До 50% поскъпване на водата искат ВиК дружествата

Това било записано в 5-годишните им планове за инвестиции
8 юли 2016 12:37,
34
До 50% поскъпване на водата искат ВиК дружествата
Снимка: Reuters, архив

Поскъпване на водата с 30% до 50% искат ВиК дружествата. Това е записано в 5-годишните им планове за инвестиции, които са внесли в комисията за енергийно и водно регулиране, каза Ивайло Касчиев от КЕВР.

Той уточни пред bTV, че става въпрос за поскъпване в края на 5-годишния период и крайното решение ще е на регулатора.

Според експерта Иван Иванов, бивш прокурист на "Софийска вода", няма как цената на водата да не се увеличи през следващите години, защото има нужда от средства за инвестиции.

По думите му кражбите на вода в ромските квартали, какъвто е случаят със столичния кв. "Филиповци", се дължи на липсата на политическа воля да се реши този проблем.

Когато навремето ходил в тези квартали като представител на "Софийска вода", ромите го питали: "Избори ли идват, защото при нас идват само преди избори".

ВиК дружества искат поскъпване на водата още от 1 август тази година във Видин, Враца, Добрич и Разград.

По последни данни на КЕВР най-скъпа е водата Търговище - с 3,19 лв. за кубик, следвана от Хасково и Добрич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Един (21):Също никъде в ЕС няма бира по 0.5 евро бутилката, голяма при това.
19
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И ВиК ДАНО СЕ УДАВЯТ С ТАЗИ ВОДА А 4ЕЗ ЕВН И ПРО--ТОК ДА ГИ УДАРИ БАНДИТИ
18
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 7 години
Данъци плащаме , за ВиК мрежата, за Електропреносната мрежа, за телефони и т.н - И СЕГА ИСКАТ ОТНОВО ДА ИМ ПЛАЩАМЕ................. СТИГА !!!!!!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OVCE SPETE O6TE
16
1
 
14
 
! Отговори
равносметка преди 7 години
за тях печалбите, разбирайки ВиК дружествата. За редовните платци - течове, кражби, инвестиции и естествено собствено потребление - това е по закон.
15
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Май пак настана време Бойко и цялата му банда да си ходи.Няма ли поне един нормален депутат да постави випросът за безконечните увеличеня на ток,бода,парно и замръзналите ни пенсий и заплати.ИЛИ МАЙ Е ВРЕМЕ ДА ЗАМЕНИМ ШВЕЙЦАРСКИТЕ ИМ ПРАВИЛА С К Р У М О В И Т Е НИ ЗАКОНИ....
14
1
 
20
 
! Отговори
гавра преди 7 години
Кво поскъпване бе човек :D живея сам в боксониера в света троица и съм мъж, като 5 дена в седмицата съм на работа и не съм всяка вечер в нас. За миналия месец имам 75 лева вода, като пералня се пуска веднъж седмично :D Тоя и поскъпване иска :D
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София, на месец четичленно семейство - по цял ден сме на работа и на училище, плащаме средно 40-50 лева на месец - по два месеца, а на всяко тримесечие, от " разпределението" плащаме 150 лева.Т.е. следно на месец по 80 лева само за вода - колкото и за ток, и пак им се вижда малко, а водата изобщо не става за пиене- смърди.
12
0
 
12
 
! Отговори
Добрич преди 7 години
То ние от Добрич и сега си плащаме по 5 лв за кубик ... Ако за един месец си изразходвал 6 кубика и към тези 6 като ти добавят служебно още 4 кубика разлика от общ водомер, които не си ползвал, ето ти ги 10 кубика - 30 лева.. и колко на кубик е цената на водата в Добрич? Реално си ползвал 6 , но дефакто плащаш 10 , ейииии станаха ли 5 лв. на кубик Не се наядоха тия от В и К дружествата..
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не обвинявайте само ромите, в София официалните загуби, които се поемат от потребителя, за поне 70%, заради старата водопреносна мрежа и липсата на инвестиции.В нормалните държави тези загуби са не повече от 20-30%.Айде първо Софийска вода - френската Веолия да си оправят мрежата засвоя сметка, пък после да търсим сметка на римляните.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zeusИ като съвсем се скапе лошата водопреносна мрежа, изградена през лошия социализъм, инвеститорът или ще направи цената на кубика 15 лева, или ще си бие камшика с многомилиардна печалба и ще ни остави да се спасяваме както си знаем.
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой помни ли при бай Тошо, при средна нетна заплата 200 лв. и средна нетна пенсия 90 лв., колко беше цената на кубика, въпреки, че тогава се правеха много повече инвестици, отколкото сега? Май беш 14 ст.То и билетчето беше 6 ст.А помните, едни добри хора, американски експерти и "демократи" на хранилка на ЦРУ как обясняваха, че държавната собственост е нещо супер лошо, държавата е лош стопанин, частната инициатива е свещения граал на икономическия прогрес.Айде, кой не скача е червен!
8
1
 
36
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Нормално е цената на водата да скочи с 50%,защото виждате ли соцялната пенсия миналия месец скочи шоково с 3 лв и вече е цели 116лв на месец.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кражбите на вода? :) Ама тя водата не се прави, само се транспортира по тръби на 50 години. Така че никакви производствени загуби не виждам. Ако беше ток - да, ама вода?
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амунджите ще плащат ли водата или ще обяват за водно бедни?
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става с казармата, ще връщата ли казармата? А с Динко какво става, утепаха ли го вече джихадистите. Защо не пишете за бурката, ами пишете за водата? И за Цеци и грацитиите нищо няма ами за водата пишат! А Брекзита съвсем го забравихте - има толкова много неща да се вълнуват хората и да обсъждат а те ни занимават с цената на водата!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да покажат какво и къде са инвестирали първо, иначе за ромите са прави, че има политически чадър.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе направо да вдигат с 100% .... На евроромите все тая
2
1
 
37
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Хммм, потребителите ли трябва да плащаме инвестициите им? Конкретно за София водата е на самотек, всичко е изградено през комунизма с народна пара, а концесионера само цоца кинти всеки месец.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е, че сме лидери по губене на водата, но за да се оправи това трябват инвестиции, а за инвестициите трябват пари и за това мрънкат за увеличение, но се чудя, защо държавата първо не финансира намаляването, чрез нисколихвени заеми, а после от намалените загуби и по-леко увеличение не е връщат?