Контрабандата с цигари у нас е за 400 млн. лева

Преди отнемането на лиценза нямаше чуваемост от "Лукойл", смята Ваньо Танов
Обновена: 5 апр 2012 14:50 | 5 апр 2012 13:11,
4
Контрабандата с цигари у нас е за 400 млн. лева
Снимка: Ройтерс

Годишните загуби от контрабандата с цигари възлизат на 400 млн. лв. вместо обявените от левицата 2 млрд. лева. Това обяви в интервю за БНТ директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по повод резултатите от действията, предприети за ограничаване на нелегалните канали за внос на цигари.

Вместо да коментира причините за запазващия се сравнително голям размер на контрабандата, Танов се оправда със световната статистика, която отчита ръст на контрабандата при всяко увеличение на акцизите.

При 10-процентно увеличение на акциза на цигарите традиционно се наблюдава 4-процентен ръст на нелегалния внос, припомни Танов. Според него след въвеждането на митническото дознание, България видимо е ограничила каналите за внос на евтини цигари от съседните държави.

Само за два месеца от създаването на разследващата структура в агенцията назначените 36 дознатели са разкрили 200 случая, като вече има осъдени по бързата процедура 25 нарушители, обясни още Танов. Въпреки че в основната част това са куфарни търговци, които пренасят малки количества, според него това е само началото за пресичането на този внос.

Шефът на митниците поясни, че вече са монтирани и двата рентгена на пристанищата в Бургас и Варна, като до май ще бъдат инсталирани и останалите шест. По този начин ще се осъществи денонощно наблюдение на товарите през морската ни граница, което според Танов дава почти 100-процентова гаранция за пресичане на контрабандата.

Предприетите от българската страна действия вече давали своите резултати, защото по информация от европейските служби контрабандата от гръцките пристанища вместо към България вече се насочвала към Италия, обясни още Танов.

На въпроса как ще коментира изпълнението на законовите изисквания за монтирането на измервателните уреди в „Лукойл“, Танов обясни, че без отнемането на лиценза, което агенцията предприе през миналата година, компанията не би успяла да се вмести в сроковете.

„Ако не беше отнет лиценза на „Лукойл”, просто нямаше да има тези резултати, защото в рамките на година и половина преди отнемането, нямаше чуваемост, нямаше разговори. Непрекъснато се отлагаха сроковете – 2011 г., 2012 г., 2013 г., че се стигна и до 2015 г. Затова смятам, че тези мерки, които предприехме, в края на краищата изпълниха поставената от нас крайна задача“.

Коментирайки предложението на шефа на „Лукойол“ за въвеждане на съвместни мерки с държавата по овладяване на поскъпването на горивата, Танов посочи, че единствено приложимият икономически лост е да не не допуска монопол на пазара в тази област. В този смисъл той посочи, че при доставките на горива държавните поръчки не трябва да надхвърлят 33% за една компания.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Тая държава не знам на кого е но всеки случай не е на българите.Зорлем те карат да ставаш контрабандист,а после що имало престъпност. И не 400мил.а милиарди са пропуснати,заради акцизи-убийци.Ако цената е като тази на нелегално внасяните цигари никой няма да се занимава с контрабанда,ама де акъл в тези политици?
1
0
 
2
 
! Отговори
Спаско Горнишкия преди 12 години
Контрабандата е чук.

Спонсорирани публикации