ЧЕ НОМЕРА С ТОПКАТА ИМ ЩЕ МИНЕ!!.НЕДОПУСТИМО Е ДА ОТСТЪПИМ И ДА ПРЕДАДЕМ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ВНИМАВАЙТЕ ЧЕСТТА НА НАЦИЯТА Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!
160
0
 
5
 
! Отговори
ссъъччуввссттввиияя преди 4 години
До SHEFAБрат, не се мори, аз одеве написах ккалъп саппун и ме звездичкосаха на ккаллъп.Пиши с повторения на букквите и им еевиммаййката,ниеднаа, или казано друго яче КОЛИ ТЕ БУРА!
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAне е мишка, а ПОГАНЕЦ, ниеден,неговата ...... сърбоманска.
158
3
 
11
 
! Отговори
До Пиринобща история преди 4 години
Относно исторИята,пирине,има една балканска война,дека не я упомЕнуват,ТРЕТА балканска!След ИЗПЪЛНЕНИЕТО на ПРИСЪДАТА на Прелич,след 1928г. твоите кумири изпращат повече от 35хил.армия във Вардарско, която води воина с ВМРО-жежка,кървава,чак до 1934г.,когато е ИЗПЪЛНЕНА ПРИСЪДАТА над Караджорджевич,вероватно твой кумир,пирине.От що се отричаш,пирине,от майчиното си млеко дето са сукали дедите ти,.....безроднико,сърбоманино,безбожнико....Такива като тебе у Господ не верват,вашта.... еничарска.
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, накрая пак ще им легнем, както винаги. Шкембе войвода много знае да се репчи, ама като опре до действия, е по-тих от мушица.
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откриха ли вече ловния сезон на заевците. Че знам един много мазен, лоен и тлъст.