Безработицата е най-ниската от 7 години насам

Регистрираните безработни са под 300 хил. души
48
Безработицата е най-ниската от 7 години насам
Снимка: архив, БулФото

За първи път от седем години насам броят на регистрираните безработни в бюрата по труда пада под 300 хил. души. Такава численост на безработните Агенцията по заетостта за последно е отчела в края на месец октомври 2009 г., съобщиха от пресцентъра й.

В края на месец май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 286 246 безработни лица. Спрямо април те намаляват с 18 916 души. На годишна база, в сравнение с май 2015 г., безработните са значително по-малко – с 45 600.

Спрямо икономически активното население, определено при последното преброяване 2011 г., равнището на регистрирана безработица през месец май съставлява 8.7%. В сравнение с май 2015 г. то е значително по-ниско – с 1.4 процентни пункта. Намалението спрямо април 2016 г. е с 0.6 процентни пункта, като този темп се запазва за втори пореден месец.

На работа през май 2015 г. са постъпили общо 24 294 безработни, от които 22 101 – на първичния пазар на труда.

2 193 души са включени в субсидирана заетост. 720 от тях са започнали работа по програми за заетост, 275 – по насърчителни мерки. По схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" на работа са постъпили 11 198 безработни лица.

В бюрата по труда са заявени 18 765 свободни работни места. От тях частният сектор е обявил 14 141, които нарастват с близо 18% на годишна база.

Най-много свободни работни места за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от работодатели в сезоннозависимите дейности – от преработващата промишленост (4 323 места), от хотелиерството и ресторантьорството (3 359 места), от търговията (2 651 места).

Следват заявените места от транспорта, складирането и пощите (1 347 места), от селското, горското и рибното стопанство (1 233 места), от административните и спомагателните дейности (1 127), от държавното управление (953), от строителството (951 места), от операциите с недвижими имоти (548 места) и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как не, масово са в чужбина.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ,изобщо няма да има безработица ))!
35
0
 
2
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Направете справка колко са напуснали България за това време и пак няма да е точна цифрата.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
gerberastki luji v % tq e nai malko 30-40%
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам на НСИ.Използват методики,които не са съпоставими с реалността в БГ.Няма да видите цифра,колко са трайно безработните извън трудовия пазар с години,а това са в повечето случаи хора над 45г.Нека НСИ извади цифра на плащащите данъци и да извади тези,които плащат само ЗО,тогава биха се доближили приблизително до действителната безработица-над 20%.Чисто българско явление-работещ пенсионер храни безработни деца и внуци.Затова българите си напускат държавата,беднотията ни унищожи като нация
32
0
 
14
 
! Отговори
Проста аритметика преди 7 години
Емиграцията расте, безработицата намалява. Само такива като Митьо Очите се чувстват добре в тази псевдодържава. Ха сега ми изтрийте коментара, че клати правителството.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли са нерегистрираните безработни обаче и до кога ще търпим да сме обвързани със сивата икономика? Много от Вас се целят в безработните а никой не смее да подхване българските работодатели които издевателстват над собствения си народ като изкуствено подържат тази нечиста сфера. Е за това ще ни тъпчат защото повечето от нас са прости, завистливи и страхливи и могат само да се перчат пред умряло куче. А тези които ги експлоатират и тъпчат са им идоли и кумири. Прости и смешни хорица!!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен пенсията ще си я получа в русия останаха ми още 2 г на 60 год съм пенсионер.от бг не искам нищо те не ми признават стажа като воиник.2 г и 2м корупционерско правителство и националисти са българите хамерика ще ви оправи ъдете спокоини имайте още малко търпение бг няма да я има пазете се от турция
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако се върнат всички българи от чужбина безработицата ще стане 2 милиона.да живей наща прпаганда хамериканска меркелска колко сме *** ние българите изгониха ни от бг после се хвалят че без работицата е паднала леле мале да се чуло и видяло сляп да води кьоровия.я бе се скриите в гардероба си и се търсете може би ще се намерите
28
2
 
5
 
! Отговори
До Ъъъъъ преди 7 години
Вярно е, че нерядко на квалифицирани хора се предлага работа за смешна заплата. Това трябва да се промени.Само че са много повече онези, които не са завършили дори основно образование, а после изобщо не търсят работа защото, виждате ли, той за 400-500 лв нямало да работи, считал такава заплата за обида.На такъв кой му е длъжен да му осигурява помощи и детски за по 10 деца, та да си живее от тези пари? Ще работи, ако трябва и принудително, за да си храни децата! Това трябва да се направи!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо това означава,че българската младеж масово емигрира и след години ще се чудим защо нямаме пенсий.
26
3
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
да.това е ввярно че без работицата пада защото такива като моето семейство напуснахме българия.и станахме роби на чужди земи за парче хляб защото бъгария не подържа своите граждани без права без работа без човечност и бездостоинство сме българите в българия и чужбина поне тук имаме работа и си позволяваме това което ни липсваше в българия.и ме е срам да се наричам че съм българин .като кажа че съм бг полчавам отговор нали сте в евро съюза защо се оплаквате че няма работа в бг
25
1
 
12
 
! Отговори
Работещ емигрант преди 7 години
А 1 милион работещи емигранти ако се върнем кво правим с безработицата. Птопагандата ви е ялова, не пасем трева.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално за ниската безработица, нормалните хора сме извън българия, останаха мургавити братя
23
2
 
9
 
! Отговори
Работливко преди 7 години
Здравейте български робиБезработните са намалели .Защо ?По колко напускат страната всяка Година ? Какви са заплатите в чуждестранните вериги ?Задължени сме да робуваме .
22
2
 
6
 
! Отговори
Браво ..... преди 7 години
на правителството!! Убедителни сте!!! Повярвах ви!!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тия регистрираните, и те чукат на черно.
20
3
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Когато всички безработни тук се изнесът навън ,другите умрът от глад,болести или скочат от терасата и останат само работещите безработицата ще стане 0 и ще се закрие бюрото по труда и там ще са последните безработни...
19
3
 
14
 
! Отговори
Виена преди 7 години
А емигриралите през последните месеци колко % са
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я по-добре напишете за рабОтицата без пАрица как стоят нещата...