Сръбската православна църква призна автокефалността на Македонската

Това съобщи сръбският патриарх Порфирий, който е в Скопие
24 май 2022 15:52, Елка Василева
34
Сръбската православна църква призна автокефалността на Македонската
Снимка: архив, БГНЕС

Аплодисменти в катедралния храм "Св. Климент Охридски" в центъра на Скопие, последвани от продължителен звън на камбани, посрещнаха думите на сръбския патриарх Порфирий, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) единодушно е взел решение да приеме автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Още по темата
„Видях радост и любов в очите на всички вас. Виждам като задължение и задача за нас, от вашата любов и молитви в Белград и тук, Бог да направи чудо, да разберем, че сме едно и че не можем един без друг. А сега ви представяме още една новина. Съборът на СПЦ единодушно отговори на искането на МПЦ- ОА и благословеният Събор приема и признава автокефален статут”, каза сръбският патриарх, който вчера пристигна в Скопие за съвместна литургия с патриарха на МПЦ-ОА.

Сръбският патриарх Порфирий добави, че Съборът на Сръбската православна църква е възложил на Синода в сътрудничество с архиепископ Стефан и Синода на МПЦ-ОА да изработи техническите детайли, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официален акт.

„Тогава всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени по съответния каноничен ред и ще приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА“, каза патриарх Порфирий.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг цървката е майка и на сръбската.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - ако аз искам да стана мюсюлманин - няма проблем-няма да ми искат пари, но...ако искам да се покръстя - най-малко 200 лева ще ми отидат за църковни такси и ритуали - Христос не на празно е изгонил търговците от Храма - Бог и църква не са едно и също
23
1
 
9
 
! Отговори
Бог да Ви благослови преди 1 година
До КоцеУважаеми Коце! - Не сте ни съвесен колко сте много в право! - Сега и с това Македония за винаги е изгубена. Та и до последния да се най-листите българи заедно с албанците и всички други, те са си башка държава със всички реквизити. Нито ЕС ги интересува нито *** нито нищо, свои на своето. Няка да тичат по пари нашите и да карат майтап с братя, ама да не ги пускат у дома... е не може така. От ново сме на кривата страна на историята. Македонците никога няма да ни го забравят.
22
1
 
12
 
! Отговори
Коце преди 1 година
Когато македонците в 2017 г. помолиха нашата БПЦ да им стане църква майка, нашите руски *** в синода отказаха. Кой им е виновен? Всеки удар от наша страна ги доближава до сърбите... получаваме бумеранг само. Лицемерно, но това е страхотна дипломация.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Християнството казва да помогнеш на ближния. Църквата казва "дай ми пари на мене" и на всичко отгоре църквата казва също "не взимай данъци от мен понеже аз помагам на ближния" и как помагате? Лъжете бабите да си дават стотинките за свещи и литургии. Давайте безплатно, хранете се от дарения! Какви са тия продажби на това и онова? Това е нехристиянско! Иисус е изгонил търговците от храма, а в наше време храма е място предимно за търговия! Църквата е най-антихристиянската организация от всички!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Путин "призна", че руската писменост дошла от Македония.
19
10
 
2
 
! Отговори
Фекалкъмпъни преди 1 година
Сръбската православна църква призна автофекалността на Македонската.Ама те всички църкви са автофекални. И отвътре и отвън.В тях всичко е пълно с автоматизирани фекалояди, фекалосъздатели и фекалоразнос/събирачи и друго в църквите няма
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свети Климент Охридски е българин на българска служба. Те макетата признали българския си произход. Почитат български светци. Сърбите много ги биха и лъгаха и те се объркаха. Русия сега прави същото с Украйна. Ще ги бие и лъже, докато ги направи руснаци.
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Северна Македония е държава от 1992 година и има църква от 2022 година.
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма да приеме македонска Охридска Архиепископия, била е и е създадена като българска
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
църквата си е мафия
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръбската църква не е апостолическа и решенията и имат тежест само пред тези които си ходят на сръбска черква Другото е МЕРАЦИ
13
10
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
С това србете ни показват че БЮРуМ си остава сръбска!
12
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименоште едно поколение и Турците ште се мнозинство во Бугариа,затоа ти гледа си при тебе и остави Македонците да си гледат како е расправат со Албанците
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което значи, че макетата са подчинени на Сърбите ли? Интересно! Ако е така, за чий НАТО и ЕС ни натискат за тия неевропейски мекерета? Не е ли ясно, че сръбската църква е подчинена на руската, от което следва, че ние с отказа да вкараме Македония в ЕС всъщност пазим ЕС от вече очевиден троянски кон? И за сведение на руснаците-България ми е най-скъпа. Застане ли някой срещу българските интереси ще бъде пратен по дяволите. Без значение дали е от изток или от запад.
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 ЮНИ = НАРОДОПРЕДАТЕЛСТВО
9
18
 
34
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Сърбите знаят, че македонците са си българи и че никога няма да станат сърби и сега "услужливо" ни отдалечават от Македония, на принципа като не са с нас макетата поне да ги скараме с българите и да направим мръсно. Нищо ново за нас, не е първото им предателство :)
8
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свидетели сме на голямо историческо събитие. И на решаването на последния спорен въпрос между Сърбия и Македония. Честито на македонците!
7
6
 
28
 
! Отговори
До 5-ко преди 1 година
Вие сте, които се отдалечавате, а България е като камък, който си стои на мястото !
6
2
 
19
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Кво да ни "връщат", бе, братле?! Да се молим Б-*** да съхраним поне нашата териториална цялялостност, имаме си достатъчно земя за нашето Шест Милионно бързо топящо се население. А, Марсианците..., да правят каквото си искат на "тяхна територия".