Военен преврат в Турция: Поехме властта!*

Командващият турската армия е взет за заложник от висши офицери
Обновена: 16 юли 2016 00:22 | 15 юли 2016 23:41,
239
Военен преврат в Турция: Поехме властта!*
Снимка: Reuters

В официално становище на турските въоръжени сили се казва, че са поели контрол над властта. Твърде възможно е да става въпрос за отделна група военни, а не цялостна организация, посочва Ройтерс.

В съобщението им, разпространено до медиите, турските военни посочват, че ще запазят всички дипломатически отношения. Изрично е посочено, че върховенството на закона ще остане висша ценност. 

Турската държавна агенция твърди, че командващият турската армия е взет за заложник от висши офицери от армията.

Малко по-рано се появи информация за стрелба в турската столица Анкара. Над града прелитат бойни самолети и хеликоптери, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидец.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че част от военните са направили опит за преврат. "Работим върху възможността за покушение. Няма да позволим това", заяви Бинали пред телевизия NTV, без да обясни подробности за групата хора, уточнявайки единствено, че са военни.

"Тези, които са в това незаконно действие ще платят най-високата цена", добави Йълдъръм, пояснявайки, че няма да е точно случващото се да бъде определено като "преврат".

"Някои хорa предприеха незаконни действия извън командната верига", заяви Йълдъръм, цитиран от RT.

"Правителството, избрано от народа, остава на власт. То ще си отиде, само когато хората го пожелаят", добави той. 

Полицията затвори за движение и два моста през Босфора в Истанбул, съобщи телевизия "Хабертюрк", цитирана от ТАСС.  

Затворени са Босфорският мост и мостът "Фатих Султан Мехмед", които свързват европейската с азиатската част на Истанбул.

Агенция Доган показа кадри на автомобили и автобуси, които са отклонявани от мостовете. Си Ен Ен Тюрк излъчи кадри на два военни автомобила и група войници, застанали на входа на единия от мостовете. 

Турски официален представител, пожелал анонимност, съобщи, че войници са разположени в други градове на страната, без да уточнява къде. 

Турските военни поеха контрола и върху международното летище "Ататюрк" в Истанбул и спряха полетите. Турската телевизия Ен Ти Ви показа танкове, разположени на входа на истанбулското летище.

Междувременно се появи информация, че президентът Реджеп Ердоган е бил сред заложниците. Информацията беше опровергана и той е в безопасност. Къде точно се намира турският премиер към момента, не е известно.

Достъпът до социалните мрежи Facebook и Twitter е спрян. Въпреки това потребителите продължават да публикуват, заобикаляйки държавната забрана. 

Властите призоваха населението да запази спокойствие. Уплашени жителите на столицата Анкара съобщават, че изтребители продължават да летят ниско в небето.

*Информацията е актуална към 00:20

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган остава,това беше нещо като обучение само че има жертви
126
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Putin sega se radva, ama nqma da e za dalgo.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нормално ли е това, кажете ми ? Нормално ли е ?
124
3
 
29
 
! Отговори
хабибиурилае преди 7 години
Полицейският генералитет у нас и Военните трябва да свалят и нашата тиква и да я тикнат в затвора
123
3
 
66
 
! Отговори
Plamen преди 7 години
Преврат на военните срещу Ердогам означава единствено връщане към заветите на Ататюрк - светска държава, озаптяване на религиозните фундаменталисти и европейска демокрация макар и под строгия контрол на армията. Успех, момчета!
122
1
 
33
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Ако успеят да го свалят тоя Ерпациент - ПОКЛОН!Ако обаче не стане, значи е много вероятно тцялат патаклама да е един голям цирк и ерчо да затвърди позиция...
121
0
 
2
 
! Отговори
омаиния преди 7 години
до 205 хихихи ще бъдеш част от *** ми
120
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Кокошка ОсманлийкаПРЕЯТЕЛ???:)))))
119
5
 
7
 
! Отговори
Армагедон преди 7 години
Надцакват се с останалите служби по сигурността на САЩ , но не вътре в родната си страна а на други места по света. Интересно ще ми е, какво ще обяснят на света , ако преврата в Р.Турция бъде подкрепен от американската ( НАТОВСКАТА АРМИЯ) армия с "тактиката на успеха " и воената хунта там успее да свали демократично избрани Правителство и Президент.
118
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв светски режим е режима на ердоган бе... ти да не се побърка?
117
26
 
7
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Хора, това е много опасно, какво ще стане с хилядите бежанци на територията на Турция?! Ще ни залеят! Направо не ми се мисли. Превратаджиите какви са, за какво се борят - да свалят светския режим или да наложат исляма като управление? Във всички случаи май скоро ще се намесва НАТО, защото Европа е във война...
116
1
 
25
 
! Отговори
Кокошка Османлийка преди 7 години
Ястреба да не даде фира, а?! За един преятел питам хахаха
115
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се радвате като играе мечка у съседите ви?Давате ли си сметка, че тези не са решили, не са превзели София?Или по-лошо?!И това се случва в НАТО?!Само да не посегнат и на Путин, защото тогава Адът ще се отприщи.Тези презатлантически ***-оти вероятно са от друг животински вид или поне от различна на християнската религия.Този черен президент като нищо ще е последен за Америка, както проракуваха провиденсите.
114
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е поискал убежище в Германия.
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците да не видят нещо от руснаците, но едно е вежливи военни в Крим, друго е военни СРЕЩУ цивилното население.Интелигентната агенция съвсем изпростя.Явно са сменили тактиката на цветните революции с откровено милитаристичен подход.Адски нагли кучета!
112
2
 
3
 
! Отговори
Хафъзов преди 7 години
А къв че го дървим аз сега?
111
4
 
20
 
! Отговори
До 199 турчина преди 7 години
Ердоган е поискал убежище! Спасява се! Хич не мисли за Турция,а за собствения си живот! Me entiendes?
110
4
 
17
 
! Отговори
Армагедон преди 7 години
До АнонименЦРУ пак се развихри. Явно Тръмп ще е следващият американски президент. Златото през последният месец непрекуснато вървеше нагоре , нагоре . Явно беше, че се готви нещо. Е сега вече е ясно, какво са сготвили в кухнята на ЦРУ.
109
1
 
23
 
! Отговори
Мишо бирата преди 7 години
В Дамаск в момента празнуват! Турция умря!
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се изненадам, ако Кери и компания не са отишли да се видят с Путин за да го ххх.На нас ни остава само да се молим на Всевишния бурята да не ни издуха окончателно.