Все по-голяма пропаст между Северна и Южна България

ИПИ: Северна България изостава в икономическото развитие
11 ное 2014 13:30,
39
Все по-голяма пропаст между Северна и Южна България
Снимка: www.freeimages.com

Разликите между Северна и Южна България по отношение на инвестициите и като цяло – на икономическото развитие, продължават да се увеличават. Това става ясно от наблюдението на Института за пазарна икономика (ИПИ) за развитието на отделните региони в страната.

От института са използвали регионалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за анализ на случващото се в 28-те области на страната.

На базата на проучванията си икономистите са категорични, че има големи разлики на регионално ниво, а подходът на управление е един същ. Според тях са необходими различни, таргетиращи политики за отделните области, които да отчитат различията в развитието.

Един от показателите за икономическото развитие е пазарът на труда, обясни икономистът Десислава Николова. Данните показват, че има раздвижване и намаление на безработицата в повечето области през последните месеци. Изключение обаче са повечето области в Северна България, сред които Монтана, Силистра, Ловеч, Търговище и Разград. По-голямата част от работните места са разкрити в столицата.

Анализите на ИПИ показват, че заетостта в страната е все още под нивата отпреди кризата (т.е под нивата от 2008 година), но вече се виждат трайни тенденции към възстановяване.

Ключовите инфраструктурни проекти, започнали през 2012 -2013 година, също са в южната част на страната и Северна България отново изостава.

„В същото време отново имаме влошаване на дела на пътната настилка в добро състояния, въпреки че през 2013 година бяха пуснати последните отсечки на АМ „Тракия“, обясни още Николова. Тя посочи, че магистралата е път от първи клас с отлична настилка и влошаването означава паралелно западане на другите пътища.

Инвестициите са важен двигател на икономиката, припомниха икономистите. Техните данни показват, че притокът на преките чужди инвестиции в периода около 2007 – 2009 година са били в областите със строителен бум – София, Перник, Варна и Бургас. След това обаче привлекателни стават още и индустриални центрове като Габрово, Стара Загора и Пловдив. Обяснението за това може да бъде бумът на индустриалния износ, който беше и двигател за икономическото възстановяване в годините след кризата.

Данните на ИПИ показват, че като цяло притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението.

„Тази връзка (между благосъстояние и преки инвестиции – бел. ред) не е еднопосочна. Не само преките инвестиции са важен фактор за развитие, но и инвестициите се насочват към вече високоразвити области“, посочи Николова. Обяснението е, че тези области предлагат повече възможности – по-голям пазар, повече контакти с развили се фирми и т.н.

През последните години се наблюдава нетен отлив на чужд капитал от столицата и така се свива разликата между регионите. София обаче все още е лидер по привлечени инвестиции – през миналата година е успяла да привлече 9 хил. евро инвестиции на човек от населението. За сравнение, последната област по този показател – Силистра, е успяла да привлече едва 111 евро на човек.

Като "приятна изненада" през последните години икономистите описаха област Бургас. От 2008 година до 2013 година областта е успяла да привлече към 5 млрд. евро чужди инвестиции. През миналата година тя е била и на второ място по усвоени европейски средства. Явор Алексиев от ИПИ посочи, че очакванията са през 2015 година в областта да бъде възстановено нивото на безработицата от преди 2008 година. Областта показва трайно и бързо възстановяване.

Областта с най-голям процент на усвоени европейски средства за трета поредна година е Габрово, показват още данните на ИПИ.

Въпреки влошените показатели в областите, местната администрация не полага чувствителни усилия за подобряване на бизнес средата, посочи още Десислава Николова. Това е видно от анкетите с представители на бизнеса, които институтът провежда всяка година.

Едно от възможните обяснения за това е политическата криза, която влияе на централната и местната власт, както и на възприятията на бизнеса за средата, обясни още тя.

Демографското развитие е във все по-мрачни краски в анализите на института. От 2010 година насам вече няма област в страната с положителен естествен прираст. Механичен прираст има само в големите областни центрове.
От 2014 година в нито една област пък децата под 15 години не са повече от хората над 65 години.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
1
 
! Отговори
шоу преди 9 години
Очевидно е че повечето писали тук трудно излизат по-далеч от собствения си двор...какво гето в Южна България...и изтрезвителните отделения ли ви затвориха на север???Благоевград Пловдив Стара Загора Хасково Казанлък Бургас Ямбол...ако тези градове са "гето" на север е жив концлагер.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северна България се готви за територия на Евреите..
30
0
 
0
 
! Отговори
dronps преди 9 години
pak ste prepisali ot wiki bg na ezika zulu i e-pravitelstvoto na bg prezidenta?! :)
29
2
 
8
 
! Отговори
rrrr преди 9 години
Ами за близо 40 години не можаха една магистрала да изкарат в северна България може да си извадите извод какви са инвестиционните намерения в северна България СРАМ
28
0
 
7
 
! Отговори
до Циганин преди 9 години
Само столицата не трябва да е Търново или който и да било областен град,че ще стане същото като със София.Трябва да е някое малко градче в центъра.
27
3
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Еми Северна България да се отдели от България -щом няма за нея инвестиции със столица Търново .)
26
5
 
14
 
! Отговори
Тка повелява Запада преди 9 години
Ердоган ще си има нова провинция с нова магистрала и безропотни роби. Ето, затова са тези напъни да се развива само Южна България. А, България ще се свие в границите на Северна България, каквато е била по волята на Англия, Франция, Германия и Австро-Унгария. Постигнатото от тях на Берлинския конгрес ще важи отново в пълна сила.Що се отнася до София- ами София отново, както по време на турското робство, ще е град, в който българите са малцинство.
25
2
 
2
 
! Отговори
lidl minimalistic преди 9 години
Тези дето приватизираха Черно море и Варна без пари са ................ . ще приватизират и Севера .
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магистрали не са нужни и са много скъпи заради скъпия вносен бензин. По-изгодно е да достроят АЕЦ Белене и да направят жп магистрали и нови влакове за БДЖ.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да направят финансовата децентрализация.Но никой не смее,че тогава няма кой да плаща тлъстите заплати на поне 200 хиляди столични търтея,които по цял ден си клатят краката по всевъзможни паразитни държавни структури.А и София тогава току виж паднала под милион.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако така продължават нещата може и тук да има референдуми за независимост.Примерно на Северна България.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** анализи.В бедна държава богати райони няма.Просто едни са по-малко бедни от други.А ако така продължава това изкуствено делене на региони,резултатът ще е само един.Край на държавата и на самата София накрая.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не случайно в "южните щати" битува израза северняк, демек нищо нестава от него.
19
1
 
10
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Тя нали Южната е цъфнала и вързала, та ;))))
18
2
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Naistina li se vruzvate :D Koi normalen shte sravnqva po chasti nai-bednata durjava v EU. Lelelele mateialeee!
17
2
 
11
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До *** от село Което обеснява,защо Бургаз се развива ,а кметовете на Варна я досъсипват Което потвърждава думите ми ,че Северна България ще бъдат роби ,но и в Южна България с тия араби хич не им блазя Програмата за изпростяване на матряла ,върши перфектна работа А и да ,се сетих,(нали съм роден в Плевен) как хора от плевенско село пребиха френски командоси и затуй хората от северна България не са желани,че много лошо бият
16
1
 
11
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
До Анонимен Да,вярно е,че в София има много хора от провинцията,но те не са хората със замъците и хотелите по южното черноморие за които се хвърлят всички пари за инфраструктура.Вижте във Варна каква разруха е и колко пари са влезли за инфраструктура.Дъщеря ми живеве над паметника в "Бриз",където няма канализация,шосе/не говорим за асфалт/няма сметосъбиране и снегопочистване през зимата.А иначе Варна беше най-добрият град за живеене.В България всичко е измама и илюзия.
15
1
 
10
 
! Отговори
Хармали преди 9 години
Ами границите хранят много един човечес с бусче на ден(3-4 ч.) си вади спокойно 100 кинта от едно преминаване към Турция орехи,захар и олио ,на обратно портокали прах за пране и доматец...
14
0
 
7
 
! Отговори
Доги стйле преди 9 години
Леките жени и казината са локомотива на Южна България ,а да и менте виагра и кока с 90% амфети кво ти разбира гръка и турчина от кока и жени
13
1
 
5
 
! Отговори
Предлагам преди 9 години
да си присъединим Македония. Те, понеже са бедни, а ще ги броят после към Южна България, ще се изравнят нещата.

Спонсорирани публикации